«Τέλειωσαν» τον αρχηγό της Αστυνομίας της Κύπρου λόγω «Ορέστη» – Συνεχίζονται οι έρευνες

Απομακρύνεται και ο αρχηγός της Αστυνομίας στη Κύπρο μετά τις αποκαλύψεις για τον «Ορέστη»Η παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την έκβασηΑναζητούνται και ποινικές ευθύνες στην Αστυνομία

Μετά την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, από λεπτό σε λεπτό αναμένεται να απομακρυνθεί ο αρχηγός της αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, ο οποίος βρίσκεται σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου αρνήθηκε

την οποιαδήποτε ευθύνη για την υπόθεση και τις όποιες αμέλειες έγιναν από την πλευρά της αστυνομίας και δεν υπέβαλλε την παραίτηση του. Έτσι, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τον έπαυσε από την θέση του.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου δεν έκανε δηλώσεις παρά αρκέστηκε να αναφέρει πως «θα ενημερωθείτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αποφάσεις του». Λίγη ώρα αργότερα, ο Πρόεδρος έπαυσε τον Αρχηγό.

Εντελώς αντίθετη ήταν η στάση του υπουργού Δικαιοσύνης της Κύπρου Ίωνάς Νικολάου, ο οποίος υπό το βάρος των αποκαλύψεων και των παραλήψεων στην υπόθεση του serial killer , Νίκου Μεταξά, παραιτήθηκε

«Παραιτήθηκα για λόγους πολιτικής ευθυξίας και μόνο» είπε.

H παραίτηση του είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί την Τετάρτη 1 Μαΐου με μια επιστολή του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και ουσιαστικά προανήγγειλε την παραίτηση και του Ζαχαρία Χρυσοστόμου, ιδιαίτερα με τις αναφορές του σε «παραλείψεις» και «ελλιπή διερεύνηση» των καταγγελιών για τις εξαφανίσεις γυναικών, μετέφεραν το βάρος της ευθύνης στην Αστυνομία και μοιραία στον αρχηγό της.

Επίσης, η επισήμανση του κ. Νικολάου ότι ο ίδιος δεν είχε ενημέρωση ούτε εμπλοκή στις υποθέσεις αυτές, έδειχναν τον δρόμο της παραίτησης και για τον Ζαχαρία Χρυσοστόμου. Αξίζει να σημειωθεί πως αν δε δεχόταν παραίτηση, πληροφορίες αναφέρουν πως θα διατασσόταν η παύση του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η συνάντηση του με τον κ. Αναστασιάδη ήταν να γίνει την Πέμπτη, μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνη, όμως αυτό δεν έγινε.

Ο Ιωνάς Νικολάου υπέβαλε, όπως είχε προαναγγείλει, την παραίτησή του επισημαίνοντας σε δήλωσή του ότι το έπραξε «για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνο, γνωρίζοντας ότι δεν έχω οποιαδήποτε ευθύνη για τους χειρισμούς των καταγγελιών και ούτε έτυχα οποιασδήποτε ενημέρωσης γι’ αυτές από την Αστυνομία».

Ποινικές ευθύνες για την Αστυνομία και ειδικοί ανακριτές

Ο πρώην υπουργός ανέφερε πως θα έστελνε την Πέμπτη 2 Μαΐου επιστολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, για να διοριστεί ανακριτής ή ανακριτική ομάδα για διεξαγωγή έρευνας με διασφαλισμένα τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας, της πληρότητας και της αντικειμενικότητας.

Εκ των πραγμάτων αυτή η εξέλιξη βάζει φρένο στη διενέργεια διοικητικής έρευνας που είχε αποφασίσει ο αρχηγός Αστυνομίας με τον διορισμό δύο επιτροπών, με επικεφαλής τους βοηθούς αρχηγούς Δ. Δημητρίου και Α. Κουσιουμή.

Αν και οι δύο επιτροπές ξεκίνησαν την έρευνα έχοντας λάβει καταθέσεις από εμπλεκόμενους αστυνομικούς, η έρευνά τους με την επίσημη ανακοίνωση διορισμού ποινικών ανακριτών θα τερματιστεί.

Οι ποινικοί ανακριτές θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε όλους του φακέλους και θα έχουν δικαίωμα εξέτασης πιθανών ευθυνών για όλους μέχρι και την ανώτατη ηγεσία. Λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης το χρονοδιάγραμμα που θα δοθεί θα είναι στενό ώστε το συντομότερο δυνατό να υπάρξει πόρισμα που θα καταλογίζει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.

Η έρευνα θα ξεκινήσει από τους αστυνομικούς σταθμούς, στους οποίους έγιναν οι καταγγελίες για τις εξαφανίσεις και θα συνεχιστεί με τα Τμήματα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, στα οποία παραπέμφθηκαν οι φάκελοι. Από κει και πέρα, θα ερευνηθούν και οι ευθύνες σε υψηλότερο επίπεδο, είτε αυτό αφορά αστυνομικούς διευθυντές είτε μέλη της ηγεσίας που είχαν γνώση των περιπτώσεων και δεν έπραξαν όσα προβλέπονται από κανονισμούς και πρωτόκολλα.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Την Πέμπτη 2 Μαΐου, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του μπλοκ τσιμέντου που ανέσυραν οι κυπριακές αρχές από την Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν, ενώ από αύριο θα ενισχυθούν με την παρουσία σόναρ από το εξωτερικό, καθώς σε πολλά σημεία λόγω της πυκνότητας και της σύστασης του νερού η πρόσβαση είναι δύσκολη. Τα εμπόδια συνεχίζονται και ως προς τα μέσα που έχουν στη διάθεση τους οι αρχές, καθώς πολλές φορές διαπιστώνονται ανεπάρκειες.

Λόγου χάρη, ο γερανός που είχε επιστρατευτεί για την ανάσυρση του αντικειμένου ήταν μικρός, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί νέο γερανοφόρο όχημα από τη Λάρνακα, το οποίο έφτασε γύρω στις 5 το απόγευμα, καθυστερώντας την έρευνα.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν και οι έρευνες στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιατό εκεί όπου ψάχνουν τη σορό της εξάχρονης Sierra, κόρης της Mary Rose.

(Με πληροροφορίες από politis.com.cy)

Keywords
Τυχαία Θέματα