Εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη Σαουδική Αραβία ζητάει η ΝΔ

Στο ζήτημα πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, καθώς και στη σύγκρουση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τον πρόεδρο του ΣτΕ αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε η κ. Σπυράκη, καταγράφεται στο σύστημα επιτήρησης πιθανού λαθρεμπορίου όπλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως κατασκευαστής σφαιρών που βρέθηκα στη Ράκκα.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι σφαίρες που έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή της Αξιούπολης του Κιλκίς, σύμφωνα

με το έγγραφο της Ε.Ε. με ημερομηνία Ιουλίου του 2014, βρέθηκαν στη Ράκκα.

Καλούμε την κυβέρνηση, είπε, να μας εξηγήσει αν ήλεγξε ή όχι τον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος εμφανίστηκε ως ενδιάμεσος, μεταφορέας και ενδιαφερόμενος να επενδύσει στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις τον βρίσκεις από κάτω υποστήριξε η Σπυράκη, ενώ κάλεσε τους υπουργούς Αμύνης και Εξωτερικών να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Το θέμα δεν έχει κλείσει για τη ΝΔ και δεν πρόκειται να κλείσει, μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, κατέληξε η κ. Σπυράκη.

Παραίτηση Κοντονή

Η Δικαιοσύνη έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αυτό είναι σοβαρό θεσμικό πρόβλημα, δήλωσε η κ. Σπυράκη. Εξήγησε ότι αυτός είναι ο λόγος που η ΝΔ ζητά την αποπομπή του Σταύρου Κοντονή. Αναφέρθηκε σε παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού “που έκανε αναφορά σε θεσμικά εμπόδια”.

Ιδιωτικοποιήσεις

Το συμπληρωματικό μνημόνιο περιλαμβάνει έναν στόχο ιδιωτικοποιήσεων που περιμένουμε να τον υλοποιήσει η κυβέρνηση, δήλωσε η Μαρία Σπυράκη και πρόσθεσε: «υπάρχουν προβλήματα, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει δείξει πολιτική βούληση να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις» σημείωσε η κ. Σπυράκη. Έκανε ειδική αναφορά στα Ελληνικά Πετρέλαια, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση τα χρησιμοποιεί ως όχημα προσλήψεων και για χρηματοδότηση φιλικών της Μέσων Ενημέρωσης.

Για Σκοπιανό

Σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, είπε ότι η εθνική θέση, όπως διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, είναι μία ονομασία για όλες τις χρήσεις.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα κατά την τετραμερή διάσκεψη στο Βελιγράδι, ότι «ίσως το 2018 να είναι ένα έτος, όπου θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αν η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων αποφασίσει να κάνει ουσιαστικά βήματα προς τα μπρος. Αν σταματήσει μια αχρείαστη ρητορική, ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αν σταματήσει μια αλυτρωτική ρητορική και ταυτόχρονα αποδεχτεί μια λύση στην ονομασία, αμοιβαία αποδεκτή με τους γείτονες». Καλούμε τον πρωθυπουργό, είπε η κ. Σπυράκη, να εξηγήσει στους Έλληνες τι σημαίνει η δήλωσή του «να σταματήσουν να λένε ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Μεταβιβάσεις Μέσων Ενημέρωσης

Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε στις μεταβιβάσεις Μέσων Ενημέρωσης σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται μεταβιβάσεις ΜΜΕ και καναλιών, για να προσθέσει: «Θεωρούμε ότι θα γίνει έλεγχος του “Πόθεν Έσχες” όσων εμπλέκονται και ότι η ανεξάρτητη Αρχή θα κάνει την δουλειά της».

Τα αποτελέσματα της μελέτης για την καταστροφική πλημμύρα

Τα αποτελέσματα της μελέτης εξειδικευμένων επιστημόνων για τα αίτια της καταστροφικής πλημμύρας στη δυτική Αττική έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΔ και αναφέρει πως η βροχόπτωση στο Όρος Πατέρας χαρακτηρίστηκε ως ισχυρή και καταστρεπτική και η πλημμύρα στη Μάνδρα εκτιμήθηκε ότι είχε περίοδο επαναφοράς τουλάχιστον 100 ετών ή και μεγαλύτερη, δηλ. πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό πλημμυρικό γεγονός που δεν είναι συνηθισμένο.

Συνοπτικά σύμφωνα με τη μελέτη τα αίτια της πλημμύρας ήταν:

– Η έλλειψη των απαραίτητων έργων ανάσχεσης στις ορεινές εκτάσεις, όπως π.χ. φράγματα ανάσχεσης και συγκράτησης φερτών, κορμοδέματα και κορμοπλέγματα.
– Τα ατελή έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή των οικισμών.
– Τα χαρακτηριστικά της βροχόπτωσης, που χαρακτηρίστηκε ως ισχυρή και καταστρεπτική.

Οι παρεμβάσεις

Στις παρεμβάσεις δίνεται προτεραιότητα στην ασφάλεια των πολιτών με βάση την οποία προτείνεται η άμεση ολοκλήρωση των ακολούθων έργων και ενεργειών:

-Τα απαιτούμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή των οικισμών.
-Τα απαραίτητα έργα ανάσχεσης στις ορεινές εκτάσεις, όπως π.χ. φράγματα ανάσχεσης και συγκράτησης φερτών, κορμοδέματα και κορμοπλέγματα.

«Τα έργα αυτά χαρακτηρίζονται ως επείγοντα, οπότε συνιστάται να εξεταστεί η δυνατότητα πραγματοποίησής τους με διαδικασίες “επείγοντος” (fast-track), χωρίς καθυστερήσεις, στο πλαίσιο της νομοθεσίας, ώστε να αποδοθούν στο κοινωνικό σύνολο σε σύντομο διάστημα», υπογραμμίζει η μελέτη, ενώ σημειώνει και τα εξής μέτρα πρόληψης:

-Υλοποίηση όλων των ενεργειών που προβλέπονται στα Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας «Ξενοκράτης» (ν. 3013/2002, ΥΑ 1299/7-4-2003) και το πρόσφατο έγγραφο 7742/1-11-2017 της ΓΓΠΠ για τις πλημμύρες.

-Ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού Επιχειρησιακού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών με τη χρήση σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων πρόβλεψης, μέτρησης-καταγραφής, και μαθηματικών μοντέλων υδρολογίας και υδραυλικής (διόδευσης πλημμύρας).

-Οργάνωση δράσεων εκπαίδευσης-ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και των τοπικών Αρχών, σε θέματα αντιμετώπισης πλημμυρών, ιδιαίτερα στις πληγείσες περιοχές, καθώς και σε όσες περιοχές κρίνεται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Επιπλέον, προτείνονται:

– Στοχευμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός για την ευρύτερη περιοχή, ο οποίος θα εντοπίσει και θα ιεραρχήσει τυχόντα επιπλέον έργα, τόσο στην ορεινή όσο και στην πεδινή ζώνη.
Εφαρμογή των Μέτρων που προβλέπονται στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, ιδιαίτερα αυτών που αφορούν εξειδικευμένες δράσεις στις περιοχές που επλήγησαν.

– Αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας (ΕΤΥΜΠ – ΥΠΕΝ/ΕΓΥ), η οποία πρέπει να αποτελέσει την ενοποιημένη βάση που θα συγκεντρώνει τα πλέον έγκυρα και πρόσφατα υδρομετεωρολογικά στοιχεία, από όλους τους Φορείς, με επαρκή χωρική κάλυψη.

Επιπρόσθετα συνιστάται η πραγματοποίηση άμεσων ενεργειών για την επίλυση των διαφόρων χρόνιων προβλημάτων της χώρας όπως η γραφειοκρατία, ο μη ορθολογικός πολεοδομικός σχεδιασμός, η πολυδαίδαλη νομοθεσία, η ευθυνοφοβία, η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων μεταξύ των κρατικών φορέων, η προχειρότητα στην αντιμετώπιση των θεμάτων, τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα ιδίως σχετικά με την ιδιοκτησία και τη χρήση της γης, η ανεπαρκής περιβαλλοντική εκπαίδευση και συνείδηση και η έλλειψη εκπαίδευσης των πολιτών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Keywords
Τυχαία Θέματα