Γι’ αυτό τον λόγο η Μπαρτσελόνα ακύρωσε τα τιμητικά μετάλλια στον δικτάτορα Φράνκο

Πριν από μερικές ημέρες το διοικητικό συμβούλιο της Μπαρτσελόνα πήρε μια ιστορική απόφαση, καθώς σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αποφασίστηκε να ακυρωθούν τα δύο μετάλλια τιμής που είχαν δοθεί στον ισπανό δικτάτορα Φράνκο το 1971 και το 1974. Το πρώτο είχε απονεμηθεί για τα εγκαίνια του «Παλάου Μπλαουγκράνα» και το δεύτερο για τα γενέθλια του συλλόγου. Πίσω από αυτή την απόφαση υπάρχει… παρασκήνιο, πάντα με «φόντο» την αντιπαλότητα με την Ρεάλ Μαδρίτης και την πρωτεύουσα.

«Πρόκειται για τιμές που είχαν αποδοθεί σε ένα δικτατορικό πλαίσιο και για αυτό το

λόγο αποφασίσαμε να τις ακυρώσουμε» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του συλλόγου, Τζόζεπ Βίβες.

No se tu, pero yo creo que mas a favor que Franco del Barcelona, no se podia estar pic.twitter.com/eQo0rcpGwc

— Raphael de la Ghetto (@VinceBosquet) 12 Φεβρουαρίου 2019

Η Μπαρτσελόνα είχε τιμήσει δύο φορές τον δικτάτορα Φράνκο, καθώς ο τελευταίος φέρεται να την είχε βοηθήσει να χτίσει τρία γήπεδα. Τότε που λεγόταν ότι δύο διάσημοι παίκτες της, ο Ζοζέ Σιμιτιέρ και ο Ρικάρντο Ζαμόρα, ήταν θαυμαστές του Φράνκο. Το θέμα ακύρωσης αυτών των μεταλλίων, είχε τεθεί πριν από μερικά χρόνια. Οι εμπνευστές της ιδέας θεωρούσαν πως τα μετάλλια δόθηκαν λόγω εξαναγκασμού και καθεστωτικής πίεσης. «Τα μετάλλια δεν ακυρώνονται γιατί η Μπαρτσελόνα δεν εξαναγκάστηκε να τα δώσει», είχε πει ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου, Ζουάν Λαπόρτα.

El F.C. Barcelona retirará todos los reconocimientos a Franco.
Esta noticia es clara evidencia de que “de bien nacidos es ser agradecidos”.
Simplemente es para informar a los fanáticos desinformados. pic.twitter.com/ag8FUJ8044

— Demetrio Vázquez (@bcnmonforte) 14 Φεβρουαρίου 2019

Να θυμίσουμε ότι το πνεύμα ανεξαρτησίας και αμφισβήτησης ήταν πάντα βασικό χαρακτηριστικό της ομάδας της Βαρκελώνης. Γι’ αυτό τον λόγο μέχρι πρόσφατα δεν είχε και χορηγούς στη φανέλα της, μέχρι που αναγκάστηκε να το πράξει, λόγω της αγοράς. Σ’ αυτό το πλαίσιο έχει ενταχθεί και η κόντρα της με τη Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς στην Καταλωνία θεωρούν πως η «βασίλισσα» ήταν η αγαπημένη ομάδα του δικτάτορα Φράνκο.

Με αποκορύφωμα τη μεταγραφή του τεράστιου Αλφέρντο Ντι Στέφανο στη Ρεάλ, αν και λεγόταν πως είχε συμφωνήσει με τους «μπλαουγκράνα». Στη Μαδρίτη αναφέρουν, πάντως, πως την περίοδο της δικτατορίας του και ειδικά τα πρώτα 15 χρόνια η Μπαρτσελόνα είχε πολλές επιτυχίες, ενώ έχτισε και τρία γήπεδα, ανάμεσα στα οποία ήταν και το «Καμπ Νόου»-τα τελευταία χρόνια τρέχει πρότζεκ κατασκευής νέου «σπιτιού» στον ίδιο χώρο-.

Keywords
Τυχαία Θέματα