Η Βόρεια Μακεδονία αποτελεί επισήμως το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ (video)

Το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ έγινε από την Παρασκευή (27/03) η Βόρεια Μακεδονία. Την είδηση ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος καλωσόρισε και επισήμως τη χώρα.

«Η ένταξή σας θα φέρει περισσότερη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ και συνέχισε: «Αυτό είναι καλό για την περιοχή και για την ευρωατλαντική Συμμαχία. Η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος της οικογένειας του ΝΑΤΟ,

μίας οικογένειας 30 κρατών και σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Μίας οικογένειας που βασίζεται στη βεβαιότητα ότι ανεξαρτήτως των προκλήσεων, θα είμαστε ισχυρότεροι και ασφαλέστεροι όλοι μαζί».

Welcome to #NATO, #NorthMacedonia! It’s been a long road, but all your efforts have paid off. The formal accession process is now complete, and we are glad to have the 30th member of our Alliance with us: https://t.co/g6HxvQ4OlT #WeAreNATO

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) March 27, 2020

Η ένταξη στην αμυντική συμμαχία σηματοδοτεί τη δεύτερη μεγάλη γεωπολιτική επιτυχία αυτή τη βδομάδα για τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία έλαβε και επισήμως το «πράσινο φως» την Πέμπτη (26/03) από τους ηγέτες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στις αρχές του 2019, λίγο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή του ονόματος της χώρας. Την επικύρωση της εισόδου της στο ΝΑΤΟ ως μέλος έπρεπε να επικυρώσουν όλα τα κοινοβούλια των Συμμάχων και αυτό έγινε εν μέσω κορονοϊού, με τη μαστιζόμενη Ισπανία να εγκρίνει την εισδοχή την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο εναέριος χώρος της γειτονικής χώρας εποπτεύεται από την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

Congratulations to North Macedonia on becoming our 3⃣0⃣th ally!

On Monday 30 March a flag-raising ceremony will mark its accession to #NATO.

Info for media: https://t.co/aDEx2yHzXW pic.twitter.com/4256J5TQlG

— Oana Lungescu (@NATOpress) March 27, 2020


Μετά και την επίσημη ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας θα υψωθεί έξω από το κεντρικό κτήριο της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, την προσεχή Δευτέρα (30/03).

«Είναι μία ιστορική επιτυχία ότι μετά από τρεις δεκαετίες ανεξαρτησίας, τελικά επιβεβαιώνεται η ασφάλεια και το μέλλον της χώρας. Συγχαρητήρια σ’ όλους. Το αξίζατε», ήταν το μήνυμα του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, διαμήνυσε ότι «η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας θα στηρίξει την ενίσχυση της ενσωμάτωσης, της δημοκρατικής μεταρρύθμισης, του εμπορίου, της ασφάλειας και της σταθερότητας της χώρας. Η είσοδος της Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαιώνει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή στις χώρες που θέλουν και είναι ικανές να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τα υψηλά επίπεδα του ΝΑΤΟ».

Congratulations to North Macedonia on becoming the 30th member of the North Atlantic Alliance!
As a strong supporter of @NATO’s #opendoor policy, Poland looks forward to expanded allied cooperation, which ensures peace and security in our Euro-Atlantic area. #WeAreNATO pic.twitter.com/QiaB2q4GeD

— Poland in NATO (@PLinNATO) March 27, 2020


Σημειώνεται ότι οι παραπάνω εξελίξεις σηματοδοτούν την ολοκλήρωση ενός εκ των βασικών στόχων της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, δηλαδή την είσοδο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Την Πέμπτη (26/03) οι ηγέτες της ΕΕ άναψαν το πράσινο «φως» και στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση των Σκοπίων. Αυτό κατέστη εφικτό, χάρη στην επίλυση της πολυετούς διαμάχης με την Ελλάδα και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η Ελλάδα έχει κάνει, άλλωστε, όλες τις ενέργειες, ώστε να λειτουργεί πρεσβεία στα Σκόπια.

Now it’s official, @NATO welcomes its 30th member: #NorthMacedonia. At #MSC2019, we honored @Zoran_Zaev and @tsipras_eu for solving the name dispute between their countries, paving the way for ’s accession. #NATO pic.twitter.com/qAZvLf34yX

Munich Security Conference (@MunSecConf) March 27, 2020

We welcome our 30th Ally, the Republic of North Macedonia, into the @NATO Alliance. North Macedonia has clearly demonstrated its commitment to the Transatlantic community and our shared values and security, and we congratulate its citizens on this momentous occasion. pic.twitter.com/QIOzfkHXJh

Morgan Ortagus (@statedeptspox) March 27, 2020

It’s official: North Macedonia becomes NATO’s 30th member https://t.co/obopcgGZxz pic.twitter.com/9CACy3geqE

— Defense News (@defense_news) March 27, 2020

Congratulations to North Macedonia – We warmly welcome you to the #NATO family as 30th member! #UnitedWeStand pic.twitter.com/5ocwgr7XPU

— Akademia Kadr Europejskich (@AkademiaEU) March 27, 2020

ΥΠΕΞ: Συγχαίρουμε τη Βόρεια Μακεδονία

Τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, συνεχάρη με ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών. «Συγχαίρουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του NATO και προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας», αναφέρει στην ανάρτησή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Συγχαίρουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του NATO & προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) March 27, 2020

Πηγή: Η Βόρεια Μακεδονία αποτελεί επισήμως το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα