«Η ανάπτυξη για τη Δυτική Ελλάδα περνά από το περιβάλλον», τονίζει ο Φάμελλος

«Η ανάπτυξη για τη Δυτική Ελλάδα περνά από το περιβάλλον. Τα αναπτυξιακά συνέδρια είναι μία βαθιά μόνιμη δημοκρατική τομή που γίνεται σε όλη την Ελλάδα με συμμετοχή της κοινωνίας και των παραγωγών, με σκοπό η ανάπτυξη να παράγει προϊόν και να είναι μακροπρόθεσμη», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελος, μιλώντας στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, το οποίο πραγματοποιείται

στην Πάτρα.

Ο κ. Φάμελλος συμπλήρωσε πως «είναι σημαντικό να σχεδιάσουμε από τώρα την επόμενη μέρα, δηλαδή με ποιους θεσμούς και ποια παραγωγικά εργαλεία θα υλοποιήσουμε την ανάπτυξη για την οποία συζητούμε».

Όσον αφορά στην Δυτική Ελλάδα, τόνισε ότι «αποτελεί ένα μείγμα ευκαιριών και αντιθέσεων, που από τη μία μεριά έχει βαριά διεθνή ακτινοβολία, σημαντική κληρονομιά και μεγάλο φυσικό πλούτο και από την άλλη έχει έντονα τα σημάδια της αποβιομηχάνισης και της λιτότητας των τελευταίων χρόνων».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «οι πλούσιοι πόροι της περιοχής μπορούν να αποτελέσουν την τροφοδοσία της ανάπτυξης, που, όμως, πρέπει να στηριχτεί στην πρόληψη της ρύπανσης, στην κυκλική οικονομία και στη βιώσιμη αξιοποίηση του φυσικού πλούτου».

Οι βασικοί άξονες της παρέμβασης του υπουργείου Περιβάλλοντος σε αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος, «είναι η ανάπτυξη περιβαλλοντικών υποδομών, η αλλαγή προτεραιοτήτων και προτύπων κατανάλωσης και παραγωγής, η εφαρμογή εργαλείων ανάπτυξης και γνώσης, όπως είναι οι δασικοί χάρτες, η προστασία του περιβάλλοντος και φυσικά η ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου του περιβάλλοντος».

Ακόμη, αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο για το σύστημα διοίκησης και διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και στην εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για τους φορείς που έχουν έδρα στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, όπως στο Μεσολόγγι, στο Κοτύχι, στη Στροφυλιά, στον Χελμό και στον Βουραϊκό, όπως και στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο».

Χαρακτήρισε σημαντική ευκαιρία το νομοσχέδιο με την ενσωμάτωση σε αυτό προβλέψεων σχετικά με τον ρόλο των φορέων στην τοπική ανάπτυξη, την προβολή τοπικών προϊόντων και τη λειτουργία πεζοπορικών μονοπατιών. Επίσης, συνέδεσε τη δυνατότητα αξιοποίησης φυσικού περιβάλλοντος με το νέο εργαλείο των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, που, όπως είπε, «μπορεί να δώσει σε προϊόντα την απαραίτητη πιστοποίηση ως προϊόντα υψηλής διατροφικής και προστιθέμενης αξίας στο εξωτερικό».

Ο κ. Φάμελλος μίλησε και για τους δασικούς χάρτες, λέγοντας ότι έχουν κυρωθεί μερικώς στην Αχαΐα και την Ηλεία, ενώ βρίσκεται σε φάση κατάρτισης ο δασικός χάρτης Αιτωλοακαρνανίας.

Σχετικά με τα στερεά απόβλητα, επισήμανε ότι «προωθούνται οι χρηματοδοτήσεις των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων στις περιοχές της Ναυπάκτου και του Αγρίνιο, ενώ στην Ηλεία, έπειτα από χρόνια εμπλοκής, βρέθηκαν λύσεις».

Όσον αφορά την Αχαΐα, ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των μελετών για την περιοχή της δυτικής Αχαΐας. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη «να αλλάξουμε όλοι τις παραγωγικές και καταναλωτικές συνήθειες» και, όπως τόνισε, «το παράδειγμα της μείωσης πλαστικής σακούλας, που ήδη αποτελεί ένα πετυχημένο παράδειγμα αλλαγής καταναλωτικής συμπεριφοράς, πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας, έτσι ώστε να έχουμε μείωση των παραγόμενων αποβλήτων. Όπως σημείωσε, «στο τέλος αυτής της περιόδου όλα τα έργα αποβλήτων και ανακύκλωσης θα είναι χωροθετημένα και εγκατεστημένα και η κοινωνία μας θα μπορεί να χαρακτηρίζεται ως μία κοινωνία ανακύκλωσης».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα