Η στάση της Δανίας στο ενδεχόμενο μετατροπής της Βρετανίας σε φορολογικό παράδεισο

Η Δανία δεν πρόκειται να αντιταχθεί σε μια προσπάθεια της Βρετανίας να μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο για να προσελκύσει εταιρείες μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα υποχρέωνε και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, υποστήριξε σήμερα Τρίτη ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις για να παραμείνει η χώρα ανταγωνιστική, σε μια περίοδο που μεγάλες διεθνείς

τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν ορισμένες επιχειρήσεις τους από το Λονδίνο στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ο βασικός φόβος των τραπεζών αυτών είναι ότι η Βρετανία θα απολέσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

«Εγώ δεν θα απαγόρευα μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί κανείς το κόστος μειώνοντας τους φόρους», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Άντερς Σάμουελσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε. Οι Βρετανοί «είναι ελεύθεροι να κάνουν αυτήν την κίνηση αλλά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τη χρηματοδοτήσουν», συνέχισε, εξηγώντας ότι «δεν είναι κάτι που το κάνεις έτσι απλά».

Ο Σάμουελσεν είναι δεδηλωμένος ευρωσκεπτικιστής που όμως θέλει να μεταρρυθμίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των έσω.

Μια προσπάθεια της Βρετανίας να δημιουργήσει έναν φορολογικό παράδεισο «θα ασκούσε πιέσεις και στη δική μας φορολογία επί των επιχειρήσεων. Τότε, θα έπρεπε να ακολουθήσουμε», πρόσθεσε.

Ο Σάμουελσεν είπε επίσης ότι είναι αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με τη Βρετανία για την έξοδό της από την ΕΕ. «Αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την τιμωρία της Βρετανίας, αλλά με το να διασφαλίσουμε ότι οι συμφωνίες θα είναι λογικές και ισορροπημένες», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα