Η Ν. Κορέα καλεί τις ΗΠΑ να περιορίσουν τις προσδοκίες τους απέναντι στην Πιονγιάνγκ

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-Ιν, κάλεσε τις ΗΠΑ «να μειώσουν τις απαιτήσεις τους για τη διεξαγωγή συζητήσεων» με τη Βόρεια Κορέα, την ώρα που σύμβουλοί του συνομιλούσαν με βορειοκορεάτη στρατηγό για τους τρόπους άμβλυνσης της έντασης.

Ο Μουν έκανε τα πάντα ώστε οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που ολοκληρώθηκαν στην Πιοντσάνγκ να είναι

αυτοί «της ειρήνης» για την κορεατική χερσόνησο. Επέτρεψαν μάλιστα την έναρξη μιας απροσδόκητης απόπειρας εκτόνωσης της έντασης μεταξύ των δύο Κορέων.

«Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ πρέπει να μειώσουν το επίπεδο των απαιτήσεών τους για τη διεξαγωγή συζητήσεων και η Βόρεια Κορέα πρέπει να αποδείξει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει προς την αποπυρηνικοποίηση», επεσήμανε ο Μουν στη διάρκεια συνάντησής του με τον Λιου Γιαντόνγκ, τον κινέζο αντιπρόσωπο στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

«Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα να κάτσουν μαζί (στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων) το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος, καλώντας το Πεκίνο να εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Στη διάρκεια συνάντησής του χθες με τον Κιμ Γιονγκ-Τσολ, τον βορειοκορεάτη στρατηγό που παρευρέθηκε στην τελετή λήξης, ο Μουν ζήτησε από την Πιονγιάνγκ να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό διάλογο με την Ουάσινγκτον.

Όμως οι ΗΠΑ αποκλείουν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Βόρεια Κορέα, αν εκείνη δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα προς την αποπυρηνικοποίηση.

«Θα δούμε αν το μήνυμα της Βόρειας Κορέας ότι είναι έτοιμη για διάλογο θα αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την αποπυρηνικοποίηση», σημείωσε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

«Η εκστρατεία άσκησης της μέγιστης δυνατής πίεσης πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)

Keywords
Τυχαία Θέματα