Η ακρίβεια «πνίγει» την ελληνική οικογένεια (διαδραστικοί πίνακες)

Ακρίβεια και φόροι προκαλούν ασφυξία στα ελληνικά νοικοκυριάΣυγκρίνουμε τις τιμές πέντε προϊόντων βασικής κατανάλωσης σε πέντε χώρεςΔιαδραστικοί πίνακες δείχνουν την τραγική κατάσταση στη ελληνικής οικογένειαςΣτην τελευταία θέση των χωρών του ΟΟΣΑ η Ελλάδα στη δυνατότητα αποταμίευσης των νοικοκυριών

Μια ακόμη χρονιά λιτότητας φτάνει σύντομα στο τέλος της. Η Ελλάδα

της «ανάπτυξης», της «θωρακισμένης» οικονομίας, των «πλεονασμάτων» και των «success stories», κλείνει το έβδομο έτος αυστηρής επιτήρησης, με τους πολίτες να συνεχίζουν να παλεύουν απέναντι στον κίνδυνο της απώλειας της κατοικίας τους, τους ληστρικούς φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ, τους εξευτελιστικούς μισθούς, την ανεργία αλλά και την ακρίβεια.

Χωρίς να υποβαθμίζονται όλα τα άλλα μεγάλα προβλήματα, είναι γεγονός ότι η ακρίβεια αποτελεί μια από τις πιο άμεσες αιτίες που το «πορτοφόλι» αδειάζει.

Η κατάσταση

Η ακρίβεια, μαζί με την υπερφορολόγηση, τους χαμηλούς μισθούς και την ανεργία προκαλούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Με σκοπό να ανδείξουμε το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας, λίγες ημέρες πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού εξετάζουμε την αγοραστική δύναμη των πολιτών σε τέσσερις χώρες και τη συγκρίνουμε με εκείνη των Ελλήνων.

Δείτε παρακάτω τον διαδραστικό πίνακα με το κατα κεφαλήν εισόδημα του 2016 όλων των χωρών του ΟΟΣΑ.

OECD Chart: Gross domestic product (GDP), Total, US dollars/capita, Annual, 2016

Όπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα το κατα κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ανέρχεται μόλις στα 26.435 δολάρια. Η χώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή βρίσκεται στα επίπεδα της Τουρκίας, της Λευκορωσίας και της Ουγγαρίας, ενώ χώρες που επίσης επλήγησαν από την οικονομική κρίση απέχουν πολύ από αυτά τα μεγέθη.

Συγκεκριμένα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Κύπρο ανέρχεται στα 32.364 δολάρια, στην Ιταλία στα 38.328 δολάρια, στην Ισλανδία στα 51.122 και στην Ιρλανδία στα 72.772. Μάλιστα, ο μέσος όρος των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στα 39.850 δολάρια.

Συγκρίνοντας τα αγαθά

Η παραπάνω κατάταξη ωστόσο, αν και προσφέρει μια τάξη μεγέθους των συνεπειών της οικονομικής κρίσης χρέους στην Ελλάδα, δεν παρουσιάζει τις δυσκολίες και την εξαιρετικά περιορισμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων σε σχέση με τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σε μια προσπάθεια να συγκρίνουμε την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, επιλέγουμε να συγκρίνουμε τις τιμές ειδών ευρείας κατανάλωσης στην Ελλάδα (Αθήνα), την Πορτογαλία (Λισαβώνα), τη Γερμανία (Βερολίνο), τη Γαλλία (Παρίσι) και την Κύπρο (Λευκωσία).

Για να είναι αντιπροσωπευτικά τα στοιχεία θα χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα που προσφέρει η υπηρεσία numbeo.com και τα προϊόντα που θα συγκρίνουμε είναι το γάλα, το ψωμί και το κρέας και οι πατάτες. Επίσης θα συγκρίνουμε το μέσο κόστος ενός καφέ σε καφετέρια, ώστε να δοθεί μια τάξη μεγέθους του κόστους ζωής.

Ελλάδα – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: €22.306
Γερμανία – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: €41.337
Γαλλία – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: €35.009
Πορτογαλία – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: €25.872
Κύπρος – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: €27309

Γάλα (1lt)
Ελλάδα: €1,18
Γερμανία: €0,78
Γαλλία: €1,10
Πορτογαλία: €0,65
Κύπρος: €1,19

Ψωμί (λευκό, 500gr)
Ελλάδα: €0,75
Γερμανία: €1,22
Γαλλία: €1,61
Πορτογαλία: €1,07
Κύπρος: €1,24

Κρέας (Μοσχάρι, 1kg)
Ελλάδα: €9,12
Γερμανία: €10,03
Γαλλία: €16,25
Πορτογαλία: €8,61
Κύπρος: €11,00

Πατάτες (1kg)
Ελλάδα: €0,79
Γερμανία: €1,29
Γαλλία: €1,65
Πορτογαλία: €0,81
Κύπρος: €0,45

Καφές (Καπουτσίνο σε καφετέρια)
Ελλάδα: €3,00
Γερμανία: €2,64
Γαλλία: €3,40
Πορτογαλία: €1,26
Κύπρος: €3,50

Η ελληνική οικονομία

Η εξαιρετικά δυσχερής κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια φαίνεται αν εξετάσουμε προσεκτικά τα δεδομένα των ερευνών, σε συνδυασμό βεβαίως με την ακρίβεια που φαίνεται και από τα παραπάνω στοιχεία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα (στο πρώτο τέταρτο του 2017) βρισκόταν στη δεύτερη θέση στα ποσοστά ανεργίας. Μάλιστα, όλες οι χώρες τις οποίες χρησιμοποιήσαμε στα παραπάνω παραδείγματα βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα ποσοστά ανεργίας του ελληνικού εργατικού δυναμικού.

(διαδραστικός πίνακας)

OECD Chart: Unemployment rate, Total, % of labour force, Quarterly, Q1 2017
Αυτό αναδεικνύει μάλιστα το γεγονός ότι η εξέταση αποκλειστικά του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δεν αρκεί για να «ζωγραφίσουμε» την πραγματική εικόνα μιας κοινωνίας, καθώς από τον παραπάνω πίνακα καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας ζουν με ανύπαρκτο ή εξαιρετικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο, εισόδημα.

Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό «εύρημα» της έρευνάς μας αφορά την δυνατότητα των Ελλήνων να αποταμιεύουν χρήματα. Ή, για να το θέσουμε καλύτερα, την πλήρη έλλειψη τέτοιων δυνατοτήτων.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα, το 2015 βρέθηκε στην τελευταία θέση των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, και μάλιστα κινείται σε επίπεδα κάτω του μηδενός. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ υπογραμμίζουν ότι οι Έλληνες μπορούν να αποταμιεύσουν το -19,30% του εισοδήματός τους.

(διαδραστικός πίνακας)

OECD Chart: Household savings, Total, % of household disposable income, Annual, 2000 – 2016

Έρευνα: Ρηγόπουλος Αντώνης

Keywords
Τυχαία Θέματα