Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά (εικόνες)

«Τη νύχτα της 2ας Αυγούστου του έτους 1944, εκτελέστηκαν στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς–Μπιρκενάου 2.897 άνδρες, γυναίκες και παιδιά Ρομά. Είναι μόνο ένα μέρος από τους εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά που δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Σήμερα», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η ειδική γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά καταδικάζουν κάθε ενέργεια, πράξη ή λόγο που οδηγεί στο ρατσισμό και στη διάκριση. Η καθιέρωση «Ημέρας Μνήμης» δηλώνει την ηθική υποχρέωσή μας να μην λησμονούμε τις θηριωδίες του παρελθόντος και τη σθεναρή βούλησή μας να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν στο μέλλον. Οι νεότερες γενιές οφείλουν να γνωρίζουν και να αντιλαμβάνονται το μέγεθος των εγκλημάτων, όσο και αν τα γεγονότα τους φαίνονται «μακριά» και «ξένα»».

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ναζιστική Γερμανία και οι σύμμαχοί της προσπάθησαν συστηματικά να εξολοθρεύσουν όλους τους Ρομά της Ευρώπης. «Πρόκειται για μια καταστροφή μεγαλύτερη από εκείνη των Εβραίων της Γερμανίας», σημειώνει η Ενριέτ Ασσέο, κορυφαία Καθηγήτρια Ιστορικός. «Είναι μεγαλύτερη. Οι ναζί θέλησαν συστηματικά να τους ξεριζώσουν, είναι μια φυλετική δίωξη με σκοπό εξόντωσης, είναι μια γενοκτονία στο σύνολο των τσιγγάνων που άνηκε στον γερμανικό πολιτιστικό ιστό».

Είναι δύσκολο να υπολογιστεί πόσοι Ρομά χάθηκαν εκείνη την εποχή σε μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες που γνώρισε η ιστορία. Οι αριθμοί φτάνουν μέχρι και 1.500.000 ψυχές.

Το 1942 ο Χίμλερ διέταξε τη μεταφορά των Ρομά στο Άουσβιτς Μπιρκενάου, διαταγή που αντιστοιχούσε στην απόφαση για την «τελική λύση» στο εβραϊκό «πρόβλημα». Το Νοέμβριο του 1943 οι Ρομά μπήκαν στο ίδιο επίπεδο με τους Εβραίους και τοποθετήθηκαν σε στρατόπεδα εξόντωσης.

Στις 2 Αυγούστου του 1944 εξοντώθηκαν σε θαλάμους αερίων όσοι είχαν απομείνει στο Άουσβιτς, σηματοδοτώντας μια από τις φρικτότερες ημέρες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των Ρομά που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αγγίζει τις 800.000 ψυχές, ενώ και οι ναζιστικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας είχαν τη δική τους συνεισφορά στον μακάβριο απολογισμό.

Στη Ρουμανία, ο φιλικός προς τους Ναζί πρόεδρος της χώρας Ίον Αντονέσκου, διάλεξε έναν άλλο τρόπο για να εξολοθρεύσει τους Ρομά. Τους μετέφερε στην παγωμένη Υπερδνειστερία (Μολδαβία) και τους άφησε να πεθάνουν από το κρύο, τη πείνα και τις αρρώστιες.

Μελετητές υποστηρίζουν ότι σχεδόν ολόκληρος ο τσιγγάνικος πληθυσμός εξοντώθηκε στην Κροατία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, αλλά και χώρες του «Ευρωπαϊκού πυρήνα» όπως το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ, tvxs.gr, exandasdocumentaries.com

Keywords
Τυχαία Θέματα