Η έκθεση «Lost Album» με φωτογραφίες του Ντένις Χόπερ στην Kohn Gallery (εικόνες)

Παρά τη σημαντική καριέρα του στο Χόλιγουντ, ο Ντένις Χόπερ ήθελε να τον θυμούνται ως φωτογράφο.

Η συλλογή «Lost Album» του Ντένις Χόπερ, ένας θησαυρός φωτογραφιών του καλλιτέχνη και αστέρα του Χόλιγουντ που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960 παρουσιάζονται στο Λος Άντζελες, στην Kohn Gallery.

Μετά το θάνατο του Χόπερ το 2010, πέντε κιβώτια με φωτογραφικές εκτυπώσεις ανακαλύφθηκαν στο γκαράζ του καλλιτέχνη, συμπεριλαμβανομένων εικόνων από την πρώτη αναδρομική έκθεση του στο Μουσείο του Fort Worth Art

Center στο Τέξας, το 1970.

Ο Ντένις Χόπερ, ο οποίος ήταν σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της ανεξάρτητης ταινίας του 1969 «Easy Rider» που άλλαξε την πορεία της παραγωγής ταινιών του Χόλιγουντ, σηματοδοτώντας την αρχή αυτού που γνωρίζουμε σήμερα ως εναλλακτική indie-film βιομηχανία, φωτογράφιζε για να επιβιώσει δημιουργικά.

«Ποτέ δεν κέρδισα ούτε ένα σεντ από αυτές τις φωτογραφίες, Μου κοστίζουν χρήματα, αλλά με κρατούν ζωντανό», είχε πει.

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που έχουν ληφθεί την περίοδο 1961 – 1967, απεικονίζουν τους καλλιτέχνες, φίλους του Χόπερ, τον ζωγράφο Ρόμερντ Ράουσενμπεργκ, τον Άντι Γουόρχολ, τον Πολ Νιούμαν και τη Τζέιν Φόντα.

Ωστόσο, οι φωτογραφίες του καταγράφουν επίσης την κοινωνικοπολιτική αναταραχή κατά τη δεκαετία του 1960 και σημαντικά γεγονότα, όπως τις πορείες για τα πολιτικά δικαιώματα με επικεφαλής τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ρίχνουν ακόμη φως στις ρίζες εικονικών αμερικανικών υποκουλτούρων, των συμμοριών μοτοσικλετιστών (Hells Angels) και του κινήματος των χίπις.

Ο Χόπερ έπαιρνε παντού μαζί του την κάμερα τη δεκαετία του ’60. Το σπίτι του στην 1712 North Crescent Heights Boulevard στο Λος Άντζελες ήταν τόπος συνάντησης για ηθοποιούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, μουσικούς και παραγωγούς.

Δημιούργησε επίσης ένα portfolio με rock stars – τον ιδρυτή των Rolling Stones, Μπράιαν Τζόουνς, τους Grateful Dead, τους Jefferson Airplane, τους Byrds και τον James Brown – για το περιοδικό Vogue το 1965. Την ίδια χρονιά φωτογράφισε τον Ike και την Tina Turner για το εξώφυλλο του άλμπουμ τους River Deep – Mountain High.

Οι επιμελητές της έκθεσης, Σαμ Μέλον και Κλόντια Μπον Σπέκτορ εξήγησαν στο artnet news ότι στόχος τους είναι να αναδείξουν την καλλιτεχνική αξία της φωτογραφικής τέχνης του Χόπερ.

«Πιστεύω ότι οι επισκέπτες της έκθεσης θα αναγνωρίσουν πραγματικά τον Ντένις ως φωτογράφο, όχι μόνον ως έναν ηθοποιό και σκηνοθέτη, ο οποίος περιπλανήθηκε στο Λος Άντζελες και έβγαλε μερικές φωτογραφίες», ανέφερε ο Σαμ Μέλον.

«Στόχος του Ντένις Χόπερ ήταν να δημιουργήσει μια εικόνα της εποχής του και της θέσης του στη δεκαετία του 1960. Και το επιτυγχάνει φωτογραφίζοντας ηθοποιούς και μουσικούς, αλλά και με την καταγραφή διαδηλώσεων για τα πολιτικά δικαιώματα, πορείες, τα love-ins των χίπις και τις συμμορίες μοτοσικλετιστών».

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την κόρη του Χόπερ, Μαρίν, ο ηθοποιός και κινηματογραφιστής επιθυμούσε να τον θυμούνται ως φωτογράφο.

Η έκθεση «Dennis Hopper: The Lοst Album» με 400 φωτογραφικά έργα του ηθοποιού και σκηνοθέτη φιλοξενείται στην Kohn Gallery, του Λος Άντζελες έως την 1η Σεπτεμβρίου 2017.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα