«Η Κίνα απέκρυψε από τον ΠΟΥ πληροφορίες για τον κορονοϊό» – «Καίνε» το Πεκίνο ηχογραφημένες συνομιλίες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δυσκολεύτηκε να αντλήσει τις απαραίτητες πληροφορίες από την Κίνα κατά τη διάρκεια των κρίσιμων πρώτων ημερών της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με ηχογραφημένες συνομιλίες, το περιεχόμενο των οποίων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους δημόσιους επαίνους του Οργανισμού για την έγκαιρη αντίδραση του Πεκίνου στην κρίση. Στοιχεία που «καίνε» το Πεκίνο και στη διαμάχη με τις ΗΠΑ για το ίδιο θέμα.

Συγκεκριμένα, στις ηχογραφημένες συζητήσεις, τις οποίες έχει στην κατοχή του το «Associated

Press», ακούγονται αξιωματούχοι του Οργανισμού να διαμαρτύρονται σε συνάντηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 6ης Ιανουαρίου ότι το Πεκίνο δεν μοιράζεται δεδομένα που απαιτούνται για την αξιολόγηση του κινδύνου του ιού στον υπόλοιπο κόσμο. Μόλις στις 20 Ιανουαρίου η Κίνα επιβεβαίωσε ότι ο νέος κορoναϊός είναι μεταδοτικός και στις 30 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Παίρνουμε ελάχιστες πληροφορίες», δήλωσε η Μαρία Βαν Κερχόβ, επιδημιολόγος του ΠΟΥ, σύμφωνα με το «AP». «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο όπου ναι, μας δίνουν πληροφορίες 15 λεπτά πριν μεταδοθούν στο CCTV (την κινεζική κρατική τηλεόραση)», ακούγεται να λέει σε άλλη ηχογραφημένη συζήτηση ο Γάουντεν Γκαλέα, ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Recordings of internal WHO meetings show officials complained about the lack of coronavirus data from China in January — at a time when the outbreak might arguably have been dramatically slowed, the @AP has found. https://t.co/cL8FBRD5lu

— The Associated Press (@AP) June 2, 2020

Η αποκάλυψη πραγματοποιείται εν μέσω διεθνών αντιδράσεων για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το Πεκίνο την κρίση τις πρώτες ημέρες της πανδημίας και ενώ πραγματοποιούνται κινήσεις προς τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του Covid-19, ο οποίος έχει προσβάλει περισσότερους από 6 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει στοιχίσει περιότερες από 375.00 ζωές.

Ο ΠΟΥ έχει επικριθεί ότι επαίνεσε την Κίνα, ακόμη και όταν προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με την απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών. Ο ίδιος ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έχει επιδοκιμάσει την Κίνα για τη «δημιουργία ενός νέου προτύπου αντιμετώπιση της επιδημίας» με έγκαιρα και επιθετικά μέτρα.

Σχετικά με τις ηχογραφημένες συνομιλίες, η Υπηρεσία του ΠΟΥ στην Κίνα προτίμησε να μη σχολιάσει. «Η ηγεσία και το προσωπικό μας εργάστηκαν νύχτα και μέρα, σύμφωνα με τους κανόνες και τους κανονισμούς του οργανισμού για να υποστηρίξουν και να μοιραστούν πληροφορίες με όλα τα κράτη-μέλη εξίσου και να ξεκινήσουν ειλικρινείς και άμεσες συνομιλίες με κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε μόνο σε ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Μάιο έγινε γνωστή έκθεση – βόμβα της CIA που «έκαιγε» την Κίνα για τον κορονοϊό, καθώς ανέφερε ότι το Πεκίνο έκρυβε την αλήθεια και εισήγαγε αναπνευστήρες και μάσκες. Αυτό το απόρρητο έγγραφο έριξε… λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης Ντόναλντ Τραμπ – Πεκίνου και έβαζε στο κάδρο τον ΠΟΥ.

Βερολίνο: Η ΕΕ «διαμεσολαβητής» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

«Ειδικά εμείς οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε κανένα συμφέρον να γίνει αγεφύρωτη η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ. Ο κόσμος δεν πρέπει να διασπασθεί σε μια κινεζική και μια αμερικανική σφαίρα συμφερόντων», δήλωσε ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας την Τρίτη (02/06) σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου «Funke».

«Επομένως, εναπόκειται στην Ευρώπη να ηγηθεί του αγώνα για την δημιουργία ενός μελλοντικά βιώσιμου πολυμερούς συστήματος. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας στο Συμβούλιο της Ευρωπαικής Ενωσης από την 1η Ιουλίου, αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για εμάς», προσθέτει.

Maas: Friedliche Proteste in den USA sind "mehr als legitim" https://t.co/awCNY6qQLn via @China_Welt_News

Keywords
Τυχαία Θέματα