Η «Ακίνητη» επανάσταση – Το 25% των ιδιοκτητών δεν θα πληρώσει φέτος ΕΝΦΙΑ

Τι προκύπτει από την έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό της ΠΟΜΙΔΑΑσύμφορη η ιδιοκτησία – Προτιμότερη λύση το ενοίκιοΜείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης

Το ένα τέταρτο του πληθυσμού ξεκινά επανάσταση απέναντι στον πιο άδικο φόρο που δέχτηκε η ελληνική κοινωνία. Τον νόμο που επέβαλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τον οποίο συνέχισε η Δεξιά, που θα καταργούσε ο Τσίπρας και τελικά τον

ασπάστηκε κι αυτόν και όλους τους μνημονιακούς νόμους και δεσμεύσεις.

Έχει φτάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανήκε στην κυβέρνηση που επέβαλαν αυτόν τον άδικο νόμο να λέει ότι θα μειώσει κατά 30% τον ΕΝΦΙΑ. Και από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακουστεί μία λέξη, μία πρόταση, αλλά αντιθέτως φαίνεται να έχουνε βολευτεί σ’ όλους τους δεξιούς νόμους, αγνοώντας ότι η κοινωνία δεν έψαχνε να βρει Αριστερή κότα για να καθίσει πάνω από δεξιά αυγά.

Δείτε επίσης: Δέσμευση Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της Κάπα Research που δημοσιεύτηκε και παρουσιάστηκε στο 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο, έρευνα η οποία δείχνει πως το 25,4% των ιδιοκτητών δεν θα μπορέσει να καταβάλει το βαρύ χαράτσι στα ακίνητα, ενώ το 38,8% θα δυσκολευτεί στη φορολογική αυτή υποχρέωση.

Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης στην οποία έχουν οδηγηθεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι πως όταν ρωτήθηκαν τι θα κάνουν στο μέλλον αν δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, το 15,8% απάντησε ότι θα προσπαθήσει να τα πουλήσει σε τιμή χαμηλότερης της αντικειμενικής αξίας τους, το 33,4% σε τιμή ίση με την αντικειμενική, ενώ το 8,6% θα αφήσει να κατασχεθούν από το Δημόσιο.

Δείτε επίσης: Σε θέματα φορολόγησης ακινήτων επικεντρώθηκε η ΠΟΜΙΔΑ

Ένα ακόμα στοιχείο της έρευνας που αναφέρεται στην εφημερίδα «Δημοκρατία» είναι ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μειώθηκε από το 81,6% το 2006, στο 73,9% σήμερα. Μάλιστα το 49% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι είναι πιο συμφέρον να νοικιάζει κανείς σπίτι, παρά να διαθέτει το δικό του, ενώ 6 στους 10 ιδιοκτήτες κρίνουν ασύμφορο το να διαθέτει κανείς ακίνητα για να τα νοικιάζει.

Ακόμα, σύμφωνα με την έρευνα, εκείνοι που σκοπεύουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο την επόμενη διετία έχουν τριπλασιαστεί σήμερα σε σχέση με το 2006, φτάνοντας το 33% από 12,3%. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εξέλιξη του ποσοστού των υποψήφιων αγοραστών: από το 53,5% το 2009, σήμερα έχουν συρρικνωθεί στο 20,3% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ βέβαια, παρατηρείται σημαντική βελτίωση συγκριτικά με το παρελθόν, χάρη στις γενναίες μειώσεις των μισθωμάτων τα τελευταία χρόνια, οι οποίες ξεπέρασαν ακόμα και το 40%.

Keywords
Τυχαία Θέματα