Η «εβδομάδα της κρίσης» για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: «Γρίφος» η στάση του Πάνου Καμμένου

Στο πιο κρίσιμο «σταυροδρόμι» της η κυβέρνησηΠολλοί οι εσωκομματικοί «πονοκέφαλοι» για τον Πάνο ΚαμμένοΑποφασίζει πότε φεύγει από κυβέρνηση, εάν στηρίζει ΝΔ στην πρόταση δυσπιστίας, τι θα πράξει με τους διαφωνούντεςΚρίνεται και ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών

Ασκήσεις επί χάρτου για την επόμενη μέρα της συνεργασίας – ή και μη – ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων,

στήνονται στα δύο κομματικά επιτελεία, με κρίσιμες συνεδριάσεις εντός της εβδομάδας και τον τόνο να έχει ήδη δοθεί από το νέο επεισόδιο στις τεταμένες σχέσης του Πάνου Καμμένου με τον Νίκο Κοτζιά.

Οι πιο κρίσιμες αποφάσεις αφορούν τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο ο οποίος βρίσκεται ενώπιον σύνθετων προβλημάτων στην κοινοβουλευτική του ομάδα, αφού με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών τα στελέχη του κόμματος έχουν διχαστεί.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν έχουν να κάνουν αρχικά με τον χρόνο, πότε δηλαδή ο Πάνος Καμμένος θα αποφασίσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όπως έχει πολλάκις αναφέρει, δεδομένου ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο είναι πιο πιθανό να ξεκινήσει η συζήτηση στο σκοπιανό κοινοβούλιο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Το πρόβλημα όμως περιπλέκεται τη στιγμή που ναι μεν ο Πάνος Καμμένος αποφασίσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου όμως όχι.

Έλενα Κουντουρά και Τέρενς Κουίκ έχουν εκφραστεί θετικά υπέρ της συμφωνίας και βεβαίως αρνητικά σε ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, κάτι που δυσκολεύει τον επικεφαλής του κόμματος, ο οποίος είναι άγνωστο εάν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Κατσίκης: Θα φύγουμε πριν έρθει η συμφωνία στη Βουλή

Όσον αφορά το πότε τελικά θα έρθει αυτή η στιγμή της αποχώρησης, ένας ακόμα βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Κώστας Κατσίκης, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας πως «εμείς θα φύγουμε πριν πάει η Συμφωνία στη Βουλή με την έννοια ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία στα Σκόπια και έφτασε στην Ελλάδα. Πριν αποφασίσει η διάσκεψη των Προέδρων πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση, φεύγουμε».

Την άποψη ότι όταν οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών «η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη» διατύπωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Κώστας Κατσίκης.

«Από τη στιγμή που θα εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση δεν μπορεί να μπει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών» υποστήριξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Στην ερώτηση πότε θα φύγουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο κ. Κατσίκης απάντησε ότι «εμείς θα φύγουμε πριν πάει η Συμφωνία στη Βουλή με την έννοια ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία στα Σκόπια και έφτασε στην Ελλάδα. Πριν αποφασίσει η διάσκεψη των Προέδρων πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση, φεύγουμε».

Σε επόμενη ερώτηση για το τι θα κάνει το κόμμα του Πάνου Καμμένου σε περίπτωση πρόταση δυσπιστίας από τη ΝΔ ο κ. Κατσίκης απάντησε ότι «από τη στιγμή που φύγουμε τι νόημα έχει μια πρόταση δυσπιστίας από τη Βουλή;» προσθέτοντας ότι «οι ΑΝΕΛ δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση εντολοδόχοι της ΝΔ».

Ερωτηθείς για το πότε τοποθετεί χρονικά την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή ο βουλευτής των ΑΝΕΛ σχολίασε «έχει γίνει μια συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου – ευελπιστώ να τηρηθεί – ότι το θέμα αυτό να μην μας απασχολήσει μέχρι τον Μάρτιο».

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «σε περίπτωση που ο Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για το Σκοπιανό δεν θα την δώσουμε».

Το θέμα Παπαχριστόπουλου

Ένας ακόμη «πονοκέφαλος» για τον Καμμένο είναι και η περίπτωση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, η συνάντηση του οποίου με τον Αλέξη Τσίπρα στις ημέρες των γιορτών, προκάλεσε δυσφορία. Σε νέες του δηλώσεις σήμερα, Δευτέρα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ επανέλαβε την πρόθεσή του να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, να καταψηφίσει τυχόν πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση που θα υποβάλει η ΝΔ, να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και αμέσως μετά να παραδώσει την έδρα του.

Μία έδρα που πηγαίνει στον πρώτο αναπληρωματικό, ο οποίος είναι ο Τέρενς Κουίκ, που πριν κάποιο διάστημα είχε γίνει το πρόσωπο των ημερών με αφορμή την υποτιθέμενη διαγραφή του, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται είναι στην αναμονή.

Τα κρίσιμα διλήμματα που καλείται να αποφασίσει ο Καμμένος

Η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα λοιπόν αναμένεται εξαιρετικής σημασίας για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει τελικά με την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, με το πώς θα αντιμετωπίσει τα μέλη των ΑΝΕΛ που επιλέξουν να παραμείνουν στο υπουργικό σχήμα, πώς θα επιλέξει να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση και βεβαίως εάν θα στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία σε ενδεχόμενο που καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση η συγκυβέρνηση βρίσκεται στο πιο δύσκολο της σταυροδρόμι.

Η κυβέρνηση θέλει να ψηφιστεί η συμφωνία και ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις εκλογές να ξοδευτεί στην ενημέρωση των πολιτών που ακόμα είναι θολή αν κρίνουμε από τις σχετικές έρευνες σε σχέση με το Σκοπιανό.

Ο Πάνος Καμμένος πάλι θέλει οι ΑΝΕΛ ν’ ακολουθούσουν τη δική του γραμμή κι όχι να διασκορπιστούν ο καθείς με τις απόψεις του.

Αν φύγουν πριν και χαθεί η δεδηλωμένη η κυβέρνηση χωρίς να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών οδηγείται στις εκλογές.

Δύσκολη άσκηση για γερά νεύρα.

Το βέβαιο είναι ότι τόσο μεγάλο εθνικό θέμα δεν μπορεί να κλείσει ούτε βιαστικά, ούτε άρον άρον, ούτε με την κοινωνία απέναντι, ούτε με τον συνέταιρο «στα κάγκελα».

Ακόμα κι όταν υπάρχει δίκαιο, ο χρόνος κατανόησης και αφομοίωσης δεν μπορεί να επιταχυνθεί τόσο που να οδηγηθεί η κοινωνία σε νέα κρίση, σε νέο οξυμένο κλίμα που ωφελεί καθαρά και μόνο τη Νέα Δημοκρατία και τη Χρυσή Αυγή.

Η διαμάχη πάντως αυτή δημιουργεί φαντασιώσεις ως προς τις σκιές που θα μπορούσαν να καθοδηγούν τις εκατέρωθεν σκέψεις.

Ο Νίκος Κοτζιάς φαίνεται πάντως ότι συστηματικά πυρπολεί τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Μοιάζει σαν να θέλει να εκδικηθεί για τη δική του απομάκρυνση.

Ίδωμεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα