Η εξομολόγηση μιας μητέρας για τον τζιχαντιστή γιο της που χάθηκε στη Συρία – «Του είχαν κάνει πλύση εγκεφάλου» (video)

Την προσχώρηση του 19χρονου Μπουράκ στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους και τη μετάβασή του από τη Γαλλία, όπου έμενε, στη Συρία για να πολεμήσει μαζί με τους τζιχαντιστές περιγράφει στο Euronews με δάκρυα στα μάτια η μητέρα του.

Η Γκουλέι που ζει με την οικογένειά της τα τελευταία τριάντα χρόνια στο παρισινό προάστιο του Κρετέιγ, περιοχή στρατολόγησης για το ISIS, ανέφερε ότι ο γιος της έφυγε από το σπίτι ένα πρωί του Φεβρουαρίου του 2014 για να μελετήσει με φίλους και την επόμενη ημέρα τους ενημέρωσε ότι βρισκόταν στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό του ISIS.

«Όταν μου είπε ότι πάει στη Συρία, έχασα τον κόσμο μου», εξομολογήθηκε η Γκουλέι.

«Είχα αισθανθεί ότι υπήρχαν αλλαγές στη συμπεριφορά του δύο μήνες πριν. Πήγαινε στο τζαμί στην Κρετέιγ, μου έλεγε ότι εκεί προσεύχονται. Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε, γιατί πάντα πίστευα ότι Μπουράκ δεν ήταν τέτοιο παιδί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πατέρας του, Οσμάν, που πήγε στη Συρία για να τον συναντήσει προσπάθησε να τον αποτρέψει και να τον πείσει να γυρίσει σπίτι. «Χρησιμοποιήσαμε τα πάντα για να του αλλάξουμε γνώμη για να γυρίσει σπίτι αλλά του είχαν κάνει πλύση εγκεφάλου. Πίστευε πως όταν γίνει μάρτυρας θα πάρει 70 άτομα από την οικογένειά μας στον παράδεισο» είπε.

Οι δύο γονείς ταξίδεψαν στην Συρία άλλη μία φορά, μετά από κλήση του Μπουράκ με την οποία τους ενημέρωνε ότι θα πήγαινε στην Ράκα. Σύμφωνα με τον ηλικιωμένο άνδρα που τους πήγε να συναντήσουν τον γιο τους, τα ξενοδοχεία στα τουρκικά σύνορα, ήταν γεμάτα με γονείς που προσπαθούσαν να συναντήσουν τα παιδιά τους.

Αυτή τη φορά, οι δύο γονείς κατάφεραν να περάσουν μόλις 30 λεπτά με τον γιο τους. Τα παρακάλια και τα δάκρυα της Γκουλέι δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Κανείς δεν θα πει τον γιο μου τρομοκράτη. Κανείς δεν μπορεί να πει αυτά τα παιδιά τρομοκράτες. Οι πραγματικοί τρομοκράτες είναι αυτοί που τους αλλάζουν τα μυαλά, τους κάνουν πλύση εγκεφάλου, αυτοί που δημιούργησαν το ISIS και που τους δίνουν όπλα, που καταστρέφουν οικογένειες, που έχουν κλέψει το μέλλον από τα παιδιά μας. Αυτούς εγώ αποκαλώ τρομοκράτες», ξέσπασε η μητέρα του Μπουράκ.

«Δεν το πιστεύω ότι είναι νεκρός»

Η οικογένεια παρέμεινε σε επαφή μέχρι το 2017, όταν το Ισλαμικό Κράτος πολιορκούσε το Κομπάνι.

Άνδρας από την γειτονιά, που είχε πάει στη Συρία με τον Μπουράκ, κάλεσε την οικογένεια για να μεταφέρει την τραγική είδηση: ο Μπουράκ είχε σκοτωθεί. Στην συνέχεια, τους έστειλε μία επιστολή που είχε γράψει ο Μπουράκ με την οδηγία «προωθείστε το στην οικογένειά μου αν πεθάνω».

Η Γκουλέι και ο Οσμάν αρνούνται να το πιστέψουν. Θέλουν αποδείξεις και έτσι, όταν το ΙΚΙΛ εκδιώχθηκε από το Κομπάνι, ο πατέρας του Μπουράκ επέστρεψε στη Συρία.

Έψαξε φωτογραφίες κρατουμένων και πτωμάτων, χαμένα διαβατήρια, χωρίς να βρει ίχνη του γιου του. Οι τοπικές αρχές του είπαν ότι η τρομοκρατική οργάνωση είχε βάλει βόμβες κάτω από πτώματα που άφησε πίσω και, εάν ο γιος του ήταν μεταξύ αυτών, δεν υπήρχε τίποτα για να ταυτοποιηθεί. Τρία χρόνια μετά, η Γκουλέι συνεχίζει να πιστεύει ότι ο Μπουράκ ζει.

«Αν είναι νεκρός, δείξτε μας κάτι, κάποια απόδειξη», λέει στο euronews. «Τίποτα. Λένε μόνο ότι ο Μπουράκ είναι νεκρός, αλλά δεν το πιστεύω».

«Η καρδιά μου λέει ότι δεν είναι νεκρός, λέει ότι είναι ζωντανός, ότι είναι κάπου αλλού. Ελπίζω να είναι στα χέρια καλών ανθρώπων. Ελπίζω να εμφανιστεί μια μέρα. Αν εμφανιστεί θέλω να μείνει στην Τουρκία και να μην επιστρέψει στη Γαλλία», ανέφερε η Γκουλέι.

Πηγή: Euronews

Πηγή: Η εξομολόγηση μιας μητέρας για τον τζιχαντιστή γιο της που χάθηκε στη Συρία – «Του είχαν κάνει πλύση εγκεφάλου» (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα