Τουλάχιστον δέκα κούρδοι νεκροί από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας

Σε «υψηλούς» τόνους η ομιλία Ερντογάν κατά των ΚούρδωνΈντονη ανησυχία από ΗΠΑΗ Τουρκία χτύπησε κατοικημένες περιοχέςΗ Ρωσία στηρίζει τη Συρία με διπλωματικά μέσα

Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Σάββατο η τουρκική πολεμική αεροπορία στην επαρχία Αφρίν στο βορειοανατολική Συρία είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος τύπου των κούρδων πολιτοφυλάκων, που ελέγχουν την επαρχία.

«Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών ένα παιδί,

όπως επίσης δύο γυναίκες μαχήτριες, των κουρδικών μονάδων γυναικών, και ένας μαχητής» δήλωσε ο Μπιρούσκ Χασάκε, ο εκπρόσωπος τύπου των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην Αφρίν.

Στις επιδρομές τραυματίστηκαν τουλάχιστον 13 άμαχοι, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας»

Το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» εναντίον των κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Αφρίν, στη Συρία.

Δείτε επίσης: Ξεκίνησε με βομβαρδισμό η τουρκική επιχείρηση στην Αφρίν της Συρίας

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων στη Συρία ενώ αντάρτες του φιλοτουρκικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού μπήκαν στο Αφρίν για να στηρίξουν τις τουρκικές δυνάμεις.

Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις τουρκικές δυνάμεις εναντίον των Κούρδων ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο της Συρίας, θέτοντας την Τουρκία απέναντι στους στους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον διανύουν περίοδο έντασης.

Η Τουρκία χτύπησε κατοικημένες περιοχές

Τουρκικά μαχητικά εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορικά πλήγματα εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Αφρίν της Συρίας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να σπεύσει να κρυφτεί στα σπίτια του και σε καταφύγια, έγινε σήμερα γνωστό από έναν ανώτερο κούρδο αξιωματούχο.

Ο Χεβί Μουσταφά, υψηλόβαθμο στέλεχος της πολιτικής διοίκησης που κυβερνά το Αφρίν, είπε ότι στα νοσοκομεία της περιοχής έχουν μεταφερθεί αρκετοί τραυματίες.

Τα τουρκικά αεριωθούμενα βομβάρδισαν σήμερα θέσεις των κουρδικών δυνάμεων στο Αφρίν, έγινε νωρίτερα γνωστό από έναν ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο.

Σε «υψηλούς» τόνους η ομιλία Ερντογάν κατά των Κούρδων

Η χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν της Συρίας έχει ξεκινήσει “ντε φάκτο”, ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε ότι “κάποιοι προσπαθούν να μας εξαπατήσουν αλλάζοντας το όνομα των δυνάμεων” που δρουν στη Συρία, αναφερόμενος στην κουρδική πολιτοφυλακή. “Η ονομασία αυτής της δύναμης είναι PKΚ“, πρόσθεσε.

Το Αφρίν βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της Τουρκίας και ελέγχεται από τις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Η Άγκυρα χαρακτηρίζει “τρομοκρατική” την οργάνωση αυτή, την οποία θεωρεί ότι είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

“Η επιχείρηση Αφρίν ξεκίνησε ντε φάκτο επί του πεδίου” είπε ο Ερντογάν, σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. “Θα καταστρέψουμε σταδιακά τον διάδρομο του τρόμου, όπως κάναμε στις επιχειρήσεις της Τζαραμπλούς και της Αλ Μπαμπ, ξεκινώντας από τα δυτικά (…) Μετά, θα ακολουθήσει το Μάνμπιτζ“, πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια άλλη πόλη της Συρίας που βρίσκεται ανατολικότερα και είναι και αυτή υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

“Αργότερα, βήμα προς βήμα, θα απαλλάξουμε τη χώρα μας μέχρι τα ιρακινά σύνορα από αυτό το στρώμα του τρόμου που προσπαθεί να μας πολιορκήσει“, συνέχισε.

Έντονη ανησυχία από ΗΠΑ

Παρά τις ανησυχίες που έχει εκδηλώσει η Ουάσινγκτον για μια τουρκική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Συρία, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν χθες και σήμερα σε βομβαρδισμούς θέσεων των YPG και συγκέντρωσαν εκατοντάδες στρατιώτες και δεκάδες άρματα κατά μήκος των συνόρων.

Οι YPG είναι ένας από τους συμμάχους των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εκδίωξη των τζιχαντιστών απ’ όλα τα προπύργιά τους στη Συρία.

Αναλυτές σημειώνουν ότι καμία σημαντική επιχείρηση δεν μπορεί να γίνει στη Συρία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας η οποία διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και παραλλήλως έχει καλές σχέσεις με τις YPG. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Τουρκίας, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, καθώς και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φριντάν βρίσκονταν την Πέμπτη στη Μόσχα για συνομιλίες.

Η Ρωσία στηρίζει τη Συρία με διπλωματικά μέσα

Η Ρωσία θα στηρίξει τη Συρία με διπλωματικά μέσα και θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσει η Τουρκία τη στρατιωτική επιχείρησή της στο Αφρίν, δήλωσε ένας ρώσος βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας του ρωσικού κοινοβουλίου, στο πρακτορείο RIA.

“Δεν είναι μόνο η Συρία που θα ζητήσει να σταματήσει αυτή η επιχείρηση. Η Ρωσία θα στηρίξει το αίτημα και θα παράσχει στη Συρία διπλωματική βοήθεια”, είπε ο Φραντς Κλίντσεβιτς.

Νωρίτερα επιχείρηση “Κλαδί Ελιάς” ονόμασε ο Ερντογάν την εισβολή στην Αφρίν της Συρίας όπου αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού μπήκαν στην περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους.

Keywords
Τυχαία Θέματα