Η Lotte Geeven συλλέγει άμμο που «τραγουδάει» για εικαστική εγκατάσταση (εικόνες)

Μπορεί να τους ακούσει όποιος είναι αρκετά τυχερός και ταξιδέψει σε απομακρυσμένες περιοχές, στο Αντηχητικό Αμμώδες Φαράγγι της εσωτερικής Μογγολίας, στους Αμμόλοφους Demont Dunes, στην έρημο Μοχάβι στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και στην κοιλάδα της κινούμενης άμμου Reg-I-Ruwan στο Αφγανιστάν. Είναι οι ήχοι που «εκπέμπονται» στους αμμόλοφους, η μουσική της ερήμου.

Η καλλιτέχνης Λότε Γκίβεν (Lotte Geeven) με έδρα το Άμστερνταμ ελπίζει να κάνει τις «μουσικές συμφωνίες της άμμου» προσιτές σε όλους, ώστε όσοι θέλουν να βιώσουν το φαινόμενο

να μην χρειάζεται να ταξιδέψουν στα πιο απομονωμένα μέρη του πλανήτη για να τις απολαύσουν. Δημιουργεί τη «μηχανή της άμμου».

Η Γκίβεν συλλέγει ακουστική άμμο απ’ όλο τον κόσμο, την οποία θα τοποθετήσει σε δοχεία, σαν κυκλικά τύμπανα με διάμετρο ενός μέτρου, που φέρουν περιστρεφόμενα πτερύγια τα οποία θα στροβιλίζουν τους κόκκους για να αναπαράγουν το βουητό της άμμου, το οποίο θα ενισχύεται από μικρόφωνα. Η καλλιτέχνης ελπίζει να δημιουργήσει 12 τέτοιες «μηχανές άμμου» για να αναπαράγουν 12 διαφορετικά είδη ήχων της άμμου. Σκοπεύει, όπως εξήγησε στο Hyperallergic να τις τοποθετήσει σε κύκλο για να σχηματίσει μια εντυπωσιακή εγκατάσταση.

Η καλλιτέχνιδα δεν μπορεί να συγκεντρώσει μεγάλη ποσότητα άμμου μόνη της. Ζητά λοιπόν μέσω του website της απ’ όποιον ταξιδέψει στις περιοχές, στις οποίες ακούγεται η «μουσική της ερήμου» να μαζέψει άμμο και να της την στείλει για να τη συμπεριλάβει στο project.

Δεν παράγει ήχο οποιαδήποτε άμμος, οι κόκκοι πρέπει να είναι στρογγυλοί, να περιέχουν οξείδιο του πυριτίου και να έχουν συγκεκριμένο μέγεθος – μεταξύ 0,1 και 0,5 mm σε διάμετρο που τους επιτρέπει να φυσούν.

Υπάρχουν περίπου 35 γνωστά μέρη στον κόσμο, στα οποία ακούγεται η μουσική αυτή.

Η Γκίβνεν για να αναπτύξει τη «μηχανή άμμου» συνεργάστηκε με δύο φυσικούς, τους Πασκάλ Χέρσεν και Στέφαν Ντουάντι, οι οποίοι έχουν αφιερωθεί στη μελέτη της άμμου που παράγει ήχους.

Η καλλιτέχνιδα για να συλλέξει την άμμο που χρειάζεται απευθύνεται μέσω των social media σε ανθρώπους που ζουν κοντά στις ξεχωριστές ερήμους.

Στη διάρκεια του project ανακάλυψε ότι πολλοί άνθρωποι συμμερίζονται το ενδιαφέρον της για την άμμο. Πολλοί έχουν επίσης μοιραστεί μαζί της τις δικές τους παραδοσιακές ιστορίες για το τι κάνει τους αμμόλοφους να «τραγουδούν».

Όλοι οι αποκαλούμενοι «προμηθευτές άμμου» θα δουν τα ονόματά τους στην εγκατάσταση, η οποία θα παρουσιαστεί την άνοιξη στην Ολλανδία.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα