Η κυβέρνηση επιτάσσει κτήρια στα νησιά για να γίνουν Κλειστά Κέντρα Κράτησης προσφύγων

Αποφάσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας τη Δευτέρα (10/02), σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση προχωρά στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ταυτόχρονα και τους χώρους που θα κατασκευαστούν τα νέα

κλειστά κέντρα, τα οποία, με βάση τα όσα είπε ο Νότης Μηταράκης, θα είναι έτοιμα το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, επιτάσσονται οι εξής εκτάσεις:

1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Κλειστά κέντρα δίπλα σε υπάρχουσες δομές θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για το:

4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, όταν φτιαχτούν τα νέα Κέντρα Κράτησης Προσφύγων, τα οποία θα είναι κλειστά το βράδυ, σ’ αυτά τα μεταφερθούν οι μετανάστες που είναι τώρα σε δομές – αναμένεται να κλείσουν – στα νησιά. Εκεί θα διαπιστώνεται με πιο γρήγορες διαδικασίες ποιοι από τους μετανάστες αιτούνται άσυλο. Οι υπόλοιποι θα αφήνουν την Ελλάδα. Παράλληλα, θα φτιάχνονται και τα Κλειστά Κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε να φιλοξενηθούν όσοι πρόσφυγες παραμένουν στη χώρα.  

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα σχετικά με την υπόθεση έχει ως εξής:

«Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα. Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

Φύλαξη των συνόρων μας.Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.Αυξημένες επιστροφές.Κλειστές δομές.

Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Αναλαμβάνουμε, ταυτόχρονα, στοχευμένες δράσεις για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια.

Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.

Ποιες εκτάσεις επιτάσσονται όπου θα κατασκευαστούν τα νέα κλειστά κέντρα

Ακολουθεί, επίσης σήμερα, Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:

-Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
-Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
-Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου. Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:
-Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
-Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων.

Στις δομές αυτές, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.

Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».

Μηταράκης: Τον Μάρτιο ξεκινά η κατασκευή των κλειστών κέντρων

Νωρίτερα, ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης τόνισε ότι τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή κλειστών κέντρων προσφύγων και μεταναστών με στόχο να λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η δημιουργία των κλειστών κέντρων είναι απαραίτητη, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ασύλου και οι επιστροφές και να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές. Οι σημερινές ανοιχτές δομές θα κλείσουν, είπε, προσθέτοντας ότι στα κλειστά κέντρα θα υπάρχουν την ημέρα δικαιώματα εξόδου με βάση τους κανόνες, αλλά το βράδυ θα κλείνουν.

Σύμφωνα με τον υπουργό στα κλειστά κέντρα που θα κατασκευαστούν στα πέντε νησιά θα υπάρχουν συνολικά 20.000 θέσεις. Ο ίδιος επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης, έκτος από τα κλειστά κέντρα είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και να ενισχυθούν οι επιστροφές, ώστε αυτές να φτάσουν τα 200 άτομα την εβδομάδα.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή συνεργάζεται απολύτως στο θέμα των επιστροφών και σημείωσε ότι ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μέχρι στιγμής, είτε έχοντας άσυλο είτε ζητώντας άσυλο ανέρχεται σε 150.000. Όπως διευκρίνισε, αυτή τη στιγμή στα νησιά οι πιο πολλοί είναι Αφγανοί και όχι Σύροι.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν την άρνηση για την αποσυμφόρηση των νησιών

«Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει “κλειστό” και την άλλη δήθεν “ελεγχόμενο”», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του, «εάν συνυπολογίσει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης στις 11 Νοεμβρίου δήλωνε πως είναι η «τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα», αντιλαμβάνεται πως το μέλλον στα νησιά από τραγικό σήμερα θα γίνει αβάσταχτο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι υπάρχει λύση, μόνο εάν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφασίσει να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που δημιούργησε με τις μνημειώδεις παλινωδίες της, με αποκορύφωμα τις αλλεπάλληλες αλλαγές υπευθύνων υπουργών και την κατάργηση του υπουργείου για να το επανασυστήσει μετά από 6 μήνες», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεχίζει:

«Η κυβέρνηση οφείλει:

– Να ξεκινήσει άμεσα την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

– Να αυξήσει το στελεχιακό δυναμικό της Υπηρεσίας Ασύλου (διερμηνείς, επιτροπές προσφυγών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού)

– Να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία ενός – και όχι δύο – κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης ανά νησί

– Να εντείνει τις πιέσεις και να απαιτήσει έμπρακτη αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ».

«Λύσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου με την προστασία των δικαιωμάτων τόσο των κατοίκων όσο και των αιτούντων ασύλου», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Πηγή: Η κυβέρνηση επιτάσσει κτήρια στα νησιά για να γίνουν Κλειστά Κέντρα Κράτησης προσφύγων - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα