ΗΠΑ: Επτά νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα (video)

Στο έλεος της κακοκαιρίας οι ΗΠΑ με καταιγίδες και αναμοστρόβιλουςΜετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι οι βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι θα συνεχιστούν ως και την επόμενη εβδομάδαΜήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ για στήριξη στους πληγέντες

Σφοδρή κακοκαιρία σαρώνει περιοχές των ΗΠΑ με το αποτέλεσμα να είναι τραγικό, καθώς έχουμε συνολικά επτά νεκρούς, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές. Την ίδια ώρα, η Γερουσία ψήφισε το νομοσχέδιο

για τις δαπάνες αποκατάστασης των καταστροφών από ακραία φυσικά φαινόμενα με την υποστήριξη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (έστειλε μήνυμα στήριξης) που αθέτησε προηγούμενη δήλωσή του για τη μη συνεργασία του με το Κογκρέσο.

Συγκεκριμένα, οι πιο πρόσφατες καταστροφές ήρθαν από καταιγίδα, η οποία προστέθηκε στη σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων που σφυροκοπούν τις κεντρικές περιοχές των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες.

Αυτά τα ακραία φαινόμενα στοίχισαν τη ζωή ακόμη τριών ανθρώπων, με τον απολογισμό των ανεμοστρόβιλων και των σφοδρών βροχοπτώσεων από το Μιζούρι ως την Οκλαχόμα να αυξάνεται σε συνολικά επτά νεκρούς και πολλούς τραυματίες αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Τρεις θάνατοι και αρκετοί τραυματισμοί καταγράφηκαν μέσα στην και γύρω από την Γκόλντεν Σίτι του Μιζούρι, σχεδόν 50 χλμ. από την Τζόπλιν, όπου ανεμοστρόβιλος σάρωσε περιοχές το απόγευμα της Τετάρτης.

Images show great destruction at a car dealership in Jefferson City after a tornado hit the capital city of Missouri

Source: Escenario final#corelionnews #news #new #present #travel #world #worldnews #interesting #information #moment #impact #video #usa #missouri #weather pic.twitter.com/ktrH4gIvyY

— Corelion, LLC (@corelionnews) 24 Μαΐου 2019

Μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι οι βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι θα συνεχιστούν ως και την επόμενη εβδομάδα. Σειρά συστημάτων προκαλεί βροχοπτώσεις από το Τέξας και τη δυτική Οκλαχόμα και κινείται προς βορρά, προς τη Νεμπράσκα.

Στην Τζέφερσον Σίτι, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μιζούρι, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας «τεράστιος» ανεμοστρόβιλος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, πάντως δεν αναφέρθηκαν θύματα. Ο κυβερνήτης του Μιζούρι, ο Μάικ Πάρσον, δήλωσε ότι προσφέρθηκαν φροντίδες σε περίπου 20 ανθρώπους σε νοσοκομεία αλλά οι περισσότεροι πήραν εξιτήρια.

Ανεμοστρόβιλοι και βροχοπτώσεις σαρώνουν τις κεντρικές πολιτείες#alphanewslive #USA #weatherhttps://t.co/xLvcOwfiue

— AlphaNews.Live (@AlphaNewsLive) 24 Μαΐου 2019

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε μέσω Twitter την υποστήριξή του στους «δυνατούς και ανθεκτικούς» κατοίκους του Μιζούρι και διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει. «Είμαστε μαζί σας», έγραψε.

#Severe #Weather #Live Coverage Continued – Large/Strong #Tornadoes, Large H… https://t.co/wc15WhokMl via @YouTube #Storm #Thunderstorm #USA #Hail #Tornado #Lightning #Stormfront #SuperCell

— Barry (@TheRealCrowhuck) 24 Μαΐου 2019

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη Δευτέρα, δύο στην Οκλαχόμα και ένας στην Άιοβα όπου καταγράφηκαν τουλάχιστον 30 ανεμοστρόβιλοι, ισχυρές βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες.

Μία ημέρα μετά την δήλωση του προέδρου Τραμπ ότι δεν θα προχωρεί σε συμφωνίες με το Κογκρέσο, για όσο χρονικό διάστημα ο ίδιος θα τελεί υπό έρευνα, η πολιτική πραγματικότητα διέψευσε αυτή την δήλωσή του, καθώς με την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου, η Γερουσία ψήφισε το νομοσχέδιο για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε πολιτείες και περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές από ακραία φυσικά φαινόμενα, σχολιάζει το «Politico».

Την Τρίτη (21/5), οι ελπίδες για την ψήφιση ενός διετούς νομοσχεδίου δαπανών καλλιεργήθηκαν και μετά διαψεύστηκαν. Την Τετάρτη (22/5), μία δικομματική συνάντηση στον Λευκό Οίκο για θέματα υποδομών εκτροχιάστηκε άδοξα, κλιμακώνοντας την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και του προέδρου Τραμπ. Παρά το γεγονός ότι το πολιτικό θερμόμετρο βρίσκεται στα ύψη στην Ουάσινγκτον, η ανάγκη για την χορήγηση της οικονομικής βοήθειας αποκατάστασης των ζημιών από φυσικές καταστροφές ήταν άμεση.

Στην διάρκεια μυστικών διαπραγματεύσεων με τους γερουσιαστές, ο πρόεδρος Τραμπ απέρριψε απαιτήσεις για την χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης στη συνοριακή γραμμή, ενώ ολοκλήρωσε την διάθεση 19,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές.

Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε εδώ κι αρκετό χρονικό διάστημα στην Γερουσία, καθώς ο Λευκός Οίκος ασκεί πιέσεις για την όσο το δυνατό ταχύτερη ολοκλήρωση επικύρωσης του διορισμού δικαστών σε όλες τις βαθμίδες του δικαστικού συστήματος των ΗΠΑ, ενώ από την πλευρά του, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ έχει προχωρήσει σε χρονική αναπροσαρμογή της όλης διαδικασίας, ώστε αυτή να ολοκληρώνεται ταχύτερα.

Agriculture Secretary Sonny Perdue on President Trump's aid package for American farmers

President Trump pledges $16 billion bailout to U.S. farming industry impacted by severe weather and trade tensions with China.https://t.co/kORH1tqZUs https://t.co/nPdG4LYIIC

— Y News (@Y__News_) 24 Μαΐου 2019

«Είμαι ευτυχής» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Κένεντι ο οποίος είχε παραπονεθεί την Τετάρτη (22/5), ότι η Γερουσία βρίσκονταν «στο μηδέν» για το ζήτημα χορήγησης της αναφερόμενης βοήθειας.

Ωστόσο, η πολιτική ηρεμία στο Κογκρέσο είχε όντως μικρή διάρκεια. Στην διάρκεια μιας αυθόρμητης συνέντευξης Τύπου, αργά χθες το απόγευμα κι ενώ συμμετείχε σε φωτογράφηση με αγρότες, ο πρόεδρος Τραμπ σχολίασε την στάση της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία νωρίτερα χθες είχε δηλώσει πως ο Τραμπ έχει διαπράξει παραπτώματα «που οδηγούν στην παραπομπή του» (impeachment). Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στην Πελόζι, την οποία είπε απαξιωτικά ότι «βρίσκεται σε χάλι».

Όταν ο ίδιος δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με την πρόοδο για το ακανθώδες ζήτημα των δαπανών του προϋπολογισμού ή την αύξηση του επιπέδου χρέους,ο πρόεδρος Τραμπ απάντησε: «Είμαι ένας πολύ ικανός άνθρωπος. Θα δούμε τι θα συμβεί. Μπορώ να σας πω αυτό: αφήστε τους να βγάλουν τον θυμό από πάνω τους και τότε, μπορούμε να κάνουμε πράγματα τόσο γρήγορα, που το κεφάλι σας θα ζαλιστεί».

Η χορήγηση της οικονομικής βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές παρέμεινε μπλοκαρισμένη για μήνες, δρομολογώντας μία ασυνήθιστη εξέλιξη, καθώς παλαιότερα οι διαδικασίες αυτές, αποτελούσαν κοινοβουλευτική ρουτίνα για το Κογκρέσο, ώστε να λαμβάνουν άμεσα την οικονομική βοήθεια που είχαν ανάγκη, οι ευαίσθητες ομάδες των ψηφοφόρων, όπως, οι αγρότες, αλλά και όσοι είχαν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές.

Οι πολιτικές μάχες που ακολουθούν για παρόμοια ζητήματα διαφαίνεται ότι θα είναι ακόμη πιο δύσκολες. «Είναι σοκαριστικό να απαιτείται τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Στένι Σόγιερ. «Η θέληση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υπό τον Ντόναλντ Τραμπ να είναι εποικοδομητικό και πρόθυμο για συνεργασία απουσιάζει. Τους οδηγεί σε έναν απρόβλεπτο δρόμο», παρατήρησε ο ίδιος.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστικής Τζον Θουν ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία βλέπει, ωστόσο, τα πράγματα διαφορετικά: «Η εξέλιξη αυτή έγινε η μόνη επιλογή πριν από την δεκαήμερη διακοπή των εργασιών του Κογκρέσου [Memorial Day],» που αρχίζει από σήμερα.

Ωστόσο, μέχρι την διεξαγωγή της ψηφοφορίας τα πράγματα για την τύχη του νομοσχεδίου των οικονομικών αποζημιώσεων από τις φυσικές καταστροφές ήταν ρευστά. Σύμφωνα με πηγές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζιμ Τζόρνταν και Μαρκ Μίντοους είχαν συνομιλίες με τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ τον συμβούλευσαν να μην εναντιωθεί στην χορήγηση έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης στη νότια συνοριακή γραμμή, αλλά οι δαπάνες αυτές να ενσωματωθούν εντός του ίδιου νομοσχεδίου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αποζημιώσεων της Γερουσίας, Ρίτσαρντ Σέλμπι κι ο Γερουσιαστής Ντέιβιντ Περντού, προσπάθησαν στην διάρκεια ενός τηλεφωνήματος να επηρεάσουν τον πρόεδρο Τραμπ, παροτρύνοντας να υποστηρίξει μία πρακτική λύση, διαχωρίζοντας την χορήγηση της οικονομικής βοήθειας. Τελικά επικράτησε η άποψη του Περντού, που είναι στενός πολιτικός σύμμαχος του Τραμπ, ενώ ο ίδιος σχολίασε θετικά τις κινήσεις του προέδρου Τραμπ για να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Politico

Keywords
Τυχαία Θέματα