Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε «ομηρεία»

Άποψη altsantiri.gr

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ή αν θέλετε η Δημοκρατική Συμπαράταξη για να είμαστε πιο ακριβείς (όπως μετανονομάστηκε για να αποφύγει χρέη και ιστορίες διαφθοράς), ξεκίνησαν και επίσημα τη συνεργασία τους μετά την πρωτοφανή – ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα – απόφαση να καταψηφίζουν τα νομοσχέδια τα οποία δεν συγκεντρώνουν την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη λίγο πριν τις εκλογές

για την ανάδειξη αρχηγού, δεσμεύει ουσιαστικά όλους τους υποψηφίους και τους υποχρεώνει σε δεξιά κατεύθυνση. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει καμία ιδεολογία στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δεν ψηφίζουν δηλαδή τα νομοσχέδια ανεξάρτητα από το αν τα πιστεύουν ή όχι, αλλά προσθέτουν τον αριθμό των βουλευτών τους στον αντίστοιχο των βουλευτών της ΝΔ για να ισχυροποιήσουν μια αντιπολιτευτική πλειοψηφία.

Αυτό σημαίνει η δήλωση «δεν ψηφίζουμε τα νομοσχέδια είτε τα πιστεύουμε, είτε όχι». Η ΔΗΣΥ με την κίνηση αυτή αποιδεολογικοποιείται και συμπαραστέκεται στην άγονη αντιπολίτευση της ΝΔ και οι δέκα υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντρο«αριστεράς» ουσιαστικά τάσσονται σε μια γραμμή δεξιά.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ύπουλο σχέδιο της Γεννηματά έτσι ώστε να μην ξεχωρίζει κανένας υποψήφιος, αφού δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι προσβλέπει σε μια συνεργασία προς την Αριστερά. Με την απόφαση αυτή, η ΔΗΣΥ γίνεται ουσιαστικά η «κεντροδεξιά» για να ισορροπήσει την ακροδεξιά του Μητσοτάκη.

Η απόφαση αυτή δηλαδή βοηθάει τον Κυριάκο να επιχειρήσει κεντρώα στροφή, την οποία είναι αδύνατον να κάνει μόνος του με τόσους χουντικούς στο τιμόνι. Δηλαδή, παρασκηνιακά, το σύστημα βλέποντας την ακροδεξιά ρητορική του Κυριάκου στη ΔΕΘ σκέφτηκε να δώσει «άρωμα» κέντρου με μία ιδιότυπη συνεργασία πέρα από κάθε ιδεολογία, έχοντας ως κοινό στόχο να ρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό σταδιακά θα φέρει αναταράξεις στον χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (τέως ΠΑΣΟΚ), αφού όλα τα στελέχη της και όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντρο«αριστεράς» δεσμεύονται σε δεξιά κατεύθυνση και όποιος τολμήσει να αντιδράσει θα στιγματιστεί πριν τις εσωκομματικές εκλογές.

Φαντάζομαι ότι η χαρά των τέως σοσιαλιστών θα είναι τεράστια καθώς ο Άδωνις υμνεί στο twitter τη δήθεν κοινοβουλευτική ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πατέρας Μητσοτάκης έκανε την αποστασία και διέλυσε την Ένωση Κέντρου. Ο γιος συνεχίζει τη διάλυση του Κέντρου ακόμα πιο επιτυχημένα. Το νέο ακροδεξιό μόρφωμα στο οποίο συμπράττει η Δημοκρατική Συμπαράταξη με ανώμαλης πολιτικής προέλευσης προσχήματα θα οδηγήσει στη διάσπαση του Κέντρου, στην αποψίλωση κάθε αριστερής ιδεολογίας από τη ΔΗΣΥ και στη μονοδρόμηση του τέως ΠΑΣΟΚ στην ακροδεξιά ρητορική του Κυριάκου.

Εν ολίγοις, έρμαιο και όμηρος του Κυριάκου και ο Γιωργάκης Παπανδρέου, ο οποίος βουβός παρακολουθεί τις αποφάσεις αυτές, ενώ μέσα του γνωρίζει ότι πρόκειται για μια στρατηγική νίκη του Βενιζέλου και όλου του συστήματος που κρύβεται από πίσω.

Keywords
Τυχαία Θέματα