Η Κεραμέως δεν καταδικάζει τα δωρεάν μεταπτυχιακά για παιδιά καθηγητών

Στο νόημα της φράσης «έχω μπάρμπα στην Κορώνη» θα μπορούσε να συμπυκνωθεί η αντίληψη της ΝΔ και ειδικότερα της «γαλάζιας» τομεάρχη Παιδείας, Νίκης Κεραμέως σχετικά με την ανώτατη εκπαίδευση.

Η Νίκη Κεραμέως, λοιπόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Αθήνα 9.84» σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην Παιδεία, μεταξύ άλλων, της ζητήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας για δωρεάν μεταπτυχιακά σε παιδιά καθηγητών, η οποία, σημειώνεται, πως προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα τις προηγούμενες ημέρες.

Τι

απάντησε

Κι ενώ θα περίμενε κανείς πως η Νίκη Κεραμέως θα περιοριζόταν στη συνήθη «φασόν» δήλωση πολιτικών για τέτοια ζητήματα, «καταδικάζω την απόφαση», έκανε κάτι διαφορετικό: Αρχικά απέφυγε να απαντήσει στην ουσία της ερώτησης, ενώ όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε στο ερώτημα, η κ. Κεραμέως «έριξε την μπάλα στην εξέδρα», καλύπτοντας επί της ουσίας τη σκανδαλώδη απόφαση του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας και ρίχνοντας το «μπαλάκι» στο… αυτοδιοίκητο.

«Δεν καταδικάζουμε, με ποια έννοια. Θεωρούμε ότι το κάθε Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ελεύθερο να αποφασίζει μόνο του για τα του οίκου του. Το Πανεπιστήμιο έχει το αυτοδιοίκητο και δεν μπορούμε από τη μια πλευρά να το αποδεχόμαστε και από την άλλη να παρεμβαίνουμε στις αποφάσεις του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η δήλωσή της φυσικά πέρασε «στα ψιλά» από πλήθος ΜΜΕ…

Η απομαγνητοφώνηση του αποσπάσματος από το athina984.gr:

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα την τοποθέτησή σας για το ζήτημα των παιδιών καθηγητών του Παν/μίου Μακεδονίας, που επιλέγονται προνομιακά στα μεταπτυχιακά του ιδρύματος.

Ν. Κεραμέως: Πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα έχουν δίδακτρα και άλλα όχι. Κατά τη γνώμη μας θα πρέπει σαφώς να υπάρχουν πολιτικές για φοιτητές που πληρούν κάποια κριτήρια κατ αρχήν εισοδηματικά δηλαδή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και ακαδημαϊκά κριτήρια όπως το να είναι καλοί φοιτητές και να αξίζουν μια υποτροφία. Η κυβέρνηση στο τελευταίο νομοσχέδιο είπε δωρεάν μεταπτυχιακά με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και δεν είπε από θα βρει αυτά τα χρήματα.

Δημοσιογράφος: Επιμένω στην ερώτηση, διότι υπεκφύγατε. Το ζήτημα είναι για τα δωρεάν μεταπτυχιακά παιδιών καθηγητών του ΠΑ.ΜΑΚ.

Ν. Κεραμέως: Σας απάντησα. Πρέπει να υπάρχουν γενικοί κανόνες χωρίς εξαιρέσεις,ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις που προανέφερα.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή καταδικάζετε την επιλογή του Πανεπιστημίου.

Ν. Κεραμέως: Δεν καταδικάζουμε με ποια έννοια…Θεωρούμε ότι το κάθε Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ελεύθερο να αποφασίζει μόνο του για τα του οίκου του. Το Πανεπιστήμιο έχει το αυτοδιοίκητο και δεν μπορούμε από τη μια πλευρά να το αποδεχόμαστε και από την άλλη να παρεμβαίνουμε στις αποφάσεις του. Στο βαθμό που αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή, σας λέω τις θέσεις μας.

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσατε να σχολιάσετε… Υπάρχουν καθηγητές που ζητούν την παρέμβαση εισαγγελέα και καταγγέλλουν την απόφαση αυτή ως επιδεικνύουσα ατομικισμό και ιδιοτέλεια.

Ν. Κεραμέως: Σας ξαναλέω. Το Παν/μιο έχει το αυτοδιοίκητο και δεν μπορούμε από τη μια πλευρά να το αποδεχόμαστε και από την άλλη να παρεμβαίνουμε στις αποφάσεις του. Σε φοιτητές που πληρούν ακαδημαικά και οικονομικά κριτήρια. Είμαι σαφής.

Υ.Γ: Πράγματι κ. Κεραμέως. Γίνατε σαφής…

Το επίμαχο ηχητικό απόσπασμα:

Keywords
Τυχαία Θέματα