Γιατί οι ειδικοί ανησυχούν για πιθανή μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στην Αττική (video)

«Υπάρχει ανησυχία για έξαρση των κρουσμάτων με την επιστροφή από τις διακοπές και ειδικά στην Αττική», ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι και γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων οπότε με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση

στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Παρασκευή για 3ο  4ο και 5ο κύμα κορονοϊού μέσα στον χειμώνα, υπογραμμίζει πως «αυτό που νομίζω ότι θέλει να περιγράψει ο συνάδελφος είναι ότι μπορεί να δούμε μια παλινδρόμηση. Αντί να δούμε δηλαδή την μείωση και την εξαφάνιση που είδαμε τον Μάιο με το πλήρες lockdown που μόνο έτσι μπορεί να δούμε μια τέτοια μείωση να δούμε μια κυματοειδή μορφή που να ανεβοκατεβαίνει αναλόγως με το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται». 

Όσον αφορά την γρίπη ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει μια πρόβλεψη πως ίσως να είναι φέτος πιο ήπια σε συνδυασμό με τον μαζικό εμβολιασμό που προβλέπεται.

Διασπορά του ιού και στις ηλικίες 50 – 60 ετών

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως «οι νέοι μας άκουσαν, έδειξαν μια συγκατάβαση στα μέτρα και το θεωρώ πολύ θετικό ωστόσο βλέπουμε ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων δεν πηγαίνει πολύ καλά στα 50 – 60 και αυτό πρέπει να μας απασχολεί. Ή είναι η μετάδοση από τους νέους που δεν νομίζω ή ότι ο πυρήνας στην ηλικία 50-60 ετών έχει παραμείνει και πρέπει να δούμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο ίδιος τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν ως ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπου τα παιδιά θα μάθουν πως θα προστατεύονται όχι μόνο μέσα στην τάξη αλλά και στην κοινότητα. 

Παράλληλα σημείωσε πως αποφύγαμε το κακό σενάριο για πάνω από 700 κρούσματα μέχρι τέλος Αυγούστου.

«Είμαστε σε ένα μέτριο σενάριο αυτή την στιγμή όπου βλέπουμε μια σταδιακή αύξησης του αριθμού των διασωληνωμένων που σίγουρα οφείλεται στην έξαρση που είχαμε πριν από 7 ημέρες και μια σχετική προσγείωση του κρουσμάτων. Θα δούμε κατά πόσο αυτό θα συνεχίσει και θα θέλαμε να δούμε κάτω από 200 την ημέρα».

ΕΟΔΥ: 187 νέα κρούσματα το Σάββατο, μείωση στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού του τελευταίου 24ώρου και είναι αισθητά μειωμένα συγκριτικά με χθες, Παρασκευή.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 187, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 11.386 (ημερήσια μεταβολή +1.7%), εκ των οποίων 55.7% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι ένας, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 280 θάνατοι.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 40 (75.0% άνδρες).

Από το σύνολο των 11.386 κρουσμάτων, 2.219 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 4.970 (43.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Πού εντοπίζονται τα νέα κρούσματα

27 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 68 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 10 συνδέονται με συρροές, ενώ 19 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

· 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

· 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

· 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας

· 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

· 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

· 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

· 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

· 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

· 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

· 1 κρούσμα στηνΠ.Ε. Κέρκυρας

· 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

· 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

· 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορίνθου

· 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

· 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή

· 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροή και 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

· 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

· 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

· 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

· 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

· 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

· 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

· 7 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα