Ηράκλειο: Σφοδρές αντιδράσεις Αρχαιολόγων για την κατεδάφιση ιστορικού κτηρίου

Την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων προκάλεσε η υπόθεση κατεδάφισης του πρώτου ορόφου από το ιστορικό κτήριο του Σαμή Μπέη στο Ηράκλειο της Κρήτης, καταγγέλλοντας την έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη συντήρηση και προστασία των μνημείων της πόλης.

Παράλληλα ασκούν κριτική στη δημοτική αρχή αλλά κι εναντίον όσων, όπως τονίζουν, επέδειξαν «εγκληματική αδιαφορία για τις αρχαιότητες και τα μνημεία».

Μεταξύ

άλλων ο Σύλλογος Αρχαιολόγων αναφέρει: «Δικαιολογίες θα βρεθούν πολλές: από το πολύπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς που δεν σου επιτρέπει να επέμβεις στο μνημείο, τις δυσκολίες που ενέχει η αναστήλωση τέτοιου είδους κτηρίων, μέχρι την αδυναμία να ανταποκριθούν ενεργητικά σε αυτά τα απαιτητικά έργα οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες.
Οι δικαιολογίες αυτές δεν είναι ικανές να κρύψουν την εγκληματική αμέλεια των αρμόδιων φορέων, καθώς και την έλλειψη σχεδιασμού και οράματος για την πόλη από μέρους τους».

Οι αρχαιολόγοι απαιτούν την άμεση αποκατάσταση του κτηρίου, αλλά και των αντίστοιχων μνημείων του Ηρακλείου, με τρόπο που δεν θα θίγεται η ακεραιότητά τους και με στόχο να γίνουν ζωντανές εστίες στην καρδιά του κέντρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα