Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Η κατηγορία της «πολιτικής απάτης» στοιχειοθετείται (video)

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε φουλ επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση σε όλα τα «μέτωπα» και υπογράμμισε ότι είναι ξανά έτοιμος να κυβερνήσει, μιλώντας την Κυριακή (20/09) στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum. «Η κατηγορία της “πολιτικής απάτης” στοιχειοθετείται»,

ανέφερε χαρακτηριστικά για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό…

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξήγησε το πώς είναι κοστολογημένες και υλοποιήσιμες οι προτάσεις και τα 11 μέτρα που παρουσίασε το Σάββατο (19/09), στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης στην οποία έχει οδηγηθεί η κοινωνία και η οικονομία.

«Αισθάνομαι έτοιμος χθες, όχι αύριο», τόνισε, χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και είπε ειδικότερα ότι «η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από πιο δύσκολες στιγμές διακυβέρνησης, μου δίνει τη βεβαιότητα ότι όχι απλά είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη δύσκολη ευθύνη σήμερα, αλλά ότι είναι πραγματικά σοβαρό έλλειμμα για τη χώρα και την κοινωνία το γεγονός ότι ανέλαβε μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση την ώρα αυτής της κρίσης που χρειαζόταν τα ακριβώς αντίθετα, μια προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνικές πολιτικές». Εξήγησε, πάντως, το γιατί δε ζητάει εκλογές

Με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαπολύει φουλ επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην εξωτερική πολιτική (ειδικά με την Τουρκία), στα εξοπλιστικά, στο μεταναστευτικό και στην κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο… Λέγοντας πως λόγο και τους πολιτικού του ακροατηρίου ο πρωθυπουργός έχει σε πολλά θέματα «διπλό» πρόσωπο…

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως οι αλλαγές στο κόμμα δε θα εξαντληθούν στο λογότυπο, θα αφορούν και πρόσωπα, στηρίζοντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Υπογράμμισε με έμφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης, ρίχνοντας βολές και στο ΚΙΝΑΛ για την πολιτική που έχει ακολουθήσει σε πολλά θέματα, συμβαδίζοντας… με τη ΝΔ.



Αναλυτικά τα όσα είπε Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου:

-Για το γιατί δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα όσο ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

«Βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία, είχαμε συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα. Βγάλαμε όμως τη χώρα από τα μνημόνια και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της. Φέραμε στη συνέχεια αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε εντελώς άλλη λογική».

«Δώσαμε την 13η σύνταξη, σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά»

«Δώσαμε την 13η σύνταξη. Σήμερα δεν υπάρχουν κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Τώρα ισχύει η ρήτρα διαφυγής, λένε ξοδέψτε όσο χρειάζεται. Η κυβέρνηση δεν δικαιολογείται. Δεν προτείνουμε πράγματα που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της λογικής. Είναι κοστολογημένα τα μέτρα».

-Για το αν θα υποστηρίξει ένα δεύτερο lock down

«Θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Για μας πάνω από όλα είναι η ζωή. Δεν επιδιώκουμε να κουνάμε το δάχτυλο. Ούτε στην πρώτη φάση».

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι δεν έκανε η κυβέρνηση»

«Το δεύτερο lock down θα είναι η απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης. Πως είναι δυνατόν στην προηγούμενη φάση ο κος Μητσοτάκης να ευλογά τα γένια του και τώρα η ευθύνη δεν είναι δική του;Τώρα φταίνε οι πολίτες. Ο σχεδιασμός δεν είχε αρχή, μέση και τέλος. Ο τουρισμός για παράδειγμα, άνοιξε χωρίς πρωτόκολλα, καθ’ υπόδειξη των μεγάλων συμφερόντων του χώρου».

«Εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης»

«Υπάρχει εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης, από επιλογή. Από ιδεοληψία, έχουν άλλη κοσμοθεωρία. Το μυαλό τους ήταν στις business με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και στις απευθείας αναθέσεις. Αλλά και στα ψευτοπρογράμματα κατάρτισης. Θα είχαμε 200 παραπάνω κρεβάτια αν πήγαιναν τα 20εκ της λίστας Πέτσα στη δημόσια υγεία».

-Για το αν η «απάτη» της κυβέρνησης γίνεται αντιληπτή από την κοινή γνώμη και αν φοβάται εκλογές πριν τις ζητήσει ο ίδιος…

«Συγκάλεσα τρεις φορές το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών όταν με έλεγαν συνεχώς ψεύτη. Παρόλα αυτά την πολύ σκληρή πολιτική κριτική δεν την λογάριασα για να συγκαλέσω το συμβούλιο. Ο χαρακτηρισμός της απάτης στοιχειοθετείται. Ο κ Μητσοτάκης επέλεξε να διαφωνήσει για τις Πρέσπες για να κερδίσει λίγους ψήφους. Δίνει μάχες τώρα για τη Βόρεια Μακεδονία. Έταξε περισσότερες δουλειές και πριν έρθει η πανδημία είχαμε ύφεση».

-Τι είπε για τις δημοσκοπήσεις

«Υπάρχουν διαφόρων ειδών. Υπάρχουν και αυτές που θέλουν να διαμορφώσουν τάσεις. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μεγαλύτερος μέρος της κοινωνίας συσπειρώθηκε γύρω από την κυβέρνηση λόγω της απειλής αλλά τα νούμερα τώρα αλλάζουν ραγδαία. Εχουμε και κάποιες μετρήσεις που μου θυμίζει τη ρήση του Γ. Παπανδρέου περί αριθμών και ευημερίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές είχε 32%. Στόχος μας είναι το 42% για την πρωτιά».

-Τσίπρας για τα ελληνοτουρκικά

«Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε όχι εύκολες στιγμές. Είχαμε την προσφυγική κρίση στην κορύφωσή της, είχαμε μεγάλες δυσκολίες με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν και άλλα. Ταυτόχρονα δεν σταματήσαμε ποτέ να έχουμε κανάλια επικοινωνίας. Ποτέ. Πήγα τρεις φορές στην Τουρκία σε έξι μήνες. Η τουρκική στρατηγική δεν μας αιφνιδιάζει. Ο Ερντογάν δεν είναι ούτε απομονωμένος ούτε απρόβλεπτος. Είναι προβλέψιμος. Θέλει να δημιουργεί τετελεσμένα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Γιατί δεν απαίτησε κυρώσεις στην Τουρκία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο ο κ. Μητσοτάκης; Η ανησυχία μου η μεγάλη είναι ότι η κυβέρνηση κινείται χωρίς στρατηγική. Εγώ πιστεύω ότι το κρίσιμο είναι να συνειδητοποιήσουν οι εταίροι μας δεν απειλούν μόνο την Ελλάδα. Καρότο και μαστίγιο είναι η στρατηγική».

-Επίθεση σε ΚΙΝΑΛ: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης

«Αυτό που έχω πει είναι μία διαπίστωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης. Καταλαμβάνει το χώρο από τα αριστερά έως το κέντρο. Όχι κατά αποκλειστικότητα. Υπάρχουν δυνάμεις που είναι δημοκρατικές-προοδευτικές. Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που δεν έχουν κομματική ένταξη. Δεν έχω αριστερόμετρο. Εφόσον το ΚΙΝΑΛ αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερό, θα πρέπει να το αποδείξει.

Η βασική μας κριτική είναι ότι το ΚΙΝΑΛ σε κρίσιμες στιγμές στήριξε τη Νέα Δημοκρατία σε ακραίες επιλογές. Υπέπεσε σε τρία στρατηγικά ολισθήματα. Δεν στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών κόντρα στις αποφάσεις των ευρωπαίων σοσιαλιστών. Επέλεξε να καταψηφίσει την πρόταση για την απλή αναλογική. Και τρίτον, η πρόσφατη επιλογή να υπερψηφίσει το νόμο για τις διαδηλώσεις».

-Για ελληνοτουρκικά και την ΑΟΖ του Καστελόριζου και την κόκκινη γραμμή του

«Αν είναι αληθές ότι επίκειται η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, να το χαιρετίσω, είναι θετικό να υπάρξει. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια να προχωρήσουν οι διερευνητικές για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και αν αυτές δεν καταλήξουν να πάμε στο διεθνές δικαστήριο», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι «όμως η κυβέρνηση οφείλει μια επίσημη ενημέρωση». Έθεσε το ερώτημα αν υπήρξαν ανταλλάγματα για την απόσυρση του “Oruc Reis” και έναρξη των διερευνητικών, σχολιάζοντας ότι μακάρι αυτό να το έκανε από μόνος του ο Ερντογάν. Ρώτησε τι περιλαμβάνει τελικά αυτή η «συμφωνία» στο Βερολίνο και σημείωσε ότι το μείζον ερώτημα είναι: «Αν η ατζέντα των διερευνητικών – που καλώς να ξεκινήσουν -, θα είναι η ίδια με αυτή που αφήσαμε εμείς το 2016».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως το κρίσιμο ερώτημα είναι «πού θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία και ποιο θα είναι το συνυποσχετικό με το οποίο θα πάμε στη Χάγη» εφόσον δεν υπάρξει κατάληξη στις διερευνητικές. Υπογράμμισε ότι όμως δεν μπορείς να απομειώνεις τα επιχειρήματα σου πριν προσφύγεις στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. «Πας σε διαπραγμάτευση έχοντας από πριν υπονομεύσει τις θέσεις σου;», σχολίασε.

Σε σχέση με τον νόμο Μανιάτη θύμισε ότι αυτός ήταν «σημαία» της ΝΔ και πως ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση αυτό το νόμο «ως κυβέρνηση εμείς υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο νόμος Μανιάτη είναι ξεπερασμένος οφείλει να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να πάρουμε όλοι μαζί μια απόφαση. Αν όμως πιστεύει ότι ισχύει, οφείλει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση οφείλει να λέει την αλήθεια και όχι να έχει άλλη γλώσσα μέσα και άλλη έξω».

-Τι είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις τράπεζες και τις πιθανότητες εθνικοποιήσεων

«Δεν μιλάω για εθνικοποίηση των τραπεζών, μιλάω για εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ όσον αφορά τη λειτουργία των τραπεζών και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Η ευθύνη είναι στην ελληνική κυβέρνηση που βάζει το πλαίσιο και δίνει τις κατευθύνσεις. Δεν υπάρχει σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας δίχως να λυθεί το πρόβλημα των χρηματοδοτικών εργαλείων».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη ότι «Δε βάζω κάποιο θέμα εθνικοποίησης για τις τράπεζες βάζω θέμα να ασκήσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματα που έχει. Δεν γίνεται να βάζει λεφτά το κράτος αλλά να μην έχει δικαιώματα. Γιατί δεν το κάναμε εμείς όταν είμαστε στην κυβέρνηση; Γιατί κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Στόχος της Τρόικας ήταν η διάσωση των τραπεζών και ενός συστήματος μέσα στις τράπεζες…Εμείς σχεδιάζαμε αυτά να τα αλλάξουμε, σχεδιάζαμε με ορίζοντα οκταετίας».

Υποστήριξε ότι σήμερα το πρόβλημα με τις τράπεζες είναι ότι δεν εκπληρώνουν τον ρόλο τους, δε δανείζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενώ αντλούν χρήματα δεν τα δίνουν σε εκείνους που έχουν ανάγκη από δάνεια.

-Τι απάντησε σε ερώτηση για την ενίσχυση ρευστότητας στην αγορά

Αναφερόμενος στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αυξήθηκαν με την πανδημία ανέφερε: «Είναι σχέδιο του κ. Μητσοτάκη η αναδιάρθρωση στην αγορά και η πανδημία είναι ευκαιρία να το υλοποιήσει… Αλλά στο τέλος της ημέρας, θα είναι χιλιάδες επιχειρήσεις που θα βάλλουν λουκέτο ενώ η ανεργία θα αυξηθεί». Συνεχίζοντας είπε ότι «την θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων “ζόμπι”, όπως αποκαλούνται όσες έχουν μεγάλα προβλήματα, κάποιοι άλλοι θα την καταλάβουν… Εμείς πιστεύουμε ότι η ανταγωνιστική θέση της μικρομεσαίας επιχείρησης πρέπει να ενισχυθεί και όχι να οδηγηθεί στο κλείσιμο. Εμείς προτείναμε από την πρώτη στιγμή να παρακαμφθεί η δυσκολία της μη ανάληψης ρίσκου μέσα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων με μόνο κριτήριο την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Προτείναμε την ενίσχυση και την επιδότηση της εργασίας, των ασφαλιστικών εισφορών και του μισθολογικού κόστους».

-«Ο κ. Μητσοτάκης έχει δυο πρόσωπα σχετικά με την εξωτερική πολική και την Τουρκία»

Ερωτηθείς ξανά για τα ελληνοτουρκικά, είπε μεταξύ άλλων ότι «το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι έχει ένα εσωτερικό ακροατήριο που έχει συνηθίσει συγκεκριμένη ρητορική στα εθνικά θέματα, και έτσι έχει άλλη γλώσσα μέσα και άλλη έξω». «Δεν προτρέπουμε εμείς σε πολεμικές επιχειρήσεις, εμείς λέμε: πείτε την αλήθεια στον λαό και ελάτε να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι σε ένα άρθρο πρωθυπουργού πάντα είναι διπλοτσεκαρισμένη και τριπλοτσεκαρισμένη η κάθε λέξη. Είπε ότι στο μεν άρθρο του στον διεθνή Τύπο μίλησε για «διαφορές», ενώ στη ΔΕΘ μίλησε για «μείζονα διαφορά». «Να μας πει λοιπόν ποιες είναι οι άλλες “διαφορές”, οι ελάσσονες», τόνισε, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη επίσης να πει αν αυτά που έχουν ακουστεί περί αποστρατικοποίησης νησιών εντάσσονται μέσα σε αυτές τις ελάσσονες «διαφορές» κι αν είναι προς συζήτηση. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπήρχε ποτέ καμία κυβέρνηση που θα δεχόταν να θέσει σε έναν διάλογο ζητήματα κυριαρχίας. Πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή. Ναι σε διάλογο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, αλλά όχι σε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και σε αποστρατικοποίηση των νησιών».

«Έχουμε ριζικά διαφορετικό πολιτικό σχέδιο με τη ΝΔ»

«Έχουμε ριζικά διαφορετικό πολιτικό σχέδιο με τη ΝΔ, είναι ιδεολογική η διαφορά μας, η ίδια η ζωή ακυρώνει και κάνει να φαίνονται πολύ παλιές αυτές οι απόψεις που καταθέτει ο κ. Μητσοτάκης για την επανεκκίνηση και ανάταξη της οικονομίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι πιστεύει πως θα αντιμετωπίσει την κρίση με τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και του εργασιακού κόστους. Τόνισε ότι βεβαίως πρέπει να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, «αλλά όχι κανιβαλίζοντας τους εργαζόμενους», προσθέτοντας ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί να είναι παραγωγική αν οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιώματα.

-Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε νέα ερώτηση για τα εργασιακά…

«Δεν είναι θέμα ταμπού αλλά άποψης και σχεδίου. Δεν αντιμετωπίζεται η κρίση με τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η εργασία είναι ακριβή στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι όμως γνωρίζουν. Σωσίβια λέμβο έριξα στις επιχειρήσεις. Αλλά όχι να την στηρίξουμε κανιβαλίζοντας τους εργαζόμενους. Ο εργαζόμενος πρέπει να αισθάνεται άνετα για να είναι παραγωγικός. Στην πανδημία όλοι στο δημόσιο νοσοκομείο πήγαμε να σωθούμε. Και για την κρίση προστρέξαμε στα κράτη. Το θέσφατο ότι τα πάντα καθορίζονται από την αγορά αμφισβητείται από τη πραγματικότητα».

«Γι’ αυτό δε ζητάω εκλογές»

«Θα ήταν πολύ ανεύθυνο σε συνθήκες πανδημίας να ζητήσω εκλογές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη και εξήγησε: «Αν δεν ήμασταν σε συνθήκες πανδημίας, αν δεν ήταν τόσο κρίσιμες οι συνθήκες, μπορεί και να ζητούσα. Ωστόσο δεν μου το επιτρέπει η ιδιοσυγκρασία μου και οι αρχές του κόμματός μας σε συνθήκες που αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί να ζητήσω εκλογές. Οι αρχές μας δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο παρελθόν…Είμαστε εδώ καταθέτω τις προτάσεις και το πρόγραμμά μας αλλά έχω μία αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες και στην χώρα».

«Υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με το Oruc Reis»

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι «Υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και πρόσθεσε ότι «έγιναν έρευνες από το Oruc Reis στην περιοχή που εμείς θεωρούμε ότι ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα». Σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει κυρώσεις από την ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου που θα ενεργοποιηθούν εφόσον η Τουρκία θα βγάλει ξανά ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να βάλλει στο τραπέζι του διαλόγου κυριαρχικά της δικαιώματα.

-Τσίπρας για το ότι η κυβέρνηση λέει ότι καλύτερα που δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Κυβερνήσαμε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Μας άφησαν άδεια ταμεία και το χρέος αρρύθμιστο. Με κλειστές τράπεζες. Αλλά καταφέραμε να συμμαζέψουμε τα αμάζευτα των προηγούμενων. Βάλαμε τη ζωή σε μία κανονικότητα. Αφήσαμε γεμάτα τα ταμεία για να μην είναι ευάλωτη η οικονομία. Αυξήσαμε τον αριθμό των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν θα κάναμε business και αναθέσεις σε ιδιώτες. Θα στηρίζαμε περισσότερο τα δημόσια νοσοκομεία. Η ύφεση δεν θα ήταν αυτή που είναι. Ο κ. Μητσοτάκης έχει βρει το φάρμακο για πάσα νόσο. Ο ελληνικός λαός κρίνει και συγκρίνει».

-Για το πώς ευθύνονται τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετατόπιση του εκλογικού σώματος στα δεξιά

«Μην προκαθορίζετε ότι θα έχουμε μια δεξιά μετατόπιση του εκλογικού σώματος», είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση. Για τον μετασχηματισμό του κόμματος, τόνισε ότι «κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα όλο το διάστημα μετά τις εκλογές κι αν δεν ήταν η πανδημία που καθήλωσε τη δια ζώσης επαφή, θα είχαμε κάνει ακόμα μεγαλύτερα».

«Είναι σαφές ότι οι αλλαγές που κάνουμε δεν εξαντλούνται στο αισθητικό μέρος (σ.σ. αναφορά στην αλλαγή του λογότυπου του κόμματος), αφορούν και πρόσωπα – και η στρατηγική μας είναι να βαθύνουμε αυτή την προσπάθεια διεύρυνσης, αλλά να αποκτήσει αυτή η προσπάθεια και κοινωνικά χαρακτηριστικά». Επισήμανε ότι στόχος είναι η διεύρυνση να έχει βάθος και στην κοινωνία, όχι μόνο σε στελέχη, να αποκτήσει ισχυρή παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα, «να έρθουμε σε επαφή με την πραγματική κοινωνία και να αποκτήσουμε και στελέχη από αυτή».

«Η Μόρια είναι μία άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό»

Με μία ρήση του Νίτσε περιέγραψε την εξέλιξη στο προσφυγικό και στη Μόρια και την στρατηγική της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας: «Όταν κοιτάζεις για πολύ την άβυσσο θα σε δει και αυτή». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο κοίταζε την άβυσσο αλλά τη διόγκωσε και πρόσθεσε ότι η Μόρια είναι άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Είπε ακόμη: «Δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας. Αφήσαμε την Μόρια με 5680 άτομα που θα γίνονταν 4.000 και έφθασαν τις 20.000 για να γίνουν σήμερα με μία μικρή αποσυμφόρηση 13.000 άτομα. Όλα αυτά δεν έγιναν γιατί δεν υπολόγισαν σωστά αλλά αντίθετα έγιναν γιατί υπολόγισαν σωστά, ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν αποσυμφόρηση στους νησιώτες και την ίδια ώρα πήγαινε στην ηπειρωτική Ελλάδα και έλεγε “Δεν θα πατήσει το πόδι του κανένας μετανάστης εδώ”. Αυτά τα έκανε συνειδητά».

Σημείωσε ότι είναι απαράδεκτη η εικόνα να κοιμούνται πρόσφυγες στο νεκροταφείο και πρόσθεσε ότι είμαστε μπροστά σε αδιέξοδο ενώ αναγνώρισε τη δικαιολογημένη κόπωση της τοπικής κοινωνίας. «Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα, πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά, χρειάζεται μία πολιτική φιλοξενίας και ενσωμάτωσης». Εν τέλει καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ακολουθεί μία πολιτική που άγεται από το μικρό κομματικό συμφέρον.

– Για το τι θα έλεγε σε έναν πολίτη που θα αναρωτιόταν τι θα έκανε διαφορετικά σε σχέση με την κυβέρνηση

«Εμείς θα αντιμετωπίζαμε την κρίση ως ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία της ΕΕ να στηρίξουμε τους αδύναμους και τους μικρομεσαίους. Θα το κάναμε πολύ αποτελεσματικά και έχουμε το σχέδιο να το κάνουμε. Η πανδημία είναι μία ιστορική τομή που μας αναγκάζει να σκεφτούμε αλλιώς. Θέλουμε ένα κράτος ισχυρό και αποτελεσματικό που θα απαντά στις ανάγκες του πολίτη. Έχουμε το know how, είναι η ιδεολογία μας. Ο κόσμος πρέπει να πιστέψει αυτούς που τα εννοούν. Παρουσίασα τα 11 μέτρα που δίνουν ένα περίγραμμα των προθέσεών μας».

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι στην ομιλία του έδωσε το Σάββατο (19/08) το περίγραμμα και τις βασικές θέσεις για το πώς θα αντιμετώπιζε την κρίση στην οικονομία λόγο του κορονοϊού. Υπογράμμισε ότι άμεσα θα προχωρούσε σε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και εκπαιδευτικών ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη. «Εύχομαι όταν αναλάβουμε την διακυβέρνηση να μην είναι αργά και να μη αναγκαστούμε να διαχειριστούμε μία κοινωνία σε κατάσταση λεηλασίας, όπως το 2015», υπογράμμισε…

«Κυβερνήσαμε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από ό,τι η ΝΔ και μάλιστα μαζέψαμε και τα ασυμμάζευτα των προηγούμενων κυβερνήσεων

«Κυβερνήσαμε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από ό,τι η ΝΔ και μάλιστα μαζέψαμε και τα ασυμάζευτα των προηγούμενων κυβερνήσεων», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, σε ερώτηση για το πώς θα απαντούσε σε αιτιάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς, για το τι θα γινόταν αν κυβερνούσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι «βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, αφήσαμε γεμάτα τα ταμεία», «είχαμε να παλέψουμε με την οικονομία σε ασφυξία, με τα ταμεία άδεια που παραλάβαμε, με υψηλά πλεονάσματα, χωρίς πρόσβαση σε αγορές», ότι σε συνθήκες μνημονίων ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε συντάξεις και τον κατώτερο μισθό, μείωσε την ανεργία. «Να σας πω τι θα γινόταν: Εμείς δεν θα κάναμε μπίζνες με αναθέσεις και ιδιώτες» είπε ο κ. Τσίπρας. Θα αξιοποιούσαμε την κρίση ως ευκαιρία για να στηρίξουμε τη δημόσια υγεία, «ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν θα ήταν σήμερα σε απόγνωση, η ανεργία δεν θα είχε εκτοξευτεί, η ύφεση δεν θα ήταν εκεί που είναι». Σχολίασε δε, λέγοντας, ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει βρει τη δικαιολογία δια πάσα νόσον, ότι “δεν φταίω εγώ, φταίει η πανδημία”. Ο λαός ήδη έχει αρχίσει να κρίνει και να συγκρίνει, παρά την εικονική πραγματικότητα που δείχνουν ΜΜΕ που έχουν χρηματοδοτηθεί», τόνισε.

«Δεν είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης των προτάσεων μας, αλλά η κυβέρνηση έχει άλλο σχέδιο»

«Η πρόταση που καταθέσαμε, πέρα από το ότι είναι κοστολογημένη, ακουμπά στις δυνατότητες που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο. Αν η κυβέρνηση υιοθετούσε τις προτάσεις που καταθέσαμε από τον Μάρτιο με τα δύο προγράμματα “Μένουμε Όρθιοι” σήμερα η ύφεση θα ήταν χαμηλότερη», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Είπε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε χτες είναι αναγκαίες γιατί πρώτον, διασώζουν την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και, δεύτερον, γιατί σε κρίσιμες στιγμές αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος είναι να ξοδέψει γιατί αν δεν το κάνει κινδυνεύει να βουλιάξει η ζήτηση και η προσφορά. Σημείωσε ότι η απάντηση είναι πως ναι, μπορούν να ξοδευτούν τώρα χρήματα, γιατί υπάρχουν και γιατί υπάρχει και πρόσβαση στις αγορές. «Δεν είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα, έχουν άλλο πολιτικό σχέδιο», είπε για την κυβέρνηση, θέτοντας το ερώτημα τι νόημα έχει να διατηρηθούν τα «πυρομαχικά» αν είναι να έχει διαλυθεί η οικονομία εν τω μεταξύ. Υποστήριξε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι τα «πυρομαχικά» να χρησιμοποιηθούν για διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις που θα έχουν αντέξει, «αυτή είναι η ανοσία αγέλης».

«Πρέπει να αποκτήσει προτεραιότητα η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας»

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι και η κακοκαιρία «Ιανός», ανέδειξε τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και της πολιτικής προστασίας. «Έχει μεγάλες αδυναμίες ο κρατικός μηχανισμός και η πολιτική προστασία, τα είδαμε και επί ημερών μας, φέραμε όμως ένα σχέδιο αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας αλλά η κυβέρνηση το έριξε στον κάλαθο των αχρήστων», είπε, σχολιάζοντας ότι «βλέπουμε μια καλύτερη επικοινωνία αλλά όχι αποτέλεσμα», αναφερθείς και στην περίπτωση της Εύβοιας. «Χτες δεν ξέρω τι έγινε, αλλά ενώ περιμέναμε το μέτωπο της κακοκαιρίας στη Δυτική Ελλάδα, όπου εκεί είχαν ενημερωθεί οι πολίτες, δεν ξέρω τι επίπεδο ενημέρωσης είχαν οι πολίτες στην Καρδίτσα…». Σημείωσε ότι «πρέπει να αποκτήσει προτεραιότητα η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη εδώ».

Τσίπρας για Τσακαλώτο: Όχι μόνο δεν «κουρεύτηκε», αλλά έχει σημαντική θέση ευθύνης

Τέλος στα σεναρια και τις αναλύσεις περί… κουρέματος του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις πρόσφατες ριζικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ παράλληλα «έδειξε» προς τη νέα γενιά δίνοντας «γραμμή», ότι είναι καθήκον όλων να της δώσουν την ευκαιρία να δείξει την αξία της…

«Επί της ουσίας δεν κουρεύτηκε ο Ευκλείδης. Είναι ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Μία σημαντική θέση ευθύνης. Δεν ξέρω αν σε άλλα κόμματα στην αντιπολίτευση είχαν αυτή τη θέση θεωρείτο υποτιμητικό. Ξέρω ότι το αγαπημένο θέμα των δημοσιογράφων είναι η σχέση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Είναι άριστη, σας διαβεβαιώ. Στην Αριστερά έχουμε άλλους κώδικες. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν βαρωνίες, οι διαφωνίες είναι πολιτικές. Ο Τσακαλώτος είναι βασικός συνεργάτης μου. Έχουμε συλλογικό καθήκον να δώσουμε σε μία νέα γενιά στελεχών τη δυνατότητα να δείξει την αξία της. Για μένα είναι μία προτεραιότητα…», υπογράμμισε…

«Η κυβέρνηση με τις αντιφάσεις της στην πανδημία εκτρέφει τον ανορθολογισμό»

Τη θέση ότι η κυβέρνηση με τις αντιφάσεις της εξέθρεψε τον ανορθολογισμό, έκφανση του οποίου είναι το κίνημα κατά της μάσκας, μετά από σχετική ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατ’ αρχήν ξεκαθάρισε: «Η αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις είχαν πάντα μέτωπο με τον ανορθολογισμό και τον σκοταδισμό, αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να δει ποιοι στρώνουν το χαλί στον ανορθολογισμό για τη χρήση της μάσκας ας το ψάξει στις πολιτικές της κυβέρνησής του». Όταν κάνεις μία πολιτική με τεράστιες αντιφάσεις εσύ τροφοδοτείς το κίνημα του ανορθολογισμού κατά της χρήσης της μάσκας, είπε ο κ. Τσίπρας και ακολούθως έφερε παραδείγματα: «Όταν άφηναν στις εκκλησίες την προσέλευση χωρίς μάσκες, όταν ακόμη και σήμερα φωτογραφίζονται υπουργοί να μεταλαμβάνουν, αυτό τι είναι; Όταν την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα αυξάνεις τον αριθμό των επιβατών στα πλοία, αυτό τι είναι; Όταν δεν αυξάνεις τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικών Μεταφοράς τότε αυτό τι μήνυμα στέλνει;».

«Η συζήτηση για το χρέος θα είναι ευρωπαϊκή»

Ακολούθως, για το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ελλείμματος σε περίπτωση που ακολουθηθεί η πολιτική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ακόμη και η Λαγκάρντ στις δηλώσεις της προχθές παρότρυνε τις κυβερνήσεις να δαπανήσουν. Θα αυξηθεί όμως το χρέος; Ακόμη κι αν δεν δανειζόμασταν και αφήναμε την ύφεση να αυξηθεί το έλλειμμα και ακολούθως και το χρέος θα αυξανόταν. Συνεπώς αυτή η αντίληψη ότι συγκρατούμε τις δαπάνες για να συγκρατήσουμε το έλλειμμα δεν στέκει…Επιπλέον γι’ αυτό ακριβώς έχουμε το μαξιλάρι. Αν αντλήσουμε από εκεί δεν θα αυξήσουμε το έλλειμμα…Αυτή η συζήτηση για το χρέος θα έλθει κάποια στιγμή, ωστόσο δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα και αυτό είναι το θετικό…».

«Ονομαστική ψηφοφορία για τις συμφωνίες με τη Βόρειο Μακεδονία – Περιμένω 158 συγγνώμες»

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν κλήθηκε να την υπογράψει ο κ. Τσίπρας, είπε ότι «ήταν από τις λίγες στιγμές που ένας πολιτικός αναμετράται με την ιστορία… Και σε αυτή την περίπτωση ήλθε πολύ σύντομα».

Είπε ότι δεν υπήρξε καμία συναλλαγή για τη Συμφωνία των Πρεσπών από την πλευρά του και πρόσθεσε: «Υπήρξε όμως συναλλαγή του κ. Μητσοτάκη, αντάλλαξε την άποψή του για το Μακεδονικό με την πρωθυπουργία».

Είπε ακόμη ότι για τις συμφωνίες με τα Σκόπια που θα έλθουν στην Βουλή μετά την επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και πρόσθεσε: «ότι κάθε ψήφος υπέρ των συμφωνιών θα είναι και μία συγγνώμη για την αθλιότητα που έγινε πριν από δύο χρόνια και για την εξαπάτηση των απλών πολιτών. Περιμένουμε λοιπόν 158 συγγνώμες, βάζοντας μέσα και τον Αντώνη Σαμαρά.

Για τον Νίκο Κοτζιά μίλησε θετικά και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε σε άλλο μήκος κύματος, διαφωνούμε σε πολλά αλλά είμαστε στην ίδια όχθη».

«Απολύτως αντιθεσμική συμπεριφορά να εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός δημόσια εξοπλιστικό πρόγραμμα, χωρίς να έχει συζητηθεί στα αρμόδια θεσμικά όργανα»

«Δεν άφησα κανέναν υπαινιγμό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η στήριξη της Γαλλίας στις ελληνικές θέσεις σχετίζεται με το εξοπλιστικό πρόγραμμα, με αφορμή αναφορά του στον «Economist».

Είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έκανε κάτι πρωτοφανές», εξαγγέλλοντας από τη ΔΕΘ συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα «χωρίς να έχει συζητηθεί στα αρμόδια θεσμικά όργανα με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κεκλεισμένων των θυρών». Μίλησε για «απολύτως αντιθεσμική συμπεριφορά». Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι επειδή γνωρίζει τις ανάγκες των ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων «φοβάμαι ότι αν δεν πάμε σε ποιοτική αναβάθμιση και των δαπανών της ελληνικής βιομηχανίας και τις διατηρήσουμε εκεί που ήταν έως σήμερα και τις αυξήσουμε κατάτι για να μπορέσουμε να χωρέσουμε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα αεροπλάνων, φοβάμαι ότι οι ΕΔ θα έχουν τεράστιο πρόβλημα διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων που ήδη έχουν». Πρόσθεσε «πως αν λοιπόν θέλει κάποιος να ξεκινήσει να συζητά για την ανάγκη ενίσχυσης των ΕΔ θα πρέπει πρώτα να μιλήσει για τους ανθρώπους των ΕΔ».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στον εκσυγχρονισμό των F-16 «που ήταν αναγκαία παρέμβαση» και ξεκίνησε «ένα σοβαρό πρόγραμμα αναβάθμισης και συντήρησης των οπλικών μας συστημάτων», το οποίο “πάγωσε” η ΝΔ και ταυτόχρονα διαπραγματεύσεις για το Πολεμικό Ναυτικό. «Ξαφνικά ακούμε ότι ενώ η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με τη γαλλική κυβέρνηση φρεγάτες, οι φρεγάτες έκαναν φτερά και έγιναν αεροπλάνα. Δεν λέω εγώ ότι αυτό το όπλο είναι κακό και δεν μπορεί να είναι χρήσιμο στις ΕΔ, αλλά ποιος είναι σχεδιασμός μας; Ή αυτό απαντά σε έναν φόβο να έχουμε ενεργή διπλωματία και θέλουμε να την αποκτήσουμε μέσα από τα οπλικά συστήματα;», είπε.

Έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Αν πάμε σε αυτή την αγορά, θα μπορεί η Πολεμική Αεροπορία την επόμενη δεκαετία να συζητά για αεροπλάνα τρίτης γενιάς; Θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας για να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των F-16;». «Κανείς δεν μίλησε γι’ αυτά», σχολίασε. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αφού έχουμε πληρέστερη ενημέρωση, θα τοποθετηθούμε επί της ουσίας σε όλα τα ζητήματα».

Δήλωσε δε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την υποχρεωτική στράτευση στα 18.

«Έγινε φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία»

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, επισήμανε ότι «η κριτική μας είναι στο πώς ανοίγουν τα σχολεία, δεν εκφράσαμε θέση να μην ανοίξουν τα σχολεία». Κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ότι άνοιξε τα σχολεία με 20.000 λιγότερους αναπληρωτές απ’ ό,τι είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τίποτα για τις ανάγκες της κοινωνίας και την ενίσχυση του δημόσιου χώρου, επιμένει σε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που φαίνεται ιδιαίτερα στην υγεία και την παιδεία», είπε. Μίλησε για «φιάσκο» που έγινε με τις μάσκες, «για να προλάβουν να κάνουν κι εκεί δουλίτσες». «Μετά το φιάσκο με τις μάσκες που έχουμε καταντήσει να είμαστε η χώρα με… τα περισσότερα τετραγωνικά μέτρα μασκών ανά μαθητή, να μας κάνουν κριτική εμάς ότι πυροδοτούμε το αντιπολιτικό κίνημα;», σχολίασε.

Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση θέλει να “γίνονται δουλίτσες”

Στη φιλική σχέση του πρωθυπουργού με τον κατασκευαστή των μασκών για τους μαθητές, απέδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το φιάσκο με τις μάσκες. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ακόμη και εν μέσω πανδημίας στόχος για την κυβέρνηση είναι να κάνει μπίζνες να γίνονται «δουλίτσες».

«Αισθάνομαι έτοιμος χθες, όχι αύριο…»

«Αισθάνομαι έτοιμος χθες, όχι αύριο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Είπε ειδικότερα ότι «η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από πιο δύσκολες στιγμές διακυβέρνησης, μου δίνει τη βεβαιότητα ότι όχι απλά είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη δύσκολη ευθύνη σήμερα, αλλά ότι είναι πραγματικά σοβαρό έλλειμμα για τη χώρα και την κοινωνία το γεγονός ότι ανέλαβε μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση την ώρα αυτής της κρίσης που χρειαζόταν τα ακριβώς αντίθετα, μια προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνικές πολιτικές».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για «ιστορική ατυχία, είναι ένα ιστορικό ατύχημα αυτό, γιατί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να βαθύνει την αναδιάρθρωση και στην αγορά και την εργασία». Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  -Προοδευτική Συμμαχία «είναι ξανά ώριμο τέκνο της ανάγκης ενός λαού που βρίσκεται αυτή τη φορά στο έλεος της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που έρχεται».

«Το κρίσιμο είναι να προχωρήσουμε τη μετάβαση στις ΑΠΕ, να προχωρήσουμε στην πράσινη μετάβαση, αλλά να προχωρήσουμε με όρους δικαιοσύνης, να μην αφήσουμε μεγάλα κομμάτι του πληθυσμού στο περιθώριο», τόνισε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά. Είπε ότι είναι κοινός τόπος των πολιτικών δυνάμεων η πράσινη μετάβαση, όμως η συζήτηση αυτή θα είναι ευκαιρία να φανεί ποιος μιλά από προοδευτική και ποιος από συντηρητική σκοπιά.

«Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η στρατηγική αναδιάρθρωση, στήριξη, ενίσχυση του ΕΣΥ και όχι οι συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού»

«Αν η λύση για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και της παροχής υγειονομικής φροντίδας είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τότε γιατί δεν το προχώρησε αυτό η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία; Γιατί στην πανδημία όλοι προστρέχαμε στο δημόσιο νοσοκομείο και όχι στους ιδιώτες;», έθεσε το ερώτημα ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ότι ο λόγος είναι προφανής: «Διότι ο στόχος αυτών των συμπράξεων δεν είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον πολίτη, αλλά είναι η διευκόλυνση της κερδοφορίας κάποιων ιδιωτών, αξιοποιώντας τη δημόσια περιουσία και την τεχνολογική υποδομή των δημόσιων νοσοκομείων».

Τόνισε ότι «σήμερα, ιδιαίτερα με την πανδημία, προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η στρατηγική αναδιάρθρωση, στήριξη, ενίσχυση του ΕΣΥ και όχι οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού».

«Ο Μητσοτάκης έκανε ξανά ανέκδοτο το Μετρό Θεσσλαονίκης»

Κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα του Μετρό Θεσσαλονίκης άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Από ανέκδοτο το κάναμε έργο κι ο κ. Μητσοτάκης το έκανε ξανά ανέκδοτο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Όπως σημείωσε, για το Μετρό υπάρχει μόνο μία εκκρεμότητα και συγκεκριμένα αυτή με το σταθμό Βενιζέλου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «έκαναν έγκλημα ενάντια στους Θεσσαλονικείς». «Γιατί να μην λειτουργήσει φέτος το μετρό χωρίς το σταθμό Βενιζέλου;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Keywords
τσιπρας, video, αλέξης τσίπρας, για μας, νεα δημοκρατια, helexpo, forum, συριζα, εκλογες, κος, business, δημοσκοπηση, παπανδρεου, ελλαδα, νέα, διαδηλωσεις, αοζ, υφαλοκρηπίδα, αποσυρση, τραπεζες, θεσσαλονικη, αναδιαρθρωση, ΔΕΘ, αιγαιο, χρεος, μμε, προσφορες, υπουργοι, ψηφοφορία, σκοπια, βουλη, αθηνα, σαμαρας, γαλλια, economist, συγκεκριμένο, σχολεια, απε, λύση, μετρο, εκκρεμότητα, βενιζελος, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, δημοκρατικη συμμαχια, σταση εργασιας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, κοινωνικος τουρισμος, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, κρουσματα σημερα, ανοιγμα σχολειων, η ζωη, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, αυτοδιοικηση, μιλα, αναπληρωτες, το θεμα, αδεια, βερολινο, γνωμη, δανεια, δημοκρατια, εθνικη, εργασια, εργαλεια, θεμα, κοντρα, μμε, νησια, νιτσε, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, ρωτησε, σφαιρα, υγεια, υφεση, υφαλοκρηπίδα, ωρα, αβυσσος, αγορα, αρθρο, ελεος, ανεργια, ανεκδοτο, απε, απλα, ατζεντα, ατυχημα, ατυχια, αφορμη, βορεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γλωσσα, δαχτυλο, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωσεις, δικη, δρομολογια, δυτικη ελλαδα, δυτικη, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκκρεμότητα, ενημερωση, εξελιξη, εξι, επικοινωνια, εποχη, ερντογαν, ερευνες, ευθυνη, ευκλειδης, ζωη, ζωνες, ιδια, η πρασινη, ισχυει, θετικο, θυμιζει, θυμισε, ιδεολογια, εικονα, ομιλια, ιστορικο, κεφαλαιο, κυβερνηση, κομμα, κοπωση, κορμος, κος, κρεβατια, λεφτα, λειτουργια, λύση, λουκετο, λογο, μακεδονια, μειζον, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, μητσοτακης, μικρο, μορια, μπορεις, μυαλο, ναυτικο, νεα γενια, νικο, νοημα, νοσοκομεια, παντα, παμε, πηγαινε, ρηση, πιθανοτητες, πλοια, πολεμικο ναυτικο, πολεμικη αεροπορια, πρασινη, προβληματα, προγραμματα, πρεσπες, προσληψεις, ρητορικη, ρητρα, ρολο, σαββατο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συνταξη, σχεδιο, σωσιβια, τουρκια, τομη, τοπικη αυτοδιοικηση, τουρισμος, τρια, φαινονται, φιασκο, φταιει, φτερα, φορα, ψευτη, ψηφοφορία, αγορες, ανηκει, βηματα, business, δικαιωματα, δουλειες, εφαρμογη, εκκλησιες, εμφαση, εθνικα θεματα, forum, για μας, helexpo, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, κωδικες, κυριακη, μπροστα, νεκροι, νεκροταφειο, νοσοκομειο, οργανα, θεματα, θεσεις, θετικα, υγειας, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα