Η μουσική σώπασε, οι νότες πενθούν – Το τελευταίο «αντίο» στον Θάνο Μικρούτσικο (video)

Με ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα, τραγουδώντας το «Πάντα γελαστοί» και φωνάζοντας «αθάνατος», είπαν το μεσημέρι της Δευτέρας το τελευταίο «αντίο» στον Θάνο Μικρούτσικο, η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι αλλά και πλήθος κόσμου στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, όπου τελέστηκε δημοσία δαπάνη η πολιτική κηδεία του.

Ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης έφυγε το βράδυ του Σαββάτου από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με

τον καρκίνο, βυθίζοντας στη θλίψη το πανελλήνιο. Πνεύμα ανήσυχο, ευφυής, πρωτοποριακός, γενναιόδωρος, ο Θάνος Μικρούτσικος καθόρισε την ελληνική μουσική των τελευταίων 50 χρόνων. Αγωνιστής έως το τέλος, έζησε με πάθος, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο και ανεξίτηλο το ίχνος του στον ελληνικό πολιτισμό.

Μαρία Παπαγιάννη-Αλεξάνδρα Μικρούτσικου-Στέργιος Μικρούτσικος

Τέσσερις ώρες πριν από την κηδεία, η σορός του Θάνου Μικρούτσικου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, ώστε όσοι πολίτες επιθυμούσαν, να απευθύνουν το στερνό «αντίο» στον αγαπημένο τους δημιουργό. Το προσκύνημα ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί, στην αίθουσα τελετών του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών και παρά το τσουχτερό κρύο και τη βροχή, άνθρωποι του πολιτισμού, πολιτικοί και απλοί πολίτες όλων των ηλικιών έσπευσαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του μεγάλου δημιουργού.

Η πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου ξεκίνησε με τη μουσική από το έργο «Για το φτωχό Β.Β.».

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, η κόρη του Θάνου Μικρούτσικου μίλησε για τον πατέρα της, με δάκρυα στα μάτια.

«Είσαι και θα μείνεις ο μεγαλύτερος σεισμός απ’ όλους» είπε η Αλεξάνδρα, αναφερόμενη στο θρυλικό τραγούδι “για τον φτωχό Μπέρτολτ Μπρεχτ” που συνέθεσε ο Θάνος Μικρούτσικος.

«Και αν αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι σε κάποιο παράλληλο σύμπαν κάπου στον Σταυρό του Νότου, κράτησέ μου ζεστό το πιάνο για όταν ξαναβρεθούμε. Σ’αγαπάω» συνέχισε, με τη φωνή της να «σπάει» από τη συγκίνηση, την ώρα που οι παρευρισκόμενοι την χειροκροτούσαν.

Η πολιτική κηδεία του ξεκίνησε λίγο μετά τις 14.30 με τη μουσική από το «Για το φτωχό Β.Β.» και τον στίχο «εγώ ο Μπέρτολτ Μπρέχτ από τα μαύρα δάση», σύνθεση του ίδιου του Θάνου Μικρούτσικου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σοφια Βόσσου

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στο κοιμητήριο για να αποχαιρετήσει τον σπουδαίο συνθέτη.

Ανάμεσά τους οι: Γιάννης Μπέζος, Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Πιατάς, Σοφία Βόσσο,  Νίκος Βούτσης,  Νίκος Φίλης, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Θόδωρος Ρουσσόπουλος,  Γιάνης Βαρουφάκης, Δανάη Στράτου, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος,Κώστας Θωμαΐδης, ο Γιάννης Κούτρας, Μαρία Φαραντούρη, Σταματης Κραουνάκης, ο Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Χρύσα Ρώπα , Πέτρος Φιλιππίδης.

Σταμάτης ΚραουνακηςΕιρήνη Ιγγλέση (πρώην σύζυγος Θάνου Μικρούτσικου)

«Στον αγαπητό φίλο και μεγάλο δημιουργό» έγραφε το στεφάνι που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης. Στεφάνια απέστειλαν επίσης η οικογένεια του πρώην προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος υπήρξε προσωπικός φίλος του εκλιπόντος και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που ήταν η αγαπημένη του ομάδα.

«Έχουμε την απώλεια ενός μεγάλου Έλληνα. Οι δημιουργοί είναι η συνείδηση του έθνους. Και στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, όπου όλα διακυβεύονται, μόνο οι άνθρωποι του πνεύματος προσπαθούν να βρουν την ουσία μέσα από τις νότες και τις λέξεις και είναι η παρηγοριά για το μέλλον», δήλωσε ο  Κώστας Γεωργουσοπουλος, ενώ ο Κώστας Θωμαΐδης, ανέφερε: «Του χρωστώ ευγνωμοσύνη. Μας συνδέουν 45 χρόνια φιλίας και 45 χρόνια διδαχής στο μεγαλείο που λέγεται μουσική. Μαέστρο, καλό ταξίδι…».

Βάσια ΤριφύλληΘανάσης ΠολυκανδριώτηςΠαύλος Τσίμας

Μαρία Παπαγιάννη

«Πέρασε στην αιωνιότητα. Δεν του έπρεπε να πονάει από αυτό τον ανόητο καρκίνο, όπως έλεγε. Του μιλάω και ξέρω ότι μ’ ακούει. Ο Θάνος Μικρούτσικος κυλάει στο αίμα μου» είπε από την πλευρά του ο Γιάννης Κούτρας, με τον μουσικό, Θύμιο Παπαδόπουλο να δηλώνει πως «Είναι ένας αναντικατάστατα σπουδαίος άνθρωπος. Πάντα εμπνευσμένος, πάντα πολύ δημιουργικός, πάντα πολύ γενναιόδωρος και στο κοινό του και με εμάς που συνεργαζόμασταν μαζί του».

Ιάσωνας ΤριανταφυλλίδηςΚώστας ΓεωργουσόπουλοςΓιάνης Βαρουφάκης-Δανάη Στράτου

Γιώργος ΚιμούληςΛιάνα Κανέλλη

Δημήτρης Πιατάς-Λέλα ΠιατάΧρήστος Θηβαίος

Προκόπης ΠαυλόπουλοςΓιάννης ΜπέζοςΓιαννης Κότσιρας

Δημήτρης ΚουτσούμπαςΣτέλιος Μάινας-Κάτια ΣπερελάκηΓιώργος ΠατούληςΓιαννης Ζουγανελης

«Η αλήθεια είναι πως εσύ τον θάνατο τον νίκησες. Το έργο σου πέρασε στην αιωνιότητα» είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσούμπας που εκφώνησε τον πρώτο επικήδειο, τονίζοντας την προσφορά του Θάνου Μικρούτσικου για 45 ολόκληρα χρόνια.

Με δάκρυα στα μάτια, ο στιχουργός, Οδυσσέας Ιωάννου εκφώνησε τον δεύτερο επικήδειο και επανέλαβε αρκετές φορές την φράση που του έλεγε ο συνθέτης: «Για τα τραγούδια μην αφήσεις κανέναν να πει τίποτα κακό».

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά για τον τρίτο επικήδειο ο ηθοποιός, Γιώργος Κιμούλης ο οποίος μοιράστηκε κάποιες από τις αναμνήσεις που είχε με τον Θάνο Μικρούτσικο. «Δεν είχα την ευκαιρία να σου πω πόσο πολύ σ’ αγαπώ. Σ’ αγαπώ πάντα» είπε συγκινημένος.

Πηγή: Η μουσική σώπασε, οι νότες πενθούν – Το τελευταίο «αντίο» στον Θάνο Μικρούτσικο (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα