Η ΑΕΚ σε αναζήτηση της «ραχοκοκαλιάς» της – «Κλειδί» ο Κονέ

Με την επίσημη παρουσίαση του Μαρίνου Ουζουνίδη την περασμένη Πέμπτη, η ΑΕΚ μπήκε πια σε μία νέα εποχή. Αυτή του Μανόλο Χιμένεθ αποτελεί παρελθόν και η Ένωση καλείται πλέον να «χτίσει» με πρωτομάστορα τον μέχρι πρότινος τεχνικό του Παναθηναϊκού.

Η μεσαία γραμμή είναι η «ραχοκοκαλιά» κάθε ομάδας και σε αυτή καλείται ο Ουζουνίδης να κάνει, ίσως, τις περισσότερες

παρεμβάσεις. Πώς έχουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα;

Ο Παναγιώτης Κονέ (30χρ, 1.82μ) ολοκλήρωσε το δανεισμό του και είναι να επιστρέψει στην Ουντινέζε, με την οποία έχει ακόμη έναν χρόνο συμβόλαιο. Ο Σοτζάι Μασούντ (33χρ, 1.85μ) έχει οψιόν ανανέωσης της συνεργασίας του με την ΑΕΚ για μια ακόμη σεζόν, ωστόσο ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση. Οι Αντρέ Σιμόες (28χρ, 1.77μ) και Αστρίτ Αϊντάρεβιτς (28χρ, 1.92μ) έχουν συμβόλαιο με τους «κιτρινόμαυρους» ως το καλοκαίρι του 2019 – μάλιστα με τον Πορτογάλο έχουν γίνει κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις για επέκταση. Οι Έρικ Μοράν (27χρ, 1.87μ) και Κώστας Γαλανόπουλος (20χρ, 1.72μ) δεσμεύονται ως το 2021, ενώ έναν επιπλέον χρόνο έχει ο αρχηγός Πέτρος Μάνταλος (26χρ, 1.76μ).

Με βάση τα όσα βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια, Σιμόες και Γιάκομπ Γιόχανσον (27χρ, 1.88μ) ήταν τα δυο κεντρικά χαφ της ΑΕΚ, με τον Μάνταλο να παίζει μπροστά τους. Ο τραυματισμός του Σουηδού έφερε στο αρχικό σχήμα τον Κονέ ή/και τον Γαλανόπουλο. Μικρότερο διάστημα συμμετοχής είχαν οι Μοράν και Αϊντάρεβιτς. Η αποχώρηση του Γιόχανσον αφήνει κενό στη μεσαία γραμμή, το οποίο γίνεται μεγαλύτερο αν, τελικά, δεν υπάρξει συμφωνία για τον Κονέ. Κενό, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις ικανότητες με την μπάλα στα πόδια, αλλά και στις μάχες στον αέρα, αφού Αϊντάρεβιτς και Μοράν, παρά το ύψος τους, δεν είναι και ιδιαίτερα δυνατοί στις διεκδικήσεις ψηλά.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το γεγονός πως ο Ουζουνίδης, εκτός από τον φορ και τον εξτρέμ που έθεσε ως βασικές προτεραιότητες στο μεταγραφικό παζάρι, έκανε λόγο και για κεντρικό χαφ από τη στιγμή που υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις – δηλαδή του Κονέ. Αν δεν έρθει άλλος μέσος, τότε ο 49χρονος προπονητής θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του σε ό,τι αφορά τους σχηματισμούς που θα προτιμά για την ΑΕΚ. Εκτός, φυσικά, αν Μοράν και Αϊντάρεβιτς πείσουν στην προετοιμασία, αλλά και τα επίσημα παιχνίδια πως δικαιούνται μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στο αρχικό σχήμα.

Ποιοι είναι οι πιθανοί σχηματισμοί;

Σε ένα 4-3-3, το οποίο η ΑΕΚ χρησιμοποίησε κατά κόρον με τον Τραϊανό Δέλλα στον πάγκο της, Σιμόες και Γιόχανσον ήταν τα δυο χαφ κι ο Μάνταλος έπαιζε μπροστά τους, όπως προαναφέρθηκε. Αντι-Γιόχανσον θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να είναι ο Μοράν, αν γίνει πιο «σκληρός».

Σε ένα 4-2-3-1, το οποίο η ΑΕΚ έπαιξε αρκετά με τον Χιμένεθ στην τεχνική ηγεσία, Σιμόες και Γιόχανσον ήταν τα χαφ και μπροστά τους άλλαζε η επιθετική τετράδα. Αποδείχθηκε εντός αγωνιστικών χώρων πως ούτε ο Γαλανόπουλος, ούτε ο Μοράν ούτε ο Αϊντάρεβιτς μπορούν να καλύψουν επάξια το κενό του Σουηδού. Χρησιμοποιήθηκε και ο Άνταμ Τζανετόπουλος (23χρ, 1.93μ) σε αυτή τη θέση, αλλά είναι κεντρικός αμυντικός και μόνο ως λύση ανάγκης μπορεί να παίξει στα χαφ, με τον Σιμόες να γίνεται «8άρι».

Το 4-4-2 χρησιμοποιήθηκε, επίσης, επί Χιμένεθ, με Σιμόες και Γιόχανσον στον άξονα και τους Μάνταλο, Μπακασέτα να παίζουν μεν αριστερά και δεξιά, αλλά να συγκλίνουν αρκετά προς το κέντρο, σε κάτι που έμοιαζε περισσότερο με ρόμβο. Τα κενά στον άξονα καλύπτονταν, αλλά οι πτέρυγες έμεναν άδειες, ειδικά στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού της ΑΕΚ. Όταν η τετράδα της μεσαίας γραμμής έπαιζε στην ευθεία, οι Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (31χρ, 1.83μ) και Βίκτωρας Κλωναρίδης (25χρ, 1.78μ) έπαιρναν τις πτέρυγες, αλλά άδειαζε ο άξονας.

Στα ευρωπαϊκά ματς, αλλά και σε κάποια ντέρμπι, ο Χιμένεθ προτίμησε αρκετά και το 3-5-2, ωστόσο τότε ήταν υγιής ο Γιόχανσον. Όταν τραυματίστηκε, ο Γαλανόπουλος φώναξε «παρών» και ήταν ικανοποιητική η παρουσία του και επειδή το κέντρο «γέμιζαν» και τα δυο πλάγια μπακ της ΑΕΚ – οι Ροντρίγκο Γκάλο και Έλντερ Λόπες. Με τον Κονέ στο πλάι του, πάντως, ο Σιμόες έκανε πολύ καλύτερα παιχνίδια.

Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό πως η ΑΕΚ είτε θα πρέπει να κρατήσει τον Κονέ, είτε να φέρει έναν άλλο κεντρικό χαφ με τα χαρακτηριστικά του έλληνα διεθνή μέσου. Καλός και με την μπάλα στα πόδια, να βλέπει γήπεδο και να έχει τη σωστή πάσα, αλλά να είναι και δυνατός στο ψηλό παιχνίδι και στα μαρκαρίσματα. Τα χαρακτηριστικά, πάντως, του Ρόμπιν Λουντ (25χρ, 1.79μ), του οποίου το συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό ολοκληρώνεται, δεν ταιριάζουν. Εκτός κι αν ο Ουζουνίδης έχει κάτι διαφορετικό στο μυαλό του.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα