Η «αριθμητική» της Συμφωνίας των Πρεσπών – Η μεταστροφή Θεοδωράκη και η απάντηση Μαξίμου

Αναταράξεις εντός και εκτός συνόρων προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ περί «μακεδονικής μειονότητας» στην ΕλλάδαΟ Σταύρος Θεοδωράκης ζητά πλέον ως προϋπόθεση γραπτές εγγυήσεις από τον Ζόραν Ζάεφ ότι δεν θέτει µειονοτικά ζητήµαταΗ μεταστροφή του Ποταμιού και το «γαλάζιο» ενδιαφέρονΞεκάθαρες απαντήσεις ζητά το Μαξίμου

Στα ύψη βρίσκεται το πολιτικό «θερμόμετρο» αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την κυβέρνηση να καλείται να βάλει στο «μικροσκόπιο» και τους σχεδιασμούς της τη μεταστροφή του Ποταμιού όσον αφορά την υπερψήφιση της Συμφωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο

Σταύρος Θεοδωράκης ζητά πλέον ως προϋπόθεση για να υπερψηφίσει τη Συµφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, γραπτές εγγυήσεις από τον Ζόραν Ζάεφ ότι δεν θέτει µειονοτικά ζητήµατα.

Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ την προηγούμενη εβδομάδα και ειδικότερα η αναφορά του σε «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα («Μακεδόνες του Αιγαίου») προκάλεσαν ένα «ντόμινο» εξελίξεων τόσο εντός Ελλάδας, όσο και εκτός, καθώς ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προέβη σε αυστηρή παρέμβαση προς τον σκοπιανό πρωθυπουργό.

Μάλιστα, την Παρασκευή, μετά από τις εν λόγω δηλώσεις από τον κ. Ζάεφ, το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία έθετε για πρώτη φορά όρους για τη στήριξη της συμφωνίας, καλώντας την κυβέρνηση «να ζητήσει από την ηγεσία της ΠΓΔΜ να δεσμευθεί επισήμως και με σαφήνεια» ότι δεν θέτει μειονοτικά ζητήματα, κάτι που πολιτικοί παράγοντες ερμηνεύουν ως έναν ελιγμό ώστε σε επόμενη φάση να ολοκληρωθεί η αλλαγή στάσης του κόμματος.

Η μεταστροφή του Ποταμιού και το «γαλάζιο» ενδιαφέρον

Μπορεί ο Σταύρος Θεοδωράκης να επιµένει στην επίλυση του Μακεδονικού, ωστόσο δεν τη συνδέει απαραίτητα µε την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, γεγονός που έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον της ΝΔ.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιευμάτα τα οποία διαψεύστηκαν από την πλευρά του κ. Θεοδωράκη είχαν προηγηθεί κάποιες μυστικές συναντήσεις με στελέχη της ΝΔ.

«Στο µυστικό παζάρι ζήτησα και µία µόνιµη θέση πάρκινγκ στην Πειραιώς και δύο ντενεκέδες λάδι από το κτήµα στο Ακρωτήρι» τουίταρε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, δίνοντας μια νότα… χιούμορ στα όσα γράφτηκαν την Κυριακή.

Απαντήσεις ζητά το Μαξίμου

«Το Μέγαρο Μαξίμου θα περίμενε από τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και μια απάντηση επί της ουσίας, εάν, δηλαδή, έχει αλλάξει στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών», επισήμανε σε σχόλιο του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού την Κυριακή, απαντώντας άμεσα στην ανάρτηση του κ. Θεοδωράκη.

«Με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι δύο κυριακάτικες εφημερίδες αφιερώνουν σήμερα τα πρωτοσέλιδά τους στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και στο ενδεχόμενο να αλλάξει τη στάση του για το Μακεδονικό», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και συνεχίζει: «Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνον ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία. Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε. Ωστόσο, θα περιμέναμε και μια απάντηση επί της ουσίας. Έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος Σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας».

Απάντηση μέσω Θεσσαλονίκης από τον επικεφαλής του Ποταμιού

Το «πινγκ πονγκ» των δηλώσεων και απαντήσεων δεν έμεινει εκεί, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης έστειλε εκ νέου απάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου από τη συμπρωτεύουσα.

«Η στάση µας λοιπόν στη Βουλή, για όσους αναρωτιούνται θα καθοριστεί, όχι από το προσωπικό συµφέρον, όχι από το κοµµατικό συµφέρον -δεν είµαστε και καλοί στα παζάρια- αλλά µόνο από το πώς βλέπουµε το µέλλον του τόπου», ήταν τα λόγια του κ. Θεοδωράκη.

Η ηγεσία του Ποταµιού κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση «αντί να αδρανεί, να ζητήσει από την ηγεσία της ΠΓ∆Μ να δεσµευθεί επισήµως και µε σαφήνεια, και όχι απλώς µε προφορικές δηλώσεις, ότι δεν θέτει µειονοτικά ζητήµατα. Και ότι οι γείτονές µας δεν υπαναχωρούν από την παραδοχή -που αποτελεί και συµβατική τους υποχρέωση– ότι η γλώσσα τους ανήκει στην οµάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών.

Το Ποτάµι επιµένει ότι πρέπει να αλλάξει το όνοµα της γειτονικής χώρας, να εξοµαλυνθούν οι σχέσεις µε την Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόµος για την ευρωπαϊκή πορεία της. Αυτό είναι το συµφέρον των λαών µας, των επόµενων γενιών, και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αυτό είναι το πατριωτικά ορθό και υπεύθυνο».

Οι θετικοί «αντιφρονούντες» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Τέλος, εν όψει της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τη θετική ψήφο της Κατερίνας Παπακώστα, του Θανάση Παπαχριστόπουλου και της Ελενας Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ.

Παράλληλα, θετικός εμφανίζεται και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, ο οποίος φέρεται να μην ενστερνίζεται τους προβληματισμούς του Σταύρου Θεοδωράκη και των άλλων βουλευτών του κόμματός του.

Θετικός είναι και ο Χάρης Θεοχάρης από την ομάδα των ανεξαρτήτων, οοποίος όμως εξέφρασε κάποιους προβληματισμούς έπειτα από τις δηλώσεις του κ. Ζάεφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα