Φήμες για πραξικόπημα στην Τουρκία – Ο Ερντογάν προχωρά σε νέες συλλήψεις

Νέες φήμες για πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει σάλο στην Τουρκία και φυσικά εκατοντάδες συλλήψεις πολιτικών και στρατιωτικών, που θεωρούνται από την κυβέρνηση “γκιουλεντιστές”. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σχολιάζοντας: «Αυτή τη φορά δε θα μείνει, όμως, κανένας ζωντανός».

Την “φωτιά” άναψε έκθεση αμερικανικού think tank για την Τουρκία

που έκανε λόγο για πιθανό πραξικόπημα.

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα από το RAND Corporation για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού και υποστηρίζει ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να διώξει εκατοντάδες αξιωματικούς από το στράτευμα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους κόλπους του τουρκικού στρατού.

«Μεσαίας κλίμακας στελέχη του στρατού είναι πολύ ενοχλημένα με την ηγεσία τους και ανησυχούν ότι θα εκδιωχθούν κι εκείνοι με συνοπτικές διαδικασίες από το στράτευμα», αναφέρει η έκθεση.

Και προσθέτει: «Αυτή η δυσαρέσκεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα προσπάθεια πραξικοπήματος και αυτή την απειλή την έχει λάβει υπόψιν του σοβαρά ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρει επίσης.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σήμερα εντάλματα σύλληψης σε βάρος σχεδόν 700 προσώπων ως ύποπτων για σχέσεις με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι έστησε απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι ερευνητές αναζητούν 695 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τουλάχιστον 159 εξ αυτών συνελήφθησαν σήμερα το πρωί.

«Υπάρχουν φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος» λέει ο Μπαχτσελί

Τις φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική Τουρκία, σχολίασε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμφωνα με όσα αναφέρει και το «CNN».

«Υπάρχουν φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος», είπε ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, και συνέχισε: «Αυτή τη φορά δε θα μείνει, όμως, κανένας ζωντανός».

Πηγή: Φήμες για πραξικόπημα στην Τουρκία – Ο Ερντογάν προχωρά σε νέες συλλήψεις - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα