Η Ελευθερία Πάτση μιλάει για τη συνεργασία της με τη Μυρτώ Κοντοβά στο altsantiri.gr

Συνέντευξη στη Ναταλία Κάππα

Υπάρχουν κάποιες φωνές που με το που ξεχύνονται στο χώρο, σε ταξιδεύουν σε ήχους ελληνικούς, σε πάλκα και μουσικές σκηνές. Μία τέτοια ξεχωριστή φωνή είναι και αυτή της Ελευθερίας Πάτση ή κατά κόσμον Ελευθερία Πατσίστα. Γέννημα θρέμμα σαλονικιά, με το ταμπεραμέντο των εκεί πάνω που μας έχουν συνηθίσει σε ωραίες και δυνατές φωνές.

Η Ελευθερία είναι μια γυναίκα με μπρίο, αλέγκρα και πραγματική καλλιτέχνης. Πέρα από τις φωνητικές της ικανότητες, έχει σπουδάσει κλασική κιθάρα, αρμονία και ενορχήστρωση, ενώ με τη μουσική ασχολείται από την τρυφερή ηλικία των

8. Τα τελευταία 20 χρόνια τη βρίσκουμε να τραγουδάει σε μουσικές σκηνές σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, είτε σόλο είτε δίπλα σε μεγάλους δημιουργούς και καλλιτέχνες.

Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Κώστα Μακεδόνα, συν-τραγούδησε με τη μεγάλη Βίκυ Μοσχολιού για 40 παραστάσεις στο χώρο ”Βεργίνα” του Regency Casino, ενώ καθοριστική περίοδος για την ίδια αποτελεί και η συνεργασία της επί σκηνής με τον Σταμάτη Κραουνάκη στην παράσταση ”55”. Η παράσταση αυτή ταξίδεψε σε όλη την Βόρεια Ελλάδα, με κορύφωση το κλείσιμο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 2012. Με τον Κραουνάκη θα ξαναβρεθεί και τον επόμενο χρόνο, πάλι στη συμπρωτεύουσα, για κάποιο αριθμό παραστάσεων.

Από τότε θα τραγουδήσει και με τον Διονύση Τσακνή, θα δώσει συναυλία στο Βασιλικό Θέατρο, θα τραγουδήσει με την Berfin Gursoy (στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής φιλίας), θα ξαναβρεθεί με τον Κώστα Μακεδόνα και θα κυκλοφορήσει την πρώτη της προσωπική δουλειά σε στίχους Μυρτώ Κοντοβά.

Περισσότερα όμως, από την ίδια παρακάτω.

– Μοιράσου μαζί μας δύο πολύ ξεχωριστές στιγμές που είχες μέχρι σήμερα από κάποια ζωντανή σου εμφάνιση.
Η πρώτη σημαντική στιγμή που δε θα ξεχάσω ποτέ ήταν όταν ήμουν πιτσιρίκι και είχα την τύχη να σταθώ πλάι στη Βίκυ Μοσχολιού. Ακόμη θυμάμαι την απίστευτη μεταμόρφωσή της καθώς ανέβαινε στη σκηνή. Η δεύτερη και καθοριστική για την καριέρα μου είναι, φυσικά, η στιγμή που τραγούδησα για πρώτη φορά το δικό μου τραγούδι “Δεν έχω λόγια”, σε στίχους της Μυρτώς Κοντοβά και μουσική του Βαγγέλη Τούντα.

– Τι άλλο θυμάσαι από τη συνεργασία σου με τη Βίκυ Μοσχολιού;
Δεν χόρταινα να την παρατηρώ τόσο στις πρόβες όσο και πάνω στη σκηνή. Ήταν πολύ ευγενική και δοτική απέναντί μου αλλά και φοβερή επαγγελματίας. Μια μεγάλη ερμηνεύτρια. Χωρίς δεύτερη σκέψη ήταν μία απ΄ τις πολυτιμότερες εμπειρίες της ζωής μου!

– …και πώς είναι να τραγουδάς Μυρτώ Κοντοβά στην πρώτη της δισκογραφική παραγωγή;
Θα σας πω μια αληθινή ιστορία: Ένας φίλος μου Θεσσαλονικιός, με τον οποίο παρακολουθούσαμε φανατικά όλα τα project της Μυρτώς, από τα μουσικά προγράμματα μέχρι τα τηλεοπτικά σίριαλ, μου έλεγε πάντα “Πω πω Ελευθερία! Να σου τύχαινε να συνεργαστείς με τη Μυρτώ Κοντοβά!”. Και να που τώρα δουλεύουμε μαζί, δημιουργούμε και κάνουμε σχέδια. Η Μυρτώ είναι πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος, με τρομερή αισθητική και αισθάνομαι μεγάλη χαρά και τιμή που μου εμπιστεύεται τους στίχους της. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και νιώθω ένα “γλυκό άγχος” για το που θα καταφέρουμε να φτάσουμε παρέα.

– Έχεις μπλέξει από νωρίς με τη μουσική. Πρώτα έπαιξες κιθάρα και μετά τραγούδησες;
Έτσι ακριβώς! Γύρω στα 8 άρχισα μαθήματα κιθάρας και λίγα χρόνια αργότερα είπα το πρώτο μου τραγούδι σε σχολική γιορτή.

– Πόσο συχνά βρίσκεσαι στην Αθήνα;
Είμαι απ’ τη Θεσσαλονίκη και για αρκετό καιρό ταξίδευα συνέχεια λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Εδώ και κάποιους μήνες ζω μόνιμα στην Αθήνα.

– Πόσο φιλόξενο είναι το κοινό της πρωτεύουσας;
Δε νομίζω ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές κοινού μεταξύ πόλεων. Ο κόσμος είναι το ίδιο εκδηλωτικός κι έχω νιώσει ζεστασιά παρ΄ όλο που δεν έχω ζήσει πολύ το αθηναϊκό κοινό.

– Με ποιον ξένο καλλιτέχνη θα ήθελες να βρεθείς στην σκηνή;
Επειδή πρόσφατα είδα την ταινία “Bohemian Rapsody”, η οποία αφορούσε τη ζωή του Freddy Mercury και με πετυχαίνετε κάπως επηρεασμένη, θα ΄θελα πολύ το αδύνατο: να τραγουδούσαμε μαζί το “The show must go on”!

– Δώσε μας το δικό σου TOP 3 ελληνικών τραγουδιών. …και ένα ΤΟΡ 3 ξένων.
Ελληνικά: 1. Η μπαλάντα της Ιφιγένειας της Χ. Αλεξίου, 2. Τα λόγια και τα χρόνια των Γ. Μαρκόπουλου και Μ. Ελευθερίου, 3. Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια του Δ. Σαββόπουλου.
Ξένα: 1. Everybody Hurts των REM, 2. The winner takes it all των ABBA, 3. Bohemian Rapsody των Queen.

– Πώς βλέπεις το μέλλον της μουσικής, έχοντας ως δεδομένο τη συρρίκνωση των πωλήσεων και την αύξηση του free downloading; Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις μονόδρομος για τους καλλιτέχνες σήμερα;
Είμαστε στη μεταβατική περίοδο που αλλάζει ο τρόπος που επικοινωνούμε τη μουσική. Η μουσική δε θα πάψει να υπάρχει απλά θα ‘χει άλλο τρόπο αναπαραγωγής και παρουσίασης. Επακόλουθο είναι λοιπόν οι καλλιτέχνες να “ποντάρουμε” περισσότερο στις ζωντανές εμφανίσεις κάτι το οποίο μόνο θετικό είναι, αφού κρατάει ζωντανή τη σχέση μας με το κοινό.

– Πού μπορούμε να σε ακούσουμε αυτόν τον χειμώνα; Πλάνα για τον επόμενο χρόνο που κοντοζυγώνει;
Σας περιμένουμε όλους την Τετάρτη, 19 Δεκέμβρη, στο Σταυρό του Νότου, να περάσουμε παρέα ένα καλοκουρδισμένο σετ που θα παίξει μία μπάντα από διαβολεμένα καλούς μουσικούς. Το ξέφρενο, προ-Χριστουγεννιάτικο πάρτι μας θα απογειωθεί και με τη συμμετοχή των εκλεκτών καλεσμένων μας, του Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη, του Μίνου Θεοχάρη, της Φωτεινής Αθερίδου και της Μυρτώς Βασιλείου που ξεχωρίζουν για το χιούμορ και το εκρηκτικό ταλέντο τους.
Αφού αλλάξει ο χρόνος και γίνουμε σοφότεροι, θα σας αποκαλύψω και τα επόμενα σχέδιά μας!

Keywords
Τυχαία Θέματα