Η δίκη της Χρυσής Αυγής σε αριθμούς

Την ώρα που αυξάνονται τα δημόσια «αιτήματα» για επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής, δεν υπολογίζεται ο τεράστιος όγκος των στοιχείων, αφού σχεδόν 20 χρόνια η Χρυσή Αυγή δρούσε ανενόχλητα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λανθασμένα συμπεράσματα.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής

ξεκίνησε στις 20/4/2015 με 68 κατηγορούμενους, τους 18 βουλευτές της που εκλέχτηκαν το 2012 (ανάμεσά τους ο ηγετικός πυρήνας, Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Παππάς, Γερμενής, Μίχος, Παναγιώταρος) κι άλλα 50 κατώτερα μέλη της, όπως ο Ρουπακιάς.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές είναι η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (ποινή 10 έως 20 χρόνια) και κάποιοι από αυτούς, όπως οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός και την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής για εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης (άλλα 5 με 20 χρόνια ποινής). Αυτό σημαίνει οτι Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης κλπ κινδυνεύουν μέχρι και με 40 χρόνια κάθειρξης.

Η Χρυσή Αυγή κατηγορείται ότι κάτω από τον μανδύα του κόμματος λειτουργούσε εδώ και δεκαετίες ως ναζιστική εγκληματική οργάνωση, οργανώνοντας επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες και ιδεολογικούς αντιπάλους της (όπως ο Παύλος Φύσσας το 2013). Οι πρώτες επιθέσεις που περιλαμβάνει το κατηγορητήριο ξεκινάνε από το 1998 με την απόπειρα δολοφονίας του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής υπό τον τότε υπαρχηγό της, Περίανδρο Ανδρουτσόπουλο.

Ο βασικός λόγος της μεγάλης διάρκειας της δίκης είναι ο όγκος των στοιχείων, γιατί επί σχεδόν 20 χρόνια η Χρυσή Αυγή δρούσε ανενόχλητη: μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει περίπου 150 μάρτυρες κατηγορίες (θύματα επιθέσεων της Χρυσής Αυγής, αυτόπτες μάρτυρες, πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής, επιστήμονες και καθηγητές Πανεπιστημίου για τα στατιστικά των ρατσιστικών επιθέσεων κλπ), έχουν προβληθεί περίπου 2 TerraByte βίντεο και φωτογραφιών που βρέθηκαν στα κινητά και τους υπολογιστές των κατηγορουμένων, έχουν διαβαστεί sms, mail, έχουν ακουστεί εκατοντάδες τηλεφωνημάτα των Χρυσαυγιτών που κατέγραφε νόμιμα η ΕΥΠ και έχουν διαβαστεί περίπου 10.000 σελίδες δικογραφίας.

Το δικαστήριο θα αποφασίσει για τις τρεις κύριες υποθέσεις (δολοφονία Φύσσα 18/09/2013, απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ 12/09/2013 και απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών 12/06/2012), ενώ έχουν συσχετιστεί ως στοιχεία εις βάρος της Χρυσής περίπου άλλες 100 δικογραφίες με επιθέσεις από όλη την Ελλάδα. Όπως γίνεται φανερό, τα στοιχεία εις βάρος της είναι συντριπτικά.

Αυτή τη στιγμή η δίκη βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής και θα ακολουθήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων (πιθανότατα τον Ιούνιο-Ιούλιο). Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στο τέλος του 2019.

Είναι σημαντικό ότι παρόλο που η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική οργάνωση, δεν κατηγορείται για αυτό καθώς στην Ελλάδα δε διώκεται το ιδεολογικό κίνητρο (σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, που η ναζιστική ιδεολογία διώκεται ποινικά). Διώκεται για τις εγκληματικές πράξεις που έχουν τελέσει τα μέλη της και οι βουλευτές που τους καθοδηγούσαν.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτική ενημέρωση για τη δική στα site: jailgoldendawn.com, omniatv.com και goldendawnwatch.org

Keywords
Τυχαία Θέματα