Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εξελέγη νέα πρόεδρος της Κομισιόν

Νίκη με 383 ψήφους για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν που κατακτά τη θέση της προέδρου της ΚομισιόνΤόσο οι Φιλελεύθεροι όσο και οι Σοσιαλιστές είχαν δηλώσει πως θα τη στηρίξουνΑκόμα και έτσι, το ποσοστό αποδοχής της είναι ιδιαίτερα χαμηλό

Η εκλεκτή της καγκελαρίου Μέρκελ, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έχοντας καταφέρει να αποκτήσει την υποστήριξη των περισσότερων ομάδων του ευρωκοινοβουλίου, κέρδισε τη θέση της νέας προέδρου της Κομισιόν, και έτσι γίνεται η

πρώτη γυναίκα που κατακτά αυτή τη θέση καθώς έλαβε 383 ψήφους υπέρ και 327 κατά, με 22 αποχές και ένα άκυρο σε σύνολο 733 ευρωβουλευτών.

Για τη νίκη χρειαζόταν 374 ψήφους.

Η περίοδος διαβουλεύσεων ήταν μακρά και η υποψηφιότητα της Φον Ντερ Λάιεν δεν ήταν η πρώτη επιλογή κανενός. Όμως το αδιέξοδο που είχε επέλθει στις διαπραγματεύσεις του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών την κατέστησε μια λύση που δεν ευχαριστούσε, αλλά την ίδια στιγμή δε δυσαρεστούσε κιόλας κάποιον.

Ενδεικτικό αυτής της ψυχρής διάθεσης είναι το πολύ χαμηλό ποσοστό με το οποίο κέρδισε. Ενδεικτικά, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  είχε συγκεντρώσει 422 ψήφους  και θεωρήθηκε ότι κατέκτησε μικρό ποσοστο στήριξης των ευρωβουλευτών.

Η νεοεκλεχθείσα πρόεδρος της Κομισιόν  θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Κομισιόν από 1ης Νοεμβρίου, ημερομηνία που φτάνει μετά την τελευταία προθεσμία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Το βιογραφικό της νέας προέδρου

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν γεννήθηκε το 1958 στις Βρυξέλλες, με τον πατέρα της, Ερνστ ‘Αλμπρεχτ, να υπηρετεί ως επικεφαλής του γραφείου του τότε γερμανού Επιτρόπου. Φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο μέχρι τα 13 της χρόνια και μιλάει εξαιρετικά γαλλικά και αγγλικά, ενώ υποστηρίζει την μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Σπούδασε Οικονομικά στο Γκέτινγκεν και το Μύνστερ και κατόπιν στο London School of Economics, όπου μάλιστα χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Ρόουζ Λάντσον», καθώς θεωρείτο πιθανός στόχος της γερμανικής αριστερής τρομοκρατίας. Λίγο μετά αποφάσισε να σπουδάσει Ιατρική, για να αποφοιτήσει το 1987 από το Πανεπιστήμιο του Ανόβερου. Τα επόμενα χρόνια απέκτησε επτά παιδιά με τον καθηγητή Ιατρικής Χάικο φον ντερ Λάιεν και μάλλον αποτέλεσε ιδανική επιλογή για το υπουργείο Οικογένειας στην πρώτη κυβέρνηση της ‘Αγγελα Μέρκελ, το 2005. Ακολούθησαν το υπουργείο Εργασίας το 2009 και το υπουργείο ‘Άμυνας το 2014 και το 2017, θέση για την οποία φημολογείται ότι «εκβίασε» την Καγκελάριο, απειλώντας ακόμη και με αποχώρηση από την πολιτική.

Το έργο της στα υπουργεία που ανέλαβε προκάλεσε συχνά αντιδράσεις. Πρωτοστάτησε στη θέσπιση της δίμηνης άδειας πατρότητας, ως υπουργός Οικογένειας, ενώ τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των όρων μετανάστευσης εργατικού δυναμικού στην Γερμανία, της εισαγωγής του κατώτατου μισθού, υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και υπέρ της ποσόστωσης στην συμμετοχή γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια επιχειρήσεων.

Εκείνη την περίοδο το όνομά της ακούστηκε ακόμη και για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Ωστόσο το 2014, όταν μετά από πολλές εσωκομματικές αντιδράσεις αναλαμβάνει τελικά το υπουργείο Άμυνας, άλλαξε πλεύση και τέθηκε υπέρ μιας εξώστρεφης τάσης του γερμανικού στρατού, κάτι που ο ίδιος ο στρατός δεν φαινόταν διαθέσιμος να υποστηρίξει. Η αναποτελεσματικότητα της σε αυτό το κομμάτι την έθετε συνήθως  στις τελευταίες θέσεις των δημοσκοπήσεων σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των Γερμανών από τους υπουργούς τους.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση της να αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες πολλές υποθέσεις του υπουργείου ‘Αμυνας κόστισε στους Γερμανούς 200 εκατομμύρια σε δύο χρόνια. Για την υπόθεση αυτή, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγους μήνες Εξεταστική Επιτροπή στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, στην οποία η κυρία φον ντερ Λάιεν παραπέμφθηκε καθώς δεν έπεισε με τις εξηγήσεις της στο αρχικό στάδιο.

(Με πληροφορίες από ethnos.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα