Ιανός: Εικόνες που κόβουν την ανάσα – «Πνίγηκε» το Μουζάκι, διεσώθη ηλικιωμένος στα Φάρσαλα

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που αφήνει πίσω του ο φονικός κυκλώνας «Ιανός». Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα μετρούν τις πληγές τους.

Ωστόσο συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τόσο από τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα όσο και από συνανθρώπους μας που προσπαθούν να σωθούν τελευταία στιγμή από τους χείμαρρους που έχουν προκαλέσει οι έντονες βροχοπτώσεις.

Σώθηκε με την βοήθεια

των ανδρών της ΕΜΑΚ

Με τη συνδρομή ανδρών της EMAK ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός ηλικιωμένου άντρα στο Σταυρό Φαρσάλων, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητό του μέσα σε μια τεράστια λίμνη νερού.

Ο ηλικιωμένος είχε εγκλωβιστεί στο σημείο λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που έχουν πλήξει την ευρύτερη περιοχή από χθες, Παρασκευή (18/9).

Η κακοκαιρία Ιανός έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία, ενώ δυστυχώς έχει στοιχίσει τη ζωή σε δύο συνανθρώπους μας. Μιας ηλικιωμένης γυναίκα στο Βασιλί Φαρσάλων, μέσα στο σπίτι της, κι ενός 63χρονου κτηνοτρόφου, ο οποίος βρέθηκε από τα σωστικά συνεργεία πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

«Πνίγηκε» το Μουζάκι Καρδίτσας – Συγκλονιστικό βίντεο από drone

Η υπερχείλιση του Πάμισου ποταμού από τη μανία της κακοκαιρίας «Ιανός» που πλήττει τη χώρα, είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει μέρος του Κέντρου Υγείας στο Μουζάκι, που βρισκόταν πάνω στην όχθη του ποταμού.

Η άνοδος της στάθμης, σε συνδυασμό με την ορμητικότητα των υδάτων και των φερτών υλικών που παρέσυρε είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει κομμάτι του Κέντρου Υγείας, να κοπούν δρόμοι, να πλημμυρίσουν καλλιέργειες, σπίτια και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με το karditsalive.net, κατέρρευσε μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου του Μουζακίου, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ζημιά έχει υποστεί η νέα γέφυρα που συνδέει την πόλη με την Καρδίτσα.

Η παλαιά γέφυρα που δεν χρησιμοποιούνταν παρά μόνο από πεζούς έχει υποστεί καθίζηση.

Το βίντεο από drone που πετά πάνω από το Μουζάκι είναι κυριολεκτικά συγκλονιστικό.

SOS για Αρκαδία, Λακωνία, Κύθηρα και Κρήτη – Τι επισήμανε ο Χαρδαλιάς

Σε έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της κακοκαιρίας προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Το φαινόμενο δείχνει να εξασθενεί στην Αττική, ωστόσο χρειάζεται εγρήγορση στην Αρκαδία, στο Λεωνίδιο ειδικά, την Αργολίδα και τα Κύθηρα» τόνισε αρχικά και συμπλήρωσε «το φαινόμενο δείχνει να κατευθύνεται το βράδυ προς την Κρήτη, ωστόσο αυτό θα αξιολογηθεί πιο διεξοδικά το απόγευμα του Σαββάτου (19/9), για να είναι τα συμπεράσματα ασφαλέστερα».

«Οι κάτοικοι πρέπει να μείνουν σπίτια τους, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κι αν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, να πάνε στο υψηλότερο σημείο του σπιτιού», κατέληξε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μίλησε ενώπιον των δημοσιογράφων, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τις ζωές που χάθηκαν.

Δύο νεκροί και δύο αγνοούμενοι στη Θεσσαλία

Το πρώτο θύμα της φονικής κακοκαιρίας «Ιανός» καταγράφηκε στο χωριό Βασιλί των Φαρσάλων, όπου μία γυναίκα βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις της, καθώς δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη μανία της φύσης.

Όπως αναφέρουν τοπικοί παράγοντες, οι κάτοικοι του χωριού για να γλιτώσουν από τον Ιανό και τον όγκο του νερού που έπεσε στην περιοχή, κατέφυγαν στην εκκλησία, όπου βρήκαν καταφύγιο.

Ένας ακόμα άνθρωπος έχασε την ζωή του, το πρωί του Σαββάτου (19/9) από την κακοκαιρία «Ιανός», ο οποίος ήταν αγνοούμενος στην Καρδίτσα.

Πρόκειται για τον κτηνοτρόφο που έψαχναν οι διασώστες, και τελικά βρήκαν τον άνθρωπο νεκρό κοντά στον στάβλο του.

«Άκουγα την ηλικιωμένη να φωνάζει βοήθεια, ήταν μόνη της»

Σε μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία που έφερε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», στο Βασιλί Φαρσάλων, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική.

Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου στην περιοχή, που άκουσε την ηλικιωμένη να φωνάζει για βοήθεια όταν πλημμύριζε το χωριό, της είπε να ανέβει στο παράθυρο αλλά πιθανότατα δεν τον άκουσε και τελικώς πνίγηκε.

Το νερό ξαφνικά άρχισε να έρχεται ορμητικά προς τους οικισμούς καταστρέφοντας τα πάντα στο διάβα του.

Εικόνες καταστροφής στη Λαμία

Μεγάλα προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία «Ιανός» και η έντονη βροχόπτωση που έπεσε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στη νότια πλευρά της Λαμίας. Μάλιστα τα νερά από τον Σπερχειό πλημμύρισαν το αεροδρόμιο της περιοχής «πνίγοντας» ακόμη και τα αεροπλάνα. Η Αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στο ύψος του αεροδρομίου και προς το Κόμμα μιας και τα νερά σε κάποια σημεία είχαν ξεπεράσει τα δύο μέτρα και η στάθμη του νερού ανέβαινε απειλητικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης, Θανάσης Καρακαντζάς, βρίσκεται στο σημείο προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες.

Τα PZL «χάθηκαν» από τον τεράστιο όγκο νερού που έχει πλημμυρίσει γενικά τον κάμπο του Σπερχειού.

Keywords
Τυχαία Θέματα