Η τολμηρή πρόταση Καραχάλιου για το «σπάσιμο» της Β’ Αθήνας – «Η ακτινωτή Αττική των 15 τομέων»

Μια τολμηρή πρόταση για την κατάτμηση της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας, της Β’ Αθήνας, καταθέτει μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών» το ανεξάρτητο think tank «Forum 2020», στο οποίο προεδρεύει ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. επί Καραμανλή, Νίκος Καραχάλιος.

Αναλυτικότερα, η παρέμβαση γίνεται την ώρα που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική ρύθμιση της κυβέρνησης κι ενώ η αξιωματική

αντιπολίτευση αρνείται να μπει στον διάλογο, αρχικά με βασικό ισχυρισμό ότι είναι προεκλογική περίοδος κι έπειτα θέτοντας ως προϋπόθεση για τη συναίνεοή της την ταυτόχρονη χορήγηση ψήφου στους απόδημους.

Το ανεξάρτητο think tank, το οποίο κινείται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς και του λεγόμενου «κοινωνικού κέντρου», παίρνει σαφή θέση υπέρ της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο στην παρούσα χρονική συγκυρία, ενώ την αποσυνδέει από την ψήφο των αποδήμων. Καταθέτει μάλιστα και τη δική του εμφανώς τολμηρή πρόταση για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών της Αττικής, αυτήν της «ακτινωτής Αττικής των 15 τομέων».

«Ο τόπος βρίσκεται 17 ολόκληρους μήνες πριν τη συνταγματικά καθορισμένη ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών (Οκτώβριος 2019) και έναν ακριβώς χρόνο πριν τις Ευρωεκλογές (Μάιος 2019). Επομένως, η χρονική επιλογή των όποιων παρεμβάσεων δεν επιτρέπει σε κάποιον να ισχυριστεί πως γίνεται εκ του πονηρού, αφού και τα κοινοβουλευτικά και τα εξωκοινοβουλευτικά και τα υπό δημιουργία… κόμματα θα έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους να κάνουν το σχεδιασμό τους», αναφέρει το Demos Lab του Forum 2020 και επισημαίνει ότι «το μεγάλο θέμα της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων είναι από μόνο του ένα ξεχωριστό σημαντικό κεφάλαιο, που όμως δεν είναι atoocô να μπαίνει στη “ζυγαριά” των συνολικών αλλαγών».

Η πρόταση του «Forum 2020» – Πώς σπάει η Β’ Αθήνας

Αναλυτικότερα, το ανεξάρτητο think tank προτείνει, με συμβολικό επίκεντρο την πλατεία Συντάγματος, να χωριστεί η Αττική «σε εκλογικούς “χώρους” νέες περιοχές σαν “ακτίνες”, δημιουργώντας 15 νέους υπεραντιπροσωπευτικούς τομείς, αφού οι περισσότερες από αυτές τις ακτίνες θα τέμνουν τουλάχιστον 3 από τις σημερινές 5 περιφέρειες».

Και προσθέτει ότι «η Β’ Αθηνών “πολιτεύεται” σε αυτή τη δύσμορφη “μορφή” από το 1958, δηλαδή είναι σήμερα 60 ετών. Αποτελεί τη μεγαλύτερη περιφέρεια της Ευρώπης με 3.000.000 δημότες, 1.500.000 ψηφοφόρους και 44 βουλευτές. Αύριο με τους 15 τομείς, περίπου 200.000 ψηφοφόροι θα εκλέγουν 6 βουλευτές ανά τομέα. Αυτό σημαίνει πως και τα “μικρότερα κόμματα” θα μπορούν να εκλέγουν βουλευτές σε όλες τις περιοχές και δεν
θα αποκλείονται όπως συμβαίνει σήμερα».

Αναφορικά με τα νησιά της Α’ Πειραιά, το think tank περιγράφει ότι «ο Πόρος δεν ενώνεται με τον γειτονικό Γαλατά, παρότι απέχουν 5 λεπτά… κολυμπώντας. Το ίδιο και η Υδρα από την Ερμιόνη, οι Σπέτσες από την Κόστα και τα Κύθηρα από τη Λακωνία. Ας σημειώσουμε πως οι κάτοικοι όλων αυτών των νησιών έχουν κατά καιρούς εκφραστεί υπέρ της ένωσής τους με τους όμορους δήμους της Πελοποννήσου».

To Demos Lab/Forum 2020 υποστηρίζει ότι με αυτό το σύστημα καλύπτεται το πρόβλημα της αντιπροσώπευσης των πολλαπλών αναγκών των πολιτών.

Σημειώνει επίσης ότι «δεν δημιουργούνται νέοι “τοπάρχες” (“Πειραιάρχης”, “Γλυφαδάρχης”, κ.λπ.)», ενώ «οι πολιτευόμενοι δεν θα χρειάζεται να κάνουν (τους πολύ συμπαθείς κατά τα άλλα) “πολιτικούς ταξιτζήδες” καλύπτοντας κατ’ ελάχιστον 100 χιλιόμετρα ημερησίως, για μία και μόνο “πολιτική διαδρομή”, πηγαίνοντας από τη Μάνδρα της Δυτικής Αττικής στη Νέα Μάκρη της Βορειοανατολικής Αττικής».

Προτείνει τέλος ένα παρόμοιο εκλογικό σύστημα και για την Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, που, όπως λέει, «θα μπορούσε να ενοποιηθεί σε μία εκλογική περιφέρεια με πέντε τομείς».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Keywords
Τυχαία Θέματα