Η ΕΟΚ και η Πολιτεία θέλουν τον Ολυμπιακό στην Α1 – Οι αλλαγές που ζήτησε ο Υφυπουργός

Άμεση αλλαγή της προβληματικής εικόνας του ελληνικού μπάσκετ, αλλά με απαραίτητους όρους τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και την έξωθεν καλή μαρτυρία. Αυτά ζήτησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο, κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη (25/07).

Είναι πλέον επίσημο πως η κυβέρνηση και η ΕΟΚ ψάχνουν να βρουν τον τρόπο που θα χωρέσει τον Ολυμπιακό

στην Α1. Αυτό φάνηκε από την ξεκάθαρη θέση του Γιώργου Βασιλακόπουλου και η… υποσημείωση του Λευτέρη Αυγενάκη στη μεταξύ τους συνάντηση, ενώ υπήρξε αντίδραση από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Την ίδια ώρα, με wild card, κατά πάσα πιθανότητα, θα προκύψει η 14η ομάδα στη φετινή Α1 Ανδρών, μετά την άρνηση και της Καρδίτσας να συμμετάσχει στη Basket League για την αγωνιστική περίοδο 2019-20.

«Να αλλάξει η προβληματική εικόνα με νόμιμο τρόπο, απόλυτη διαφάνεια»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού θέλησε μέσω ανάρτησής του στο «Twitter» να επαναλάβει τους όρους που έθεσε στον πρόεδρο της ομοσπονδίας μπάσκετ, προκειμένου να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή παρερμηνείες της θέσης του πάνω στα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει το δημοφιλές άθλημα στη χώρα μας.

Η ανάρτηση του κ. Αυγενάκη: «Χθες, επεσήμανα στον κ. Βασιλακόπουλο ότι πρέπει ν’ αλλάξει, άμεσα, η προβληματική εικόνα του μπάσκετ στη χώρα. Με νόμιμο τρόπο, απόλυτη διαφάνεια και έξωθεν καλή μαρτυρία, προς την κοινωνία που παρακολουθεί. Επαναλαμβάνω τους τρεις όρους/προϋποθέσεις για όσους τυχόν δεν πρόσεξαν».

Χθες, επεσήμανα στον κ. Βασιλακόπουλο ότι πρέπει ν’ αλλάξει, άμεσα, η προβληματική εικόνα του μπάσκετ στη χώρα. Με νόμιμο τρόπο, απόλυτη διαφάνεια και έξωθεν καλή μαρτυρία, προς την κοινωνία που παρακολουθεί. Επαναλαμβάνω τους τρεις όρους/προϋποθέσεις για όσους τυχόν δεν πρόσεξαν

— Lefteris Avgenakis (@l_avgenakis) July 26, 2019

Βασιλακόπουλος: Πρέπει να είναι στην Α1 ο Ολυμπιακός» – Αυγενάκης: Να διασφαλιστεί το νόμιμο του τρόπου

Ειδήσεις έβγαλε, λοιπόν, η συνάντηση του Λευτέρη Αυγενάκη με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο την Πέμπτη (25/07). Όπως φάνηκε μέσα από τις δηλώσεις τους και το σχετικό δελτίο Τύπου, η Κυβέρνηση και η ΕΟΚ ψάχνουν να βρουν τον τρόπο, που θα κρατήσει τον Ολυμπιακό στην «Basket League».

Κι αυτό γιατί όταν έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα των Πειραιωτών, ο Αυγενάκης σημείωσε πως ότι κι αν συμβεί, πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί το νόμιμο του τρόπου, η απόλυτη διαφάνεια και η έξωθεν καλή μαρτυρία, προς την κοινωνία που παρακολουθεί με τόσο ενδιαφέρον. Στην ουσία, άφησε ανοιχτό το «παράθυρο», αλλά στάθηκε στο νομικό πλαίσιο, που πρέπει να τηρηθεί.

Από την μεριά του ο Βασιλακόπουλος στο meeting εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να συμμετάσχει στην Α1 και στη συνέχεια στις δηλώσεις προς τα media τόνισε: «Όσο για το θέμα του Ολυμπιακού έχω καταθέσει την άποψή μου δημόσια με συνέντευξή μου στα “ΝΕΑ”. Ήταν δυνατό να βρεθούμε και να συζητήσουμε για τον αθλητισμό και να μη συζητηθεί και αυτό το θέμα; Η θέση μου είναι πως πρέπει να είναι στην Α1. Αυτή είναι η άποψή μου. Είπα και προηγουμένως ότι, ακόμα κι αν ξεκινάς από διαφορετικές αφετηρίες, στο τέλος -εφόσον υπάρχει η διάθεση- θα βρεθεί η λύση και από τις δύο πλευρές».

“Του μπάσκετ δεν του πρέπει η θέση που βρίσκεται σήμερα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα όλοι οι εμπλεκόμενοι ώστε να γιατρέψουμε τις πληγές”

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γ. Βασιλακόπουλο & τον ΓΓ της ΕΟΚ, Π. Τσαγκρώνη https://t.co/JFWujCOOtg pic.twitter.com/ZKSpEOjDvV

— Lefteris Avgenakis (@l_avgenakis) July 25, 2019


Αναλυτικά το σχετικό δελτίο Τύπου και οι δηλώσεις Αυγενάκη – Βασιλακόπουλου:

Με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γιώργο Βασιλακόπουλο και με τον γενικό γραμματέα της ΕΟΚ, Παναγιώτη Τσαγκρώνη, συναντήθηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Αντικείμενο, της ωριαίας συζήτησής τους, η πρώτη προσέγγιση σε όλα ζητήματα του ελληνικού μπάσκετ, προκειμένου να αλλάξει το συντομότερο δυνατό η προβληματική, τελευταία, εικόνα του, η οποία δεν αρμόζει σ’ ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στη χώρα.

Η βία, το ζήτημα των βελτιώσεων στον αθλητικό νόμο, το εκλογικό σύστημα, ήταν μερικά μόνο από τα πολλά θέματα που θίχτηκαν σ’ αυτή την πρώτη επαφή. Στις επόμενες, το προσεχές διάστημα, θα εξειδικευτούν και θα αναλυθούν, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, μέσα από έντιμη και ειλικρινή συνεργασία.

Σε ότι αφορά στο πρόβλημα με το πρωτάθλημα της Α1 και τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, ο κ. Βασιλακόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να συμμετάσχει, αρκεί να επιδειχθεί απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές διάθεση, προκειμένου να ανευρεθεί μια επωφελής λύση. Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε πως ότι κι αν συμβεί, πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί το νόμιμο του τρόπου, η απόλυτη διαφάνεια και η έξωθεν καλή μαρτυρία, προς την κοινωνία που παρακολουθεί με τόσο ενδιαφέρον.

Μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Μου έκανε ευχάριστη έκπληξη ότι ο ίδιος ο Υφυπουργός προκάλεσε αυτή τη συνάντηση. Είμαι τόσα χρόνια στο αθλητικό κίνημα και ξέρετε ότι δεν κολακεύω, δεν είμαι από αυτούς που το κάνουν. Οφείλω, όμως, να είμαι έντιμος και να πω καθαρά ότι πρώτη φορά μας κάλεσαν, με δική τους πρωτοβουλία, στο υφυπουργείο τόσο σύντομα για να συζητήσουμε τα προβλήματα του χώρου και αυτό δείχνει κάτι. Εγώ έτσι το εκτιμώ και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε, για να προωθηθούν και να προχωρήσουν τα θέματα. Μόνο μέσα από μια ανταλλαγή απόψεων, που μπορεί να ξεκινούν και από διαφορετικές αφετηρίες, αν υπάρχει καλή διάθεση και πρόθεση να βοηθηθεί το αντικείμενο το οποίο υπηρετούμε, στο τέλος εκεί συγκλίνουμε, τα βρίσκουμε.

Συζητήσαμε, λοιπόν, γενικότερα θέματα κατεύθυνσης του αθλητισμού που είναι μια κοινωνική έκφραση και με αυτή την έννοια μπήκαν όλα τα ζητήματα».

Σε σχετική ερώτηση για το θέμα του Ολυμπιακού, απάντησε ως εξής: «Όσο για το θέμα του Ολυμπιακού έχω καταθέσει την άποψή μου δημόσια με συνέντευξή μου στα “ΝΕΑ”. Ήταν δυνατό να βρεθούμε και να συζητήσουμε για τον αθλητισμό και να μη συζητηθεί και αυτό το θέμα; Η θέση μου είναι πως πρέπει να είναι στην Α1. Αυτή είναι η άποψή μου. Είπα και προηγουμένως ότι, ακόμα κι αν ξεκινάς από διαφορετικές αφετηρίες, στο τέλος -εφόσον υπάρχει η διάθεση- θα βρεθεί η λύση και από τις δύο πλευρές».

Από την μεριά του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε: «Είχα τη χαρά σήμερα να δεχτώ στο γραφείο μου τον κ. Βασιλακόπουλο με τους άξιους συνεργάτες του, έναν άνθρωπο που πραγματικά έχει προσφέρει πολλά στον ελληνικό αθλητισμό και ιδιαιτέρως στο μπάσκετ. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση που τα είχε όλα. Μια ατζέντα εξαιρετικά πλούσια, που όμως αποτελεί το πρώτο πεδίο συνεννόησης και είμαι βέβαιος ότι θα καλλιεργηθεί και από τις δύο πλευρές, για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα άμεσο και μεσοπρόθεσμο.

Σε αυτή την προσπάθεια, εγώ τουλάχιστον οφείλω να πω ότι εισέπραξα ένα καλό κλίμα, μια καλή διάθεση, μια πρόθεση πολύ έντιμη να βάλουμε όλα τα πράγματα στο τραπέζι, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις, κάνοντας και την αυτοκριτική μας, ο καθένας από την δική του πλευρά και να δούμε πώς, στο τέλος της ημέρας, θα ενισχύουμε το μπάσκετ. Ένα αγαπητό άθλημα σε πάρα πολλές ελληνικές οικογένειες. Να το πάμε πιο ψηλά, διότι δεν του πρέπει αυτή η θέση που βρίσκεται σήμερα. Έχει ταλαιπωρηθεί και πρέπει να κάνουμε τα πάντα όλοι οι εμπλεκόμενοι ώστε να γιατρέψουμε τις πληγές.

Να ξαναγυρίσουν στα γήπεδα οι ελληνικές οικογένειες με τα παιδιά τους και να νοιώσουν οι αθλητές ασφαλείς, ήρεμοι και κυρίως να είναι στοχοπροσηλωμένοι στην αποστολή που έχουν να κάνουν.

Εκεί χρειάζονται παρεμβάσεις και σε θεσμικό επίπεδο για τις οποίες μιλήσαμε, αλλά θα μιλήσουμε και πολύ περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς και κινήσεις άμεσες, συμβολισμού και ουσίας, ώστε να βγει μήνυμα ισχυρό προς κάθε ενδιαφερόμενο για τον αθλητισμό, είτε επαγγελματικό, ερασιτεχνικό ή μαζικό.

Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, θα δουλέψουμε με πολύ ήρεμο, δυνατό, καθαρό και κυρίως έντιμο τρόπο. Δεν έχουμε διάθεση να κρύψουμε τίποτα κάτω από το χαλί, άλλωστε δεν κρύβονται. Και να θέλαμε εμείς να τα κρύψουμε, δεν θα το επέτρεπε η κοινωνία και καλά θα έκανε. Και επειδή είναι χιλιάδες οι φίλαθλοι που περιμένουν, που αγωνιούν, οι αθλητές, οι παράγοντες, όλοι οι εμπλεκόμενοι, γι’ αυτό το λόγο θα δουλέψουμε με όρους διαφάνειας.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι σήμερα θεμελιώσαμε μια καλή σχέση συνεργασίας και ελπίζουμε ότι θα φέρει και αποτελέσματα για το καλό του αθλητισμού και για το καλό του μπάσκετ».

Γιαννακόπουλος προς Αυγενάκη: Υπουργέ, ποια είναι η βρωμιά στο μπάσκετ;

Μετά τη συνάντηση του Λευτέρη Αυγενάκη με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και τα όσα έγιναν γνωστά, στην προσωπική σελίδα του Υφυπουργού στο Facebook, μια ακόλουθός του του έγραψε «έχεις να καθαρίσεις πολύ βρωμιά στο μπάσκετ υπουργέ μου, Καλή δύναμη».

Ο κ. Αυγενάκης έκανε like σε αυτό το σχόλιο, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ σχολίασε την ενέργεια αυτή με την παρακάτω ατάκα: «Υπουργέ ποια είναι η βρωμιά στο μπάσκετ στην οποία κάνετε like;».

Αφαιρέθηκε το like του Αυγενάκη από τη «βρωμιά στο μπάσκετ»

Ο… κακός χαμός που έγινε με ένα like του Υφυπουργού Αθλητισμού που προκάλεσε και story από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο έληξε τελικά με τον λογαριασμό του Λευτέρη Αυγενάκη να αποσύρει το like.

«Όχι» και από Καρδίτσα σε ΕΟΚ για την Α1 Ανδρών

Με wild card, κατά πάσα πιθανότητα, θα προκύψει η 14η ομάδα στη φετινή Α1 Ανδρών, μετά την άρνηση και της Καρδίτσας να συμμετάσχει στη Basket League για την αγωνιστική περίοδο 2019-20.

Την απόφαση θα κληθεί να λάβει πενταμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τρεις εκπρόσωπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και δυο του ΕΣΑΚΕ.

Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για παραμονή του Ολυμπιακού στην κατηγορία, με σύννομο και διαφανή τρόπο μάλιστα, δηλαδή ακριβώς όπως συζητήθηκε στη συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη με τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο.

Η ανακοίνωση της Καρδίτσας:

«Σε απάντηση της πρόσκλησης της Ε.Ο.Κ., το σωματείο μας σήμερα, εγγράφως δήλωσε πως δε θα αγωνιστεί στο νέο πρωτάθλημα της Α1.

Η απόφαση αυτή, προήλθε μέσα από ανοικτές διαδικασίες, όπως η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Ιουλίου αλλά και από συζητήσεις που έγιναν όλες τις προηγούμενες ημέρες, για τις οποίες τηρούμε την αρχή της εμπιστευτικότητας.

Μπροστά στην πρόκληση της συμμετοχής στην Α1 και μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ο Α.Σ.Καρδίτσας Μέλι ΑΤΤΙΚΗ έθεσε πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, θέλοντας να διαφυλάξει το παρόν αλλά και το μέλλον του σωματείου μας.

Χωρίς εγγυημένα έσοδα, χωρίς το νέο κλειστό γυμναστήριο να έχει λειτουργήσει ακόμη, χωρίς χρόνο για εκτεταμένες συζητήσεις με ενδιαφερόμενους και με δεδομένη την αναγκαιότητα εύρεσης ενός μεγαλομετόχου για τη σύσταση Κ.Α.Ε., η απόφασή μας λήφθηκε με αίσθηση της πραγματικότητας αλλά και με το αίσθημα της ευθύνης.

Με την απόφαση αυτή, ο σχεδιασμός του σωματείου μας όχι μόνο ανατρέπεται, αντίθετα προβάλλεται και ενισχύεται, αφού μέσα από αυτή τη διαδικασία, αναδείχθηκαν βασικά μέρη του, όπως είναι η σημασία της λειτουργίας του νέου κλειστού, αλλά και η ανάγκη για οικονομική βιωσιμότητα.

Σίγουροι για την επιλογή μας, υπερήφανοι για όσα έχει καταφέρει ο σύλλογός μας, αλλά ταυτόχρονα φιλόδοξοι για νέες αντίστοιχες ευκαιρίες στο μέλλον, προγραμματίζουμε τη νέα περίοδο, που θα μας βρει στην Α2 Εθνική, αλλά και στο νέο κλειστό γυμναστήριο από την αρχή της περιόδου, κάτι που με τόση προσμονή αναμένουμε.

Ευχαριστούμε θερμά τους φίλους της ομάδας για το ενδιαφέρον και πολύ σύντομα, θα ενημερωθούν για κάθε πτυχή του σχεδιασμού μας».

(πληροφορίες από sdna.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
εοκ, ολυμπιακος, εοκ, υφυπουργος, πολιτεια, υφυπουργός πολιτισμού, wild, basket, league, twitter, media, λύση, https, οφείλω, facebook, καε, εσακε, αττικη, βιωσιμότητα, νέα, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ομαδα διας, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, κοινωνια, αποτελεσματα, το θεμα, γηπεδα, εθνικη, εσακε, θεμα, μπασκετ, πλαισιο, ωρα, basket, ατζεντα, αττικη, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δειχνει, δρομος, εγινε, υπαρχει, εκφραση, ενεργεια, εννοια, ιδια, εικονα, καε, καρδιτσα, κυβερνηση, κλιμα, λύση, λογο, μελι, μεσοπροθεσμο, ξερετε, ομαδα, παντα, ουσια, οφείλω, παιδια, παμε, πεδιο, πεμπτη, προβληματα, συγκεκριμενα, συζητησουμε, συνεχεια, συντομα, συγκεντρωση, σκεψεις, σωματειο, τριτη, υφυπουργός πολιτισμού, φορα, χαρα, βρωμια, https, χωρα, κακος, κλειστο, league, media, μπροστα, πληγες, θεματα, wild
Τυχαία Θέματα