Η παρακαταθήκη της αποτυχίας – Τα αρνητικά ρεκόρ που άφησε πίσω της η Τερέζα Μέι

Η παραίτηση της Τερέζα Μέι την Παρασκευή 24 Μαΐου έκλεισε έναν κύκλο αποτυχιών και μία από τις πιο σύντομες θητείες στη δημοκρατική ιστορία της Βρετανίας, ξεπερνώντας την αμέσως επόμενη μόλις για λίγες μέρες. Η θητεία αυτή ήταν του Γκόρντον Μπράουν, τον χρόνο του οποίου θα ξεπεράσει στα τέλη Μαΐου. Ο Μπράουν έμεινε στην εξουσία δύο χρόνια και 319 μέρες.

Όπως αναφέρει και η εφημερίδα Evening

Standard, η θητεία της όχι απλά δεν υλοποίησε τον στόχο της, που ήταν η ομαλή έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τώρα, τρία χρόνια αργότερα, ο στόχος αυτός φαίνεται ακόμα πιο απομακρυσμένος από τη μέρα που αποφασίστηκε.

Υπενθυμίζουν επίσης, ότι ανέλαβε την πρωθυπουργία χωρίς εκλογές και ότι στη διάρκεια της ηγεσίας της είχε τις μεγαλύτερες απώλειες στελεχών της κυβέρνησης της (πάνω από 35), περισσότερες από όσες είχαν μέσα σε δέκα χρόνια ο Τόνι Μπλερ και η Μάργκαρετ Θάτσερ. Υπήρξαν δε, δύο περιπτώσεις υπουργών της που παραιτήθηκαν μέσε σε ένα 24ωρο, όπως αυτή του υπουργού για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, μαζί με του υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, και αυτή του υπουργού για το Brexit, Ντομινίκ Ράμπ, μαζί με της υπουργού Εργασίας, Έσθερ Μακβέι, οι οποίες ακολουθήθηκαν από παραιτήσεις υφυπουργών.

Η Τερέζα Μέι, ανάμεσα σε μία σειρά από ήττες, έχει στο ενεργητικό της το ρεκόρ καταψήφισης από το κοινοβούλιο της Συμφωνίας της για το Brexit, με διαφορά 230 ψήφων, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί και κατείχε μέχρι τότε η κυβέρνηση μειοψηφίας των Εργατικών, του Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ.

Ο επόμενος πρωθυπουργός, θα κληρονομήσει το φορτίο του Brexit. Η Τερέζα Μέι επιμένει ότι το κοινοβούλιο μπορεί να εμποδίσει την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αλλά σύμφωνα με το think tank Ινστιτούτο για την Διακυβέρνηση (IfG) οι βουλευτές δε διαθέτουν πλέον κάποια από τις μέχρι τώρα κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να εμποδίσουν κάτι τέτοιο και ότι θα πρέπει να αγωνιστούν κυρίως με πολιτικές πιέσεις για να σταματήσουν έναν/μία πρωθυπουργό που θα έχει στόχο την άτακτη αποχώρηση.

Σύμφωνα με την αναλύτρια του IfG, Μάντι Θίμοντ, η μόνη προφανής οδός είναι η πρόταση μομφής, αλλά αυτό θα είναι μεγάλο ρίσκο για τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος. Επίσης, επισημαίνει ότι ο επόμενος πρωθυπουργός που θα επιδιώξει το Brexit χωρίς συμφωνία, θα αντιμετωπίσει μεγάλη πίεση εντός και εκτός κοινοβουλίου για να αλλάξει δρόμο και πάντως θα πρέπει να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει το διάστημα που θα ακολουθήσει μετά την έξοδο χωρίς συμφωνία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τερέζα Μέι,tereza mei