«Για πρώτη φορά τα κόκκινα δάνεια είχαν μείωση μετά από οκτώ συνεχή χρόνια»

Η διαδικασία πρόσβασης των ελευθέρων επαγγελματιών στον εξωδικαστικό μηχανισμό για ρύθμιση των χρεών τους σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, σε εκατόν είκοσι δόσεις, με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων είναι απλούστερη σε σύγκριση με όσα προβλέπονται για τις επιχειρήσεις, τόνισε σε δηλώσεις του ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, του ΥΠΟΙΚ, Φώτης Κουρμούσης, σε εκδήλωση στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

«Είναι πολύ πιο εύκολη και ταχύτερη

η διαδικασία για τους ελεύθερους επαγγελματίες, γιατί σχεδόν τα πάντα είναι ηλεκτρονικά στον ελεύθερο επαγγελματία. Δεν χρειάζεται ούτε μελέτη βιωσιμότητας, ούτε τίποτε από όλα αυτά που θέλει μια εταιρία. Κι επίσης, έχει μόνο δημόσιους πιστωτές. Είναι 90% πιο απλή η διαδικασία», είπε ο κ. Κουρμούσης.

Ο κ. Κουρμούσης υπογράμμισε ακόμη, ότι έχει απλοποιηθεί κατά πολύ η όλη διαδικασία ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, σε σχέση με το πρώτο διάστημα λειτουργία της.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργούσε ήδη από τον Αύγουστο για τις επιχειρήσεις για χρέη προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, πιστωτές – και μέχρι σήμερα “περισσότερες από εικοσιπέντε χιλιάδες επιχειρήσεις” που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, βρίσκονται σε διάφορα στάδια της. Πριν από ένα μήνα άνοιξε το σύστημα και για αιτήσεις ελευθέρων επαγγελματιών για χρέη σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και “περισσότεροι από επτά χιλιάδες επαγγελματίες έχουν αντίστοιχα ξεκινήσει τις διαδικασίες“.

«Σίγουρα, το πρώτο διάστημα, τους πρώτους μήνες, δεν υπήρχαν αυτοματισμοί και έπρεπε κάθε επιχείρηση να καταχωρήσει τα σχετικά στοιχεία και να μαζέψει όλα τα δικαιολογητικά. Πλέον όμως, η πλατφόρμα έχει συνδεθεί με όλες τις άλλες βάσεις δεδομένων, τα περισσότερα δικαιολογητικά ήδη συλλέγονται ηλεκτρονικά, και μήνα-μήνα αναβαθμίζεται η πλατφόρμα και βελτιώνεται, έτσι ώστε να γίνεται όλο και πιο εύκολη και ταχύτερη η διαδικασία για αυτούς που κάνουν την αίτηση» είπε ο κ. Κουρμούσης.

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον, όπως δείχνει ο αριθμός των αιτήσεων των επιχειρήσεων, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί προς το παρόν ικανοποιητικός και ο αριθμός των υποθέσεων που κατέληξαν σε συμφωνία, επειδή οι πιστωτές «αργούν να κάνουν βήματα», μιας και η εφαρμογή του μέτρου στη χώρα μας είναι «πρωτόγνωρη». Υπογράμμισε ότι οι χιλιάδες υποθέσεις που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία και εκκρεμούν, δεν απορρίπτονται, αλλά κωλυσιεργούν λόγω των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων μεταξύ των αιτούντων και των πιστωτών τους.

«Υπάρχουν εκατοντάδες και χιλιάδες επιχειρήσεις εντός της διαδικασίας. Δεν έχουν απορριφθεί – όπως εσφαλμένα λέγεται – και ακόμη διαπραγματεύονται και διαπραγματεύονται, μήνες και μήνες διαπραγματεύονται συνέχεια, γιατί υπάρχει μια διστακτικότητα να αρχίσουν να κάνουν, ιδίως, το «κούρεμα». Δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα και φοβούνται» είπε ο κ. Κουρμούσης. «Έχουν κλείσει εικοσιμία υποθέσεις όσον αφορά τις επιχειρήσεις» συνέχισε ο κ. Κουρμούσης. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι καθώς έγιναν «τα πρώτα είκοσι κουρέματα», φαίνεται να αρχίζει να αίρεται και η διστακτικότητα από την πλευρά των πιστωτών, και πρόσθεσε ότι ευελπιστεί να «αρχίσουμε να βλέπουμε μήνα-μήνα όλο και περισσότερες ρυθμίσεις».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα