Φήμες πως συμφώνησαν Μέρκελ και SPD – Διαψεύδει ο Σουλτς

«Δεν έχω δώσει το πράσινο φως για διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό», είπε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα της Bild που ήθελε τους αρχηγούς των τριών κομμάτων (CDU/CSU, SPD) να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για συνομιλίες.

Δείτε επίσης: Σουλτς: Δεν υπάρχει «πράσινο φως» για διαπραγματεύσεις μεγάλου συνασπισμού

«Είναι απλούστατα λάθος», είπε για το δημοσίευμα και πρόσθεσε: «Έχουμε πολλές επιλογές». Δήλωσε δε ότι τις

αποφάσεις θα λάβει το προεδρείο του κόμματος την Δευτέρα και ότι οι επιλογές θα συζητηθούν και στο Συνέδριο του SPD, 7-9 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι συντηρητικοί της Αγγελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς συμφώνησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ να αρχίσουν διερευνητικές συνομιλίες με στόχο τον σχηματισμό ενός ακόμη μεγάλου συνασπισμού

Μέρκελ, Ζέεχοφερ και Σουλτς συζήτησαν διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις για την έξοδο από την πολιτική κρίση – τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού, κυβέρνησης μειοψηφίας και τη διενέργεια νέων εκλογών. Αλλά, τελικά συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες για τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού», ανέφερε η εφημερίδα.

«Τώρα εναπόκειται στο SPD να ξεκαθαρίσει την κατάσταση», δήλωσε ο Κλάους Σούλερ, προσθέτοντας ότι οι συντηρητικοί σέβονται την προσέγγιση του προέδρου του SPD Μάρτιν Σουλτς που θέλει να συζητήσει περί του πρακτέου πρώτα στο συνέδριο του κόμματός του τη Δευτέρα.

«Αυτό που υπογραμμίζουμε σήμερα είναι ότι το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τέτοιες συνομιλίες με το SPD δείχνει ότι στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τις συνομιλίες αυτές σε επιτυχή έκβαση», πρόσθεσε.

Τα μέλη του SPD καλούνται να αποφασίσουν την ερχόμενη εβδομάδα κατά το συνέδριο του κόμματος εάν δέχονται την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους συντηρητικούς για ένα σχήμα συνεργασίας που θα προσδιοριστεί.

Η ηγεσία της CDU συνέρχεται επίσης στις 10 και 11 Δεκεμβρίου για να εξετάσει την κατάσταση.

«Η CDU είναι διατεθειμένη να διεξαγάγει σοβαρές συζητήσεις για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης στο Βερολίνο, τη στιγμή που οι Σοσιαλδημοκράτες αρνούνται στο χρονικό σημείο αυτό να δεσμευθούν προς την ίδια κατεύθυνση και σπεύδουν να δηλώσουν ότι θα συζητήσουν «όλες τις εναλλακτικές».

«Έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, πρέπει να μιλήσουμε για κάθε μία από αυτές, και αυτό θα προτείνω στην ηγεσία του κόμματος τη Δευτέρα», δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών σήμερα, μετά την χθεσινή του συνάντηση με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ υπό την αιγίδα του επίσης σοσιαλδημοκράτη προέδρου της χώρας Φρανκ–Βάλτερ Στάινμάιερ.

Ο Σουλτς δήλωσε επίσης στην καγκελάριο ότι, για να μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του SPD, πρέπει να σταματήσει να αντιτάσσεται στις προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Ως προς αυτό το σημείο, ο γενικός γραμματέας της CDU παρατήρησε ότι οι συντηρητικοί προσέρχονται στις συνομιλίες χωρίς όρους.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα