Η Τουρκία απειλεί τη Γαλλία για τους «Γκρίζους Λύκους» – Νέες δηλώσεις Μακρόν για Ισλάμ

Η Τουρκία προειδοποίησε την Τετάρτη (04/11) ότι θα «απαντήσει αποφασιστικά» στη διάλυση από τη Γαλλία της τουρκικής υπερεθνικιστικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη απόφαση «πρόκληση». «Η Γαλλία μάχεται εναντίον του ισλαμιστικού αυτονομισμού, ποτέ εναντίον του ισλάμ», αναφέρει σε νέα του τοποθέτηση ο γάλλος

πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Υπογραμμίζουμε ότι είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε την ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης των Τούρκων της Γαλλίας και ότι θα απαντήσουμε με τον πιο σθεναρό τρόπο σε αυτή την απόφαση», δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την Τετάρτη (04/11) τη διάλυση του «κινήματος των Γκρίζων Λύκων», μετά τα πρόσφατα βίαια επεισόδια μεταξύ μελών της τουρκικής κοινότητας και μελών της αρμενικής κοινότητας της Γαλλίας.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κίνημα αποκαλούμενο “Γκρίζοι Λύκοι”», χαρακτηρίζοντας το κίνημα που διαλύθηκε την Τετάρτη (04/11) από τη Γαλλία «αποκύημα της φαντασίας».

Η διάλυση των «Γκρίζων Λύκων» είναι ένδειξη ότι «η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται πλέον εντελώς υπό τον έλεγχο αρμενικών κύκλων επιρροής», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Άρθρο παρέμβαση στους «Financial Times» κατά του ισλαμικού αυτονομισμού

Την ίδια ώρα, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δημοσίευσε την Τετάρτη (04/11), το βράδυ ένα άρθρο στους «Financial Times» προκειμένου να εξηγήσει ότι «η Γαλλία μάχεται εναντίον του ισλαμιστικού αυτονομισμού, ποτέ εναντίον του ισλάμ», σε απάντηση σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας τη Δευτέρα (02/11), το οποίο όμως πλέον έχει αποσυρθεί.

Σε μια μακροσκελή «επιστολή προς τον εκδότη», που αναρτήθηκε και στον ιστότοπο της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν εκφράζει την αγανάκτησή του για το άρθρο, το οποίο, όπως δηλώνει, «τον κατηγορεί ότι στιγματίζει για εκλογικούς σκοπούς τους Γάλλους μουσουλμάνους, ακόμη χειρότερα ότι καλλιεργεί ένα κλίμα φόαβου και καχυποψίας απέναντί τους».

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να ισχυριστεί ότι η Γαλλία, το κράτος της, καλλιεργεί τον ρατσισμό εις βάρος των μουσουλμάνων», τονίζει ο γάλλος πρόεδρος, εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν.

Όπως και στη συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera με έδρα το Κατάρ, ο Μακρόν επιθυμεί να εξηγήσει έξω από τα σύνορα της Γαλλίας ότι η μάχη του είναι «εναντίον του ισλαμικού αυτονομισμού» (δηλαδή των φανατικών ισλαμιστών που δεν επιθυμούν να υπακούουν στους νόμους του γαλλικού κράτους, αλλά σε αυτούς που επιβάλλει ο τρόπος που ερμηνεύουν το ισλάμ) και όχι εναντίον του ισλάμ, την ώρα που μουσουλμάνοι σε πολλές χώρες αντέδρασαν οργισμένα στις δηλώσεις του γάλλου προέδρου, καλώντας και σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Αφού υπενθυμίζει τη σειρά των τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στη Γαλλία μετά από την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo» το 2015, από τις οποίες σκοτώθηκαν 300 άνθρωποι, ο Μακρόν εξηγεί ότι η Γαλλία δέχεται επίθεση για τις αξίες της, την κοσμικότητα του κράτους της, την ελευθερία της έκφρασης και υπογραμμίζει ότι «δεν θα εκχωρήσει τίποτα».

Παράλληλα στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα ο γάλλος πρόεδρος παρουσιάζει με λεπτομέρειες την περίπτωση του ισλαμικού αυτονομισμού, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο είναι «πεδίο καλλιέργειας τρομοκρατικών τάσεων».

BREAKING: French President Emmanuel Macron says "France is under attack" after three people died in a knife attack in Nice.

Read more: https://t.co/asQVTBST6H pic.twitter.com/9ScEtAqVSb

— SkyNews (@SkyNews) October 29, 2020

Κάνει λόγο «για εκατοντάδες ριζοσπαστικοποιημένα άτομα, για τα οποία φοβόμαστε ότι ανά πάσα στιγμή θα πάρουν ένα μαχαίρι και θα πάνε να σκοτώσουν Γάλλους».

«Σε κάποιες συνοικίες, όπως και στο διαδίκτυο, ομάδες που συνδέονται με το ακραίο ισλάμ διδάσκουν στα παιδιά της Γαλλίας το μίσος προς τη Δημοκρατία, τα καλούν να μην σέβονται τους νόμους», αναφέρει…

A letter from Emmanuel Macron, President of France: ‘Let us not nurture ignorance, by distorting the words of a head of state.’ https://t.co/UC5mwUEaZ4

Financial Times (@FinancialTimes) November 4, 2020

«Δεν με πιστεύετε; Ξαναδιαβάστε τις συνομιλίες, τις εκκλήσεις για μίσος που διαδίδονται στο όνομα ενός παρεκκλίνοντος ισλάμ στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που τελικά κατέληξαν στον θάνατο του καθηγητή Σαμουέλ Πατί πριν από μερικές ημέρες. Πηγαίνετε να επισκεφθείτε τις συνοικίες όπου μικρά κορίτσια τριών ή τεσσάρων ετών φορούν μπούρκα και αναθρέφονται με ένα σχέδιο μίσους εναντίον των αξιών της Γαλλίας», καταγγέλλει.

«Εναντίον αυτού σκοπεύει να πολεμήσει σήμερα η Γαλλία, αλλά ποτέ εναντίον του ισλάμ. Κατά του σκοταδισμού, του φανατισμού, του βίαιου εξτρεμισμού. Ποτέ κατά μιας θρησκείας. Λέμε όχι στη χώρα μας!», υπογραμμίζει ο Μακρόν.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας ως κυρίαρχου κράτους, δεν έχουμε ανάγκη κανένα άρθρο εφημερίδας που προσπαθεί να μας διχάσει», καταλήγει.

«Κατανοώ τα αισθήματα των Μουσουλμάνων για τα σκίτσα του Μωάμεθ. Δεν έχω πρόβλημα με καμία θρησκεία, η Γαλλία μάχεται ενάντια στην τρομοκρατία στο όνομα του Ισλάμ», είχε πει ο Εμανουέλ Μακρόν πρόσφατα σε συνέντευξή του στο «Al-Jazeera», μετά και τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά γαλλικών στόχων αλλά και την ένταση που έχει δημιουργηθεί με τον μουσουλμανικό κόσμο. Μετά και τα όσα ακολούθησαν με τον θάνατο του γάλλου εκπαιδευτικού Σαμιέλ Πατί (Samuel Paty), που έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης στο Παρίσι, τήρησαν σήμερα (Δευτέρα) τα σχολεία της επικράτειας.

An opinion #article [entitled #Macron's war on "#Islamic #separatism" only divides #France Further] questioning French President Emmanuel #Macron's #anti– #Muslim #policies has been removed by British daily the #Financial #Times. https://t.co/P3UiuVr3ED

— ANews (@anewscomtr) November 4, 2020

Dans le "Financial Times", Macron publie une tribune pour défendre la France et ses valeurs https://t.co/WzT6CBuHKH pic.twitter.com/YUMpvO2H5F

Paris Match (@ParisMatch) November 5, 2020

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, FT

Keywords
Τυχαία Θέματα