Η επόμενη μέρα από το Ελσίνκι: Αντιδράσεις σε ΗΠΑ, αιχμές Πούτιν και «κωλοτούμπα» Τραμπ

Σαστισμένες παραμένουν οι ΗΠΑ μετά τη Σύνοδο Κορυφής των δύο ηγετώνΟι υπόνοιες Τραμπ και η απόπειρα να «μαζέψει» τα κακώς κείμεναΣυνάντηση Τραμπ με μέλη του Κονγκρέσου σήμεραΑιχμές Πούτιν για την ομοσπονδιακή έρευνα περί ρωσικής ανάμιξης στις εκλογές των ΗΠΑ

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά τη πρώτη Σύνοδο Κορυφής

που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα μεταξύ του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ρώσου ομόλογου του, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι.

Αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση είναι οι υπόνοιες που άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ότι δεν έχει κανέναν λόγο να πιστεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά εμπιστεύεται τον Βλαντιμίρ Πούτιν όταν του δηλώνει ότι η χώρα του δεν αναμίχθηκε στην προεκλογική διαδικασία το 2016.

Μάλιστα, οι αντιδράσεις ήταν τόσο σφοδρές, που ο αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να αναρτήσει στο twitter του ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, μη καταφέροντας να πείσει βέβαια.

«Έχω ΜΕΓΑΛΗ εμπιστοσύνη στους ανθρώπους ΜΟΥ των μυστικών υπηρεσιών. Ωστόσο, επίσης αναγνωρίζω ότι για να χτίσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον, δεν μπορούμε να εστιάζουμε αποκλειστικά στο παρελθόν – καθώς οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου, πρέπει να τα πηγαίνουν καλά», είπε ο Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter.

As I said today and many times before, “I have GREAT confidence in MY intelligence people.” However, I also recognize that in order to build a brighter future, we cannot exclusively focus on the past – as the world’s two largest nuclear powers, we must get along! #HELSINKI2018

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 16 Ιουλίου 2018

Απουσία κριτικής

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ασκήσει κριτική δημοσίως στη Ρωσία για κανένα από τα επίμαχα ζητήματα – όπως η προσάρτηση της Κριμαίας, η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία και το Συριακό.

Για το τελευταίο, ο Τραμπ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Πούτιν, σε θετική ατμόσφαιρα, το πιεστικό αίτημα του Ισραήλ να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας, ιδιαίτερα σε σχέση με την επιρροή του Ιράν στη Συρία. Οσο για το Ουκρανικό, ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα να πιέσει η αμερικανική κυβέρνηση το Κίεβο για την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ.

Συνάντηση Τραμπ με μέλη του Κονγκρέσου εν μέσω αντιδράσεων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί εντός της ημέρας με μέλη του Κογκρέσου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων.

Η αμερικανική προεδρία δεν διευκρίνισε ποιοι θα είναι παρόντες, ή ποια ζητήματα θα εξεταστούν στη συνάντηση. Πρόκειται για τη μοναδική καταχώριση στο πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου για σήμερα.

Αιχμές Πούτιν για την ομοσπονδιακή έρευνα περί ρωσικής ανάμιξης στις εκλογές των ΗΠΑ

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ δεν πρέπει να αφεθούν να βρίσκονται σε κατάσταση «ομηρίας» εξαιτίας της ομοσπονδιακής έρευνας γύρω από τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμιξης στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είναι αρκούντως σαφές σε μένα ότι πρόκειται μόνο για μια εσωτερική πολιτική διένεξη στις ΗΠΑ», είπε ο ρώσος πρόεδρος στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ερωτηθείς σχετικά με την έρευνα του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος απήγγειλε κατηγορίες σε 12 πράκτορες της ρωσικής κατασκοπείας πριν από τη σύνοδο κορυφής του Πούτιν με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι.

Αφού σημείωσε ότι «δεν γνωρίζει» τους πράκτορες αυτούς, ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε: «ας μην αφήνουμε τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ να τελούν υπό ομηρία εξαιτίας αυτών των εσωτερικών πολιτικών διενέξεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα