«Η Ευρώπη χάνει τη μάχη στις αερομεταφορές από τρίτες χώρες» τόνισε ο Σπίρτζης

Σκληρή γλώσσα προκειμένου να κατακρίνει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές που οδηγούν την Ευρώπη στο να χάνει τη μάχη στις αερομεταφορές από τρίτες χώρες χρησιμοποίησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Οι εποχές που η Ελλάδα ήταν ανίσχυρη στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει παρέλθει, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα και στο Λουξεμβούργο, καθώς ο έλληνας υπουργός κατά την τοποθέτησή του επί του προτεινόμενου κανονισμού για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών

απέδειξε ότι η χώρα έχει αποκτήσει ισχυρή φωνή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο Χρήστος Σπίρτζης ανέλυσε με επιχειρήματα το πώς έχει αποτύχει το μοντέλο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και στον τομέα των αερομεταφορών.

«Ως Ευρώπη συνεχίζουμε να στρουθοκαμηλίζουμε, δεν παραδεχόμαστε την λάθος πολιτική που εφαρμόστηκε όλα αυτά τα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως όλες οι τρίτες χώρες εφαρμόζουν τακτικές κρατικών ενισχύσεων σε αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια.

«Αποτελεί μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού η οποιαδήποτε μορφή εταιρική σχέση αεροπορικής εταιρείας και αεροδρομίου; Έχουμε δει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τι κάνουμε για αυτό; Έχουν καταπατηθεί τα εργασιακά δικαιώματα στις αεροπορικές εταιρείες; Μήπως οι πολιτικές της Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις ευθύνονται για την άνοδο εταιρειών τρίτων χωρών και αεροδρομίων τρίτων χωρών;

Μήπως πρέπει να δούμε τι γίνεται γύρω από την Ευρώπη; Μήπως γνωρίζετε ότι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης είναι της Κωνσταντινούπολης;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο Έλληνας υπουργός που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα.

«Να θυμίσω ότι για κρατικές ενισχύσεις υποχρεώθηκε η Ελλάδα να πουλήσει την Ολυμπιακή Αεροπορία, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε τη συγχώνευση με την Aegean, ότι στο παρελθόν το εισιτήριο Αθήνα-Θεσσαλονίκη είχε φτάσει να είναι στην ίδια τιμή με το Αθήνα-Παρίσι; Αυτά η Ευρώπη δεν θέλει να τα δει. Και επίσης δεν θέλει να δει ότι το αεροδρόμιο στην Αθήνα μέχρι πριν δύο χρόνια λειτουργούσε ως τερματικό αεροδρόμιο και έτσι μπόρεσαν να αναπτυχθούν άλλα αεροδρόμια έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος της ομιλίας του, ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση που στο τελικό νομοθέτημα δεν περιληφθούν οι αλλαγές που η χώρα μας προτείνει σε μια σειρά σημαντικών διατάξεων.

Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση του Χρήστου Σπίρτζη:

Keywords
Τυχαία Θέματα