Η Τερέζα Μέι, «μια ήττα, μακριά από την αφάνεια»

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

Η Τερέζα Μέι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα χάσει τη μάχη της πρότασης μομφής που έχει υποβληθεί στη Βουλή των κοινοτήτων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και μετά από όλα αυτά θα περάσει ήρεμες μέρες.

Στο Λονδίνο, μια πάλαι ποτέ αυτοκρατορική πρωτεύουσα, όπου και τα… γραφεία στοιχημάτων έχουν μπει στο … ροντέο της πολιτικής μάχης και οι δείκτες του Big ben,

θαρρείς πως τρελάθηκαν και πάνε … αντίστροφα, η κ. Μέι θυμίζει τον… μονόχειρα ναύαρχο Νέλσον, το άγαλμα του οποίου υψώνεται στην Πλατεία Trafalgar. Μια … νικήτρια με ένα χέρι που θα ηγείται από εδώ και στο εξής, ενός διχασμένου κόμματος, αλλά κυρίως μιας βαθιά διχασμένης χώρας.

Για τους Άγγλους, που δηλώνουν Βρετανοί – και όχι για το σύνολο της βρετανικής επικράτειας, κι αυτός ο διαχωρισμός είναι πολύ σημαντικός – η επιβολή των όρων του Λονδίνου σε ό,τι αφορά το Brexit είναι κάτι σαν ζήτημα τιμής για τους βυθισμένους στο πλήθος των αντιφάσεων της βρετανικής κοινωνίας. Και εδώ χρειάζεται να τονισθεί μια λεπτομέρεια: Η ενδεχόμενη νίκη της Τερέζας Μέι, έτσι, τουλάχιστον, όπως προεξοφλείται από το χρηματιστήριο του Λονδίνου, οι περιώνυμες «αγορές» και οι bookmakers της βρετανικής πρωτεύουσας αν έρθει, θα είναι Πύρρειος και θα δείχνει ότι αυτή η ίδια κοινωνία, δεν θα επιτρέψει «ήττα» του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες. Ή μάλλον, δεν θα τη συγχωρήσει…

Ο Λάρυ, ο ηλικιωμένος γάτος, του αριθμού 10 της Downing street, φαίνεται ο μόνος… ζωντανός οργανισμός, εντός της πρωθυπουργικής κατοικίας, που δεν έχει άγχος.

Η πρωθυπουργός ακόμη και μετά από μια ενδεχόμενη νίκη της, θα γνωρίζει πως και το Buckingham, και το μισό κόμμα των Τόρις, ακόμα και τα … νερά του Τάμεση θα κινούνται πια προς το μέρος της, έχοντας διαφορετικές – όχι πια προσδοκίες – αλλά απαιτήσεις. Οι «μνηστήρες» , όπως ο εκκεντρικός Μπόρις Τζόνσον, θα περιμένουν στη γωνία για το επόμενο μικρό ή μεγάλο λάθος της. Η κ. Μέι βρίσκεται, έτσι κι αλλιώς, «μια ήττα, μακριά από την αφάνεια».

Όλα αυτά, αν επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο για την επίδοξη «Σιδηρά Κυρία», δηλαδή αυτό της Πύρρειου νίκης, όπως λένε ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι πληροφορίες από τη γηραιά αλβιώνα.

Διότι αν χάσει, οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες…

Keywords
Τυχαία Θέματα