Ελληνική ομοβροντία για το τουρκικό «πάγωμα» της συμφωνίας για το προσφυγικό – Διευκρινίσεις ζητά η ΕΕ

«Η Τουρκία έχει παγώσει τη συμφωνία για το προσφυγικό από το 2017»«Ατυχής η δήλωση Τσαβούσογλου για τη συμφωνία για το προσφυγικό»«Σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο»«Δεν διακόπτουμε τη συμφωνία με την ΕΕ αλλά τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα», είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ«Πώς θέλετε να αντιδράσουμε όταν η Ελλάδα απελευθερώνει πραξικοπηματίες;»Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΕρώτηση
Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για κυρώσεις στην ΤουρκίαΟι αντιδράσεις από τα κόμματα

Έντονες αντιδράσεις τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση προκάλεσαν οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί «παγώματος» της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων.

Διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν ως «ατυχή» τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας. «Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο».

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες ζητούν διευκρινίσεις από την τουρκική πλευρά, όπως τόνισαν ευρωπαϊκές πηγές. Επίσημη τοποθέτηση ενδέχεται να υπάρξει εφόσον πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επαφές, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

«Βόμβα» από Τσαβούσογλου: Η Τουρκία «παγώνει» τη συμφωνία για το προσφυγικό

Νωρίτερα, η Τουρκία προχώρησε σε μία κίνηση που βάζει «βόμβα» στη συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο συγκεκριμένα με την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι «σταματάμε τη συμφωνία περί επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα».

Ο Τσαβούσογλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, σχολίασε «Πώς θέλετε να αντιδράσουμε όταν η Ελλάδα αφήνει ελεύθερα μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO);».

«Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα πεπραγμένα της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι η χώρα που προσελκύει τους περισσότερους πραξικοπηματίες. Η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να λύσει αυτό το θέμα, αλλά η χώρα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τη Δύση, ειδικά οι έλληνες δικαστές. Υπάρχει μεγάλη πίεση από το εξωτερικό.

Έχουμε μια συμφωνία μετανάστευσης με την ΕΕ, η οποία εφαρμόζεται. Έχουμε επίσης μια διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα και έχουμε σταματήσει τη συμφωνία επανεισδοχής. Η διαδικασία δεν έχει τελειώσει ακόμα, αλλά το έργο μας προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί ».

Έχουμε μία συμφωνία για το μεταναστευτικό με την ΕΕ, η οποία εφαρμόζεται. Έχουμε επίσης μία διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα την οποία σταματάμε» συνέχισε.

«Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση Μεβλούτ Τσαβούσογλου»

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχολιάζοντας τη δήλωση Τσαβούσογλου, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υπάρχει κεφάλαιο στην κοινή δήλωση που καλύπτει το θέμα των επανεισδοχών. Το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί διεθνή σύμβαση και πρέπει επομένως η Τουρκία να ακολουθήσει την ορθή, προβλεπόμενη διπλωματική οδό για οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή».

Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία

Σε ποιες ενέργειες και κυρώσεις προτίθεται να προβεί κατά της Τουρκίας, ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής την ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, μετά τις «προκλητικές, απαράδεκτες και εκβιαστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου περί διακοπής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, στην κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι «η τουρκική πλευρά με τη στάση της αυτή δεν υπονομεύει απλώς τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά κυρίως την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Οι αντιδράσεις από τα κόμματα

ΝΔ: Η στάση της Τουρκίας είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας

«Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας.

Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Κίνημα Αλλαγής: Ανεπίτρεπτος εκβιασμός οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

«Oι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας περί διακοπής της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, λόγω των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης για τους “8” Τούρκους αξιωματικούς, είναι εντελώς απαράδεκτες και στερούνται λογικής.

Πρόκειται για ανεπίτρεπτο εκβιασμό. Είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και δεν μπορεί να συνδέεται η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης με μια συμφωνία που αναφέρεται σε ένα θέμα που αφορά συνολικά την Ε.Ε., η οποία οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής.

Είχε προηγηθεί οδηγία για το Αιγαίο

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της οδηγίας που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα από το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας, να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στο Αιγαίο, θέτοντας σε επιφυλακή μία φρεγάτα και δύο πυραυλάκατους αλλά και μονάδα των ειδικών δυνάμεων SAT.

Μάλιστα οι παραπάνω μονάδες έλαβαν αποστολές περιπολίας και είναι σε επιφυλακή για ενδεχόμενη αποστολή.

Νέο επιθετικό κρεσέντο από Ερντογάν: Τελειωμένοι οι Έλληνες, δείτε τους δρόμους τους

Λίγες ώρες πριν γίνουν οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε ένα ακόμη επιθετικό κρεσέντο, συνεχίζοντας να παίζει το παιχνίδι της όξυνσης με στόχο την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του, λίγο μετά το νέο «πινκ-πονκ» ανάμεσα σε ελληνική και τουρκική κυβέρνηση,

ο τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε επίθεση κατά των οίκων αξιολόγησης, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα… την Ελλάδα.

«Οι γείτονές μας στην Ελλάδα χρεοκόπησαν, είναι τελειωμένοι. Παρ’ όλα αυτά, (οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης) τους αναβάθμισαν. Αυτοί οι άνθρωποι (οι Έλληνες), βυθίστηκαν, κατέρρευσαν, είστε ικανοί να τους σώσετε με το να τους αναβαθμίζετε; Κοιτάξτε τους δρόμους και δείτε πόσο χάλια είναι τώρα», είπε σε μία αποστροφή της ομιλίας του ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Turkey’s #Erdogan: Our neighbour #Greece has gone bankrupt, finished, yet they [credit rating agencies] raised its rating fourfold. These [Greece] people have sunk, collapsed, are you able to save them by raising its rating? Look at their streets & see how [terrible] they are now pic.twitter.com/gLWoqFAYni

— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) 7 Ιουνίου 2018

Keywords
Τυχαία Θέματα