Η Χαλκιδική «μετρά» τις πληγές της – Τα σπάνια χαρακτηριστικά της φονικής κακοκαιρίας

Η θεομηνία άφησε πίσω της επτά νεκρούςΑνυπολόγιστες οι καταστροφέςΠοια ήταν τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, γιατί σάρωσε τα πάνταΓίνεται προσπάθεια για άμεση αποκατάσταση των ζημιών

Τις πληγές της «μετρά» η Χαλκιδική, μετά από τη φονική θεομηνία που έπληξε την περιοχή το βράδυ της Τετάρτης, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά της και αφήνοντας πίσω της επτά νεκρούς δεκάδες τραυματίες.

Οι τουρίστες εγκαταλείπουν τη Χαλκιδική

Εκατοντάδες τουρίστες, οι οποίοι βρίσκονταν στη Χαλκιδική, αποφάσισαν να σταματήσουν πρόωρα τις διακοπές τους, υπό τον φόβο μίας

νέας καταστροφής.

Από νωρίς το μεσημέρι, επικρατούσε μποτιλιάρισμα στους δρόμους που οδηγούν προς τη Θεσσαλονίκη, καθώς πάρα πολλοί ήταν εκείνοι εγκατέλειψαν άρον-άρον τη Χαλκιδική.

Σημειώνεται πως από την πρώτη στιγμή, δόθηκε εντολή στον ΕΟΤ να κινητοποιηθούν άμεσα τα γραφεία εξωτερικού, ενημερώνοντας και καθησυχάζοντας τους τουρίστες πως δεν υπάρχει πλέον λόγος διακοπής ή αναβολής των διακοπών τους.

Ξενοδόχοι: Οι ξενοδοχειακές υποδομές «άντεξαν»

Την άμεση και όσο το δυνατόν ταχύτατη αποκατάσταση των καταστροφών από τη θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική στη καρδιά της τουριστικής περιόδου, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΠΟΞ διευκρινίζει πως δεν έχουν σημειωθεί ζημιές σε δωμάτια ξενοδοχείων, παρά μόνο σε εξωτερικούς χώρους μονάδων που βρέθηκαν αντιμέτωπες με τα πρωτοφανή και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ υπογράμμισε πως «οι ξενοδοχειακές κτιριακές υποδομές της Χαλκιδικής άντεξαν, διότι είναι σύγχρονες και ασφαλείς για τους τουρίστες».

Προσπάθεια για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και περίθαλψη των πληγέντων

Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού άξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης, εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.

Επιπλέον, διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια ενώ 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτήν την ώρα, συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως δρομολογήθηκε για αύριο η αποστολή πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές.

ΑΔΜΗΕ: Σε 24 έως 30 ώρες η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Σε διάστημα 24 ωρών έως 30 ωρών θα έχει ομαλοποιηθεί η ηλεκτροδότηση στη Χαλκιδική, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης που βρίσκεται από το πρωί στην περιοχή.

Στο σημείο που έχουν σημειωθεί οι βλάβες στο δίκτυο λόγω της φονικής κακοκαιρίας, έχει μεταφερθεί ειδικός φωτισμός προκειμένου τα συνεργεία που έχουν κατάσταση από όλη την Ελλάδα να δουλέψουν και κατά τις νυχτερινές ώρες.

«Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών και εκτιμούμε ότι η μέγιστη διάρκεια για την ομαλοποίηση της ρευματοδότησης είναι 24-30 ώρες εφόσον οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν επιδεινωθούν. Είναι σε εξέλιξη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και της ηλεκτρικής βιομηχανίας της χώρας ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή φυσική καταστροφή και να αποκαταστήσουμε την ομαλότητα το ταχύτερο δυνατόν», ανέφερε ο κ. Μανουσάκης.

Τα σπάνια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας στη Χαλκιδική

Χαρακτηριστικά αιφνίδιας προσβολής, έντονης ραγδαιότητας και υψηλών ταχυτήτων στους ανέμους, καθώς και μικρής χρονικής διάρκειας είχαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον χώρο της Β. Ελλάδας και ιδιαίτερα τη Χαλκιδική.

Αυτό εξηγεί ο Δρ. Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο ΕΚΠΑ, καθώς και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

«Τα φαινόμενα αυτά σε συνδυασμό με τις ακραίες θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα εντάσσονται στις διαφοροποιήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και συνιστούν έναν αυτοτροφοδοτούμενο, επιταχυνόμενο κύκλο φαινομένων με όλο και μεγαλύτερες επιπτώσεις», εξηγεί ο καθηγητής.

Περαιτέρω παρατηρεί ότι οι μεγάλες βλάβες αντιστοιχούν κατά κύριο λόγο σε δευτερεύουσες κατασκευές προς εξυπηρέτηση εποχικών αναγκών στις τουριστικές περιοχές και σε γραμμές ζωής (lifelines), σημειώνοντας ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις η τρωτότητα είναι αυξημένη λόγω έλλειψης κανονισμών και προχειρότητας σε επίπεδο κατασκευής».

«Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει έλεγχος στο σύνολο των κατασκευών αυτών και ειδικά σε τουριστικές περιοχές», εκτιμά.

Ο κ. Λέκκας τονίζει ότι «η έγκαιρη προειδοποίηση που υπήρξε από την ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο Αθηνών ήταν πολύ χρήσιμη – είναι αμφίβολο ωστόσο αν η μαζικότερη διάδοσή της θα επέφερε αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο πληθυσμός δεν είναι εκπαιδευμένος και εξοικειωμένος με τέτοιου είδους ενημέρωση».

Επισημαίνει, δε, την ανάγκη «να υπάρχει προπαρασκευή του πληθυσμού σε τέτοιες μεθόδους ενημέρωσης».

«Θα πρέπει να υπάρχει αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας με βάση την ταχέως εξελισσόμενη επιστημονική γνώση, και δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε ήδη νέους τύπους κινδύνων, η ένταση και η έκταση των φαινομένων διαφοροποιείται συνεχώς, αλλά και συνοδούς και συμπλεκόμενους κινδύνους, οι οποίοι δημιουργούν ένα εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον αντιμετώπισης», καταλήγει ο καθηγητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα