«Ήχος έκρηξης» στην περιοχή που αναζητείτο το χαμένο υποβρύχιο (video – εικόνες)

Συναγερμός έχει σημάνει καθώς, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Αργεντινής, καταγράφηκε “ήχος έκρηξης” στην περιοχή που εξαφανίστηκε το υποβρύχιο San Juan, στο νότιο Ατλαντικό.

Δείτε επίσης: Θρίλερ με το εξαφανισμένο υποβρύχιο στην Αργεντινή – Ακούστηκε αφύσικος ήχος

Συγκεκριμένα, η Οργάνωση της Συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBTO), ο διεθνής οργανισμός που διαχειρίζεται ένα παγκόσμιο δίκτυο θέσεων παρακολούθησης ώστε να μπορεί να ελέγχει το ενδεχόμενο διεξαγωγής μυστικών πυρηνικών δοκιμών, ανίχνευσε ένα «ασυνήθιστο

σήμα».

Η CTBTO, με έδρα τη Βιέννη, διευθύνει σταθμούς παρακολούθησης που είναι εξοπλισμένοι με συσκευές, όπως υδρόφωνα, δηλαδή υποβρύχια μικρόφωνα τα οποία σαρώνουν τους ωκεανούς και καταγράφουν ηχητικά κύματα.

Το «υποθαλάσσιο κρουστικό κύμα» που ανιχνεύτηκε την 15η Νοεμβρίου ήταν σύντομης διάρκειας, ασυνήθιστο και μη φυσικό στην προέλευσή του, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο ειδικός μηχανικός της CTBTO, Μάριο Ζαμπόλι.

«Θα μπορούσε να συνάδει με μια έκρηξη ωστόσο τίποτα δεν είναι βέβαιο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επί ποδός οι έρευνες

Τις έρευνες των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα τεράστια κύματα στην περιοχή. Χαρακτηριστικά αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από 4.000 άτομα, από 12 χώρες, “χτενίζουν” μία μεγάλη περιοχή στο Νότιο Ατλαντικό τη στιγμή που τα κύματα δίπλα τους φτάνουν τα επτά μέτρα.

Από αέρος συνδράμουν περίπου 30 σκάφη από Αργεντινή, ΗΠΑ, Χιλή, Βραζιλία και Βρετανία.

Την Πέμπτη αμερικανικό αεροσκάφος εντόπισε ένα αντικείμενο κοντά στην περιοχή που εξαφανίστηκε το San Juan αλλά δεν αποδείχτηκε πως είναι από το αγνοούμενο υποβρύχιο.

Τρία ειδικά βαθυσκάφη στο σημείο

Στο μεταξύ, επί τόπου έχουν σπεύσει τρία ειδικά βαθυσκάφη του ισπανικού πολεμικού ναυτικού, που μπορούν να καταδυθούν μέχρι 600 μέτρα βάθος.

Μάλιστα, σε περίπτωση που χρειαστεί μπορούν να προμηθεύσουν με οξυγόνο και τρόφιμα ένα υποβρύχιο που έχει καθηλωθεί στο βυθό.

Κατήφεια στους συγγενείς των αγνοουμένων

Στη ναυτική βάση, στο Μαρ Ντελ Πλάτα, έχουν συγκεντρωθεί οι συγγενείς των αγνοουμένων που αναμένουν με ανυπομονησία οποιαδήποτε πληροφορία συλλέξουν τα σωστικά συνεργεία.

Οι ιστορίες των συγγενών είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Όπως η αντίστοιχη της πρώτης αξιωματικού υποβρυχίου της χώρας, την 35χρονη, Ελιάνα Κράβτσικ, καθώς και το 25χρονος Λουίς Νιζ, που επρόκειτο να παντρευτεί σε δύο εβδομάδες.

«Ήρθαμε εδώ επειδή ελπίζαμε ότι θα είχαν επιστρέψει. Είναι αδιανόητο ότι έχει περάσει τόσος χρόνος χωρίς αποτέλεσμα», είπε η Ιένα Αλφάρο, ο αδελφός της οποίας είναι ασυρματιστής στο υποβρύχιο.



Βίντεο: Express.co.uk

Εικόνα: Getty/AFP/Wikipedia

Keywords
Τυχαία Θέματα