Φίλης: Η μεγάλη επένδυση στην εκπαίδευση πρέπει να γίνει πριν το σχολείο

Χαιρετισμό στην τρίτη ημερίδα προβληματισμού του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία απηύθυνε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης.

Ο κος Φίλης μίλησε στην ημερίδα, που είχε ως αντικείμενό της την πρώιμη παρέμβαση στην ειδική αγωγή υπογραμμίζοντας πως: «Η μεγάλη επένδυση που πρέπει να γίνει στην εκπαίδευση, πρέπει να γίνει πριν το σχολείο, στην ουσία».

Η σημασία και τα μακροχρόνια οφέλη της πρώιμης ανίχνευσης και αντιμετώπισης όλων των τύπων διαταραχών της

ανάπτυξης και των εμποδίων μάθησης, βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα θεσμικό κενό στην υλοποίηση των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης.

«Η πρώιμη παρέμβαση είναι ένα ζήτημα το οποίο εκτείνεται σε πολλούς χώρους και για αυτό προσδοκούμε αυτή η συζήτηση να προωθήσει συνέργειες ανάμεσα στο ιατρικό, εκπαιδευτικό και κοινοτικό μέρος», ανέφερε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε ότι όσο πιο νωρίς εντοπιστεί το πρόβλημα τόσο καλύτερα και για το παιδί και για την κοινωνία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνης Λιάκος, χαρακτήρισε την ειδική αγωγή «σημαντικό κεφάλαιο» του διαλόγου, καθώς, όπως είπε, αφορά την καρδιά του εκπαιδευτικού συστήματος. «Μέσω της ειδικής αγωγής μπορούμε να προσεγγίσουμε τα προβλήματα της μάθησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, για όλα τα παιδιά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, η πρώιμη παρέμβαση είναι συνυφασμένη με την βρεφική και νηπιακή ηλικία και έχει στόχο, μέσω της οργανωμένης παροχής ιατρικών, κοινωνικών, συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών, να βοηθήσει τα παιδιά με διαταραχές ανάπτυξης ή/και δυσκολίες μάθησης, να ξεπεράσουν στο βαθμό που είναι δυνατό, το πρόβλημά τους και να ενταχθούν ομαλά στην σχολική ζωή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά αυτά αποτελούν, σύμφωνα με σχετική έρευνα που παρουσιάστηκε στην ημερίδα, περίπου το 12-16% του παιδικού πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με άλλη μελέτη, 1 στα 63 παιδιά του παιδικού πληθυσμού παρουσιάζουν κάποια διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, με τα 3/4 αυτών να ξεπερνούν το πρόβλημά τους, συχνά πριν τη σχολική ηλικία, εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Keywords
Τυχαία Θέματα