Ηλιόπουλος: Δεν είμαστε περαστικοί από αυτή την πόλη

«Η καλύτερη δημοτική αρχή, μόνη της, δεν μπορεί να αλλάξει την πόλη. Θέλουμε τη συμμετοχή του κόσμου», τόνισε μεταξύ άλλων ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ σε πολίτες της 6ης Δημοτικής Κοινότητας, στον πολυχώρο «Αλεξάνδρεια», στην Πλατεία Αμερικής.

Ο υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» για την Αθήνα, ο οποίος έχει ξεκινήσει συναντήσεις σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, είπε: «Είναι ένα πολύ σημαντικό

ζήτημα η ασφάλεια. Κάτι που σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα της ασφάλειας και φαίνεται «μικρό» αλλά δεν είναι, είναι το θέμα του ηλεκτροφωτισμού. Το 2018 ο Δήμος Αθηναίων διέθεσε 0 ευρώ για ηλεκτροφωτισμό. Ένα άλλο ζήτημα ζωτικής σημασίας είναι το πράσινο, στο οποίο επίσης ο Δήμος δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ πέρσι».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο «πράσινο» και στον Πολιτισμό. «Υπολογίζεται ότι η σωστή αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο για να είναι μια πόλη βιώσιμη είναι 9 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Στην Αθήνα έχουμε 0,9 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Αυτό σημαίνει για εμάς ότι δεν περισσεύει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο πρασίνου. Και επειδή έχουμε μεγαλώσει σε αυτήν την πόλη και δεν είμαστε περαστικοί από εδώ, επειδή θα συνεχίσουμε να ζούμε και μετά εδώ, να τονίσουμε ότι δεν θέλουμε η Αθήνα να είναι μόνο μια πόλη για περαστικούς/τουρίστες/καταναλωτές, αλλά και μια πόλη για τους κατοίκους της, για τους ανθρώπους που ζουν μόνιμα εδώ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το τεράστιο κτιριακό απόθεμα της πόλης. Για να δημιουργηθούν προγράμματα κοινωνικής κατοικίας, να δοθούν σπίτια σε νέα ζευγάρια κλπ. Όσα χρόνια ζω κι εγώ στις γειτονιές της 6ης κοινότητας, δεν έχω δει ούτε μισή πολιτιστική εκδήλωση, δεν υπάρχει ο πολιτισμός.

Δεν ήρθαμε εδώ για να τα έχουμε καλά με όλους, αν χρειαστεί θα τα χαλάσουμε με κάποιους. Δεν θέλουμε ελεύθερους χώρους για να ερχόμαστε μετά όλοι και να παρκάρουμε «ελεύθερα» σε αυτούς.

Χρειάζεται να δημιουργηθούν χώροι προστατευόμενης χρήσης για τους τοξικομανείς».

Συνεχίζοντας τόνισε: «Η παρούσα δημοτική αρχή έδωσε 7,6 εκ. ευρώ για να προσλάβει έναν σύμβουλο ώστε να αξιοποιήσει την περιουσία του Δήμου. Με αυτά τα χρήματα υπολογίζουμε ότι μπορούσαμε να προσλάβουμε 300 νέους μηχανικούς» και κατήγγειλε την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την πόλη , κάτι το οποίο «δείχνει το ότι δεν υπάρχει ένα σχέδιο για τα σχολεία. Η Αθήνα έχει περίπου 500 σχολικά κτίρια. Υπάρχει ένα σχέδιο για να γίνουν αυτά ανοιχτοί, δημιουργικοί χώροι στις γειτονιές;

Η Αθήνα έχει το προνόμιο να έχει εντός των ορίων της δύο πολύ σημαντικές σχολές/πανεπιστήμια: το Γεωπονικό και την Αρχιτεκτονική. Τα έχει αξιοποιήσει αυτά, τα έχει κινητοποιήσει ώστε να φτιάξουν ένα σχέδιο για την πόλη;»

Κλείνοντας την ομιλία του ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε: «Θέλουμε μια Αθήνα με μικτές χρήσεις αλλά χρειάζεται να μπουν κανόνες ανάμεσα στις διαφορετικές χρήσεις αυτής της πόλης. Και διασκέδαση και κατοικία, αλλά με κανόνες μεταξύ τους. Με τους μετανάστες, με αυτά τα παιδιά πρώτης γενιάς πήγαμε μαζί σχολείο. Ξέρω τι είναι να σου λένε δεν έχω χαρτιά και άρα δεν μπορούμε να βγούμε να κάνουμε παρέα, γιατί φοβάμαι μην με πιάσουν. Η ταυτότητα αυτή με τις μεταναστευτικές κοινότητες είναι πλούτος για την Αθήνα».

Keywords
Τυχαία Θέματα