«Η συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας θα βοηθήσει να εδραιωθεί η εκεχειρία στη Λιβύη» (video)

Η συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη, πάνω στην οποία συνεργάζονται η Ρωσία και η Τουρκία, μπορεί να βοηθήσει στο να θεσπισθεί νομικά η εκεχειρία στη Λιβύη, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Al Arabiya».

«Οι διαβουλεύσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν μερικές μέρες στην Άγκυρα μεταξύ Ρώσων

και Τούρκων διπλωματών κι εκπροσώπων των υπουργείων Άμυνας αποσκοπούσαν στο να βοηθήσουν τις πλευρές να εδραιώσουν και να θεσπίσουν νομικά το καθεστώς τερματισμού των εχθροπραξιών, το οποίο είναι γεγονός ότι ισχύει τους τελευταίους δύο μήνες. Νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε το ΝΑΤΟ για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, η οποία, όπως είπε, δεν ανησυχεί μόνο τη Ρωσία και την Τουρκία, αλλά αποτελεί πονοκέφαλο για πολλούς διεθνείς παράγοντες.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της περιοχής «να θέσουν τέλος στον πόλεμο και να ξεπεράσουν τις καταστροφικές συνέπειες τις οποίες προκάλεσαν οι επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2011».

«Η κρατική οντότητα της Λιβύης καταστράφηκε από αυτές τις επιθετικές ενέργειες και πρέπει να ανασυσταθεί. Η Ρωσία και η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων που θέλουν να συμβάλλουν σ αυτή την ανασύσταση» δήλωσε ο Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία, σε αντίθεση με άλλες χώρες, ευθύς εξαρχής δημιούργησε και διατηρούσε επαφές με όλες τις πλευρές και τους πολιτικούς, όπου και αν βρίσκονταν, είτε στην Τρίπολη, στη Βεγγάζη, στο Τομπρούκ, στη Σύρτη και οπουδήποτε αλλού.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέστησε την προσοχή στο ότι συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί με τη συμμετοχή όλων των πλευρών της Λιβύης. «Η Ρωσία και η Τουρκία το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να παράσχουν μεσολαβητικές υπηρεσίες, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην επαναληφθούν οι εχθροπραξίες και εν συνεχεία να επιστρέψουμε στην υλοποίηση των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου» τόνισε ο Σεργκέι ο Λαβρόφ.

Το θέμα της Λιβύης απασχόλησε και το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS

Keywords
Τυχαία Θέματα