«Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει» – Τι λένε οι επιστήμονες για την πιο ανθυγιεινή συνήθεια

Τα στοιχεία για τον κορονοϊό μπορεί να είναι συγκλονιστικά, αλλά τα στοιχεία που αφορούν το κάπνισμα είναι πιο συγκλονιστικά. Με αυτά τα λόγια ο Παναγιώτης Μπεχράκης, πνευμονολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας, άνοιξε απόψε διαδικτυακή συνδιάλεξη με θέμα «η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει».

«Από τον κορονοϊό έχουν μέχρι τώρα προσβληθεί 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι, όταν το κάπνισμα και οι επιπτώσεις

του, αφορούν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τους τελευταίους έξι μήνες από τον κορονοϊό έχασαν τη ζωή του 350.000 άνθρωποι, ενώ κάθε χρόνο, τουλάχιστον 8 εκατομμύρια θάνατοι σχετίζονται με την χρήση καπνού» τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση και παρατήρησε ότι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που, ενώ για το κάπνισμα υπάρχουν διαθέσιμα μέτρα για την πρόληψη και την διακοπή του, για τον κορονοιό ακόμα συνεχίζεται η έρευνα για να βρεθεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Άννα Κοκκέβη, είπε ότι η αξία της πρόληψης είναι ανεκτίμητη όσον αφορά τα κάπνισμα. Όπως είπε, «όσο πιο νωρίς ξεκινά ένα παιδί να καπνίζει, τόσο πιο πιθανό είναι να συνεχίσει την συνήθεια αυτή». Τα στοιχεία όπως τόνισε, δείχνουν ότι «τα μισά από τα παιδιά που ξεκίνησαν να καπνίζουν στην ηλικία των 13 ετών, έχουν εθιστεί και συνεχίζουν να καπνίζουν και μετά τα 18 τους χρόνια». Η κυρία Κοκκέβη επισήμανε πως υπάρχει μια σημαντικά καθοδική πορεία στο κάπνισμα τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας και εκτίμησε ότι ο αριθμός των καπνιστών θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, και αυτό θα φανεί στις νέες μελέτες που θα δώσουν αποτελέσματα μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας. Όμως, όπως παρατήρησε, «νέες μορφές καπνίσματος όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, φαίνεται να παίρνουν διαστάσεις ανάμεσα στους νέους, παρότι κι αυτές οι τακτικές δεν είναι ακίνδυνες».

Ο Χάρης Βαβουρανάκης πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ από την πλευρά του, είπε ότι οι επιστήμονες κατάφεραν μαζί με την Πολιτεία να σβήσουν το τσιγάρο, αλλά «άναψαν μια νέα φωτιά για την εθνική στρατηγική στην υγεία και έβαλαν σε νέες βάσεις την πρόληψη». Βάσεις που, όπως είπε, στηρίζονται πλέον σε γερά θεμέλια, καθώς και για το κάπνισμα «ελάχιστοι πίστεψαν στην αρχή ότι δεν θα πετύχει η διακοπή του, αλλά απέτυχε».

Η διαδικτυακή συνδιάλεξη έγινε ενόψει της 31ης Μαΐου, φετινής παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα