Γκάμπριελ: Η εμμονή των Μέρκελ, Σόιμπλε στη λιτότητα γέννησε τον λαϊκισμό

Ο επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ανακοίνωσε σήμερα πως δεν θα διεκδικήσει την καγκελαρία από την Άγκελα Μέρκελ στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και πως προτείνει ως αντίπαλο της νυν καγκελαρίου τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

«Αν ήμουν υποψήφιος, θα αποτύγχανα και μαζί μ’ εμένα και το SPD», δήλωσε στο περιοδικό Stern ο Γκάμπριελ, ο

οποίος είναι ταυτόχρονα αντικαγκελάριος και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και σήμερα έχει πολύ χαμηλό ποσοστό στις δημοσκοπήσεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Σουλτς έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί καγκελάριος.

Σύμφωνα με πηγές στη συνάντηση των στελεχών του SPD, στην οποία ο Γκάμπριελ ανακοίνωσε την απόφασή του, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών εξήγησε πως ο κόσμος τον συνδέει με τον μεγάλο συνασπισμό (χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών) και πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος δεν θέλει κάτι τέτοιο.

Η απόφαση του Γκάμπριελ, θα κάνει τις γερμανικές εκλογές λιγότερο προβλέψιμες ενώ σηματοδοτεί την στροφή του SPD και την απομάκρυνσή του από τον «μεγάλο συνασπισμό».

«Η εμμονή των Μέρκελ, Σόιμπλε στη λιτότητα γέννησε τον λαϊκισμό»

Επίθεση κατά των Μέρκελ, Σόιμπλε, εξαπέλυσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με αφορμή τις πολιτικές λιτότητας που προώθησαν η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι αυτές συνέβαλαν καθοριστικά στην άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Ο Γκάμπριελ εξαπέλυσε το κατηγορώ αυτό σε μια ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα εναντίον της Μέρκελ στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου και προειδοποίησε το κόμμα του εναντίον του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης συμμαχίας κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς.

«Οι πολιτικές της Άγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμφίβολα συνέβαλαν στις βαθιές κρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2008, στην απομόνωση μιας κυριαρχικής γερμανικής κυβέρνησης και, διαμέσου της αδυσώπητης επιμονής στη λιτότητα, στην υψηλή ανεργία εντός Γερμανίας», τόνισε ο Γκάμπριελ στην ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «μια συνέπεια υπήρξε η ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων και να πληγεί όχι μόνο η δημοκρατία, αλλά και το καλό επενδυτικό κλίμα».

Για τον Γκάμπριελ, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι συγκυβερνούν με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), απέτυχαν να πείσουν τη Μέρκελ να αλλάξει γραμμή.

«Η συνέχιση των σημερινών πολιτικών συνεπάγεται ότι δεν είναι δυνατή η βιώσιμη ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο Γκάμπριελ.

«Αυτό είναι επικίνδυνο και για τη Γερμανία», πρόσθεσε.

Πηγές SPD: Ο Γκάμπριελ αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομίας, στη θέση του η Μπριγκίτε Τσίπρις

Η Μπριγκίτε Τσίπρις, υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) θα αναλάβει υπουργός Οικονομίας στη θέση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στο κόμμα στο πρακτορείο Reuters.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία ότι η Τσίπρις, η οποία σήμερα είναι αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, θα αντικαταστήσει τον Γκάμπριελ.

Ο τελευταίος σκοπεύει επίσης να παραιτηθεί από την ηγεσία του SPD και τα γερμανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι επιθυμεί να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα