Ευρώπη, χρέος και ανισότητες σε εκδήλωση υπό την ομπρέλα της ΕΟΚΕ (εικόνες)

Οι ανησυχίες για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και των ανισοτήτων της ελληνικής κοινωνίας, εκφράστηκαν έντονα στη συζήτηση για τα πέντε σενάρια της Λευκής Βίβλου και το μέλλον της Ευρώπης, που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) από κοινού με την ελληνική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), με τη συμμετοχή δεκάδων παραγωγικών φορέων και άλλων εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ), παρουσία του προέδρου της Βουλής,

Νίκου Βούτση.

Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την επιθυμία για αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, στη λήψη των αποφάσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κύκλος της νομοθέτησης στα όρια του νόμου και του Συντάγματος, υπό την πίεση των μνημονίων θα τελειώσει σύντομα. «Έχουμε πυκνό δίκτυο κοινοβουλευτικής παρουσίας σε όλα τα φόρα διεθνώς, γιατί τα Κοινοβούλια πρέπει να έχουν ιδιαίτερο βάρος στις αποφάσεις», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί, ο οποίος τροφοδότησε τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, λέγοντας ότι «θα γίνει κοινωνική έκρηξη, αν εξακολουθήσουν αλόγιστα ελλείμματα και αλόγιστα πλεονάσματα».

Η συζήτηση έχει δρομολογηθεί, είπε και για το ευρωομόλογο, για την κρίση χρέους, για έναν ουσιαστικό προϋπολογισμό, καθώς με το 1% του ΑΕΠ δεν μπορείς να κάνεις πολιτικές για οικονομικές και κοινωνικές συγκλίσεις.

Ήταν αρνητικός για το σενάριο των πολλών ταχυτήτων, λέγοντας ότι κρύβει κινδύνους για δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών και δη στις βαλκανικές χώρες, με ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα και νεοαποικιακή διαμόρφωση της ΕΕ. Αναφερόμενος στο σενάριο των πολλαπλών επιλογών, είπε «αυτές θα εξεταστούν».

Καταλήγοντας τόνισε, ότι η Ευρώπη μπορεί να ξαναγίνει πόλος σταθερότητας, ασφάλειας, ανάπτυξης και να πρωταγωνιστήσει στην «περίφημη» παγκοσμιοποίηση.

«Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να ανέχεται τις ανισότητες, τα 20 εκατομμύρια ανέργων, τη φυγή των νέων από τις χώρες με προβλήματα. Αν συνεχιστεί αυτό η ΕΕ θα καταστεί εξαρτώμενη από άλλους χώρους όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ, Γιώργος Ντάσης.

«Θέλουμε να κάνουμε τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και σεναρίων για να φτάσουμε σε προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για μια Ευρώπη ειρηνική με αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, κοινωνική και δημοκρατική», πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε ενεργούς πολίτες» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Γιώργος Βερνίκος. «Η Ευρώπη ζει κοσμογονικές εξελίξεις, έχει να διαχειριστεί ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές, όπως η ρομποτική. Στην Ευρώπη υπάρχει στρατηγική ακινησία, κλειδώθηκαν ανισότητες».

Αναφερόμενος στον ρόλο της ΟΚΕ, είπε ότι συμβάλλει ώστε «όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να συμμετάσχουν στον κοινωνικό διάλογο, για να δούμε μια Ευρώπη που μπορεί να αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα για την εργασία, την ασφάλεια, τη φύλαξη των συνόρων, τις κοινωνικές ανισότητες».

Η δημοκρατία απαιτεί υπεύθυνο κοινωνικό διάλογο, σημείωσε. Μόνον έτσι θα βγούμε από την κρίση. Στην ΟΚΕ συμμετέχουν όλοι: ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ, η ΓΣΕΒΕ, η Ένωση Τραπεζών, η Ένωση Εφοπλιστών, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, γεωργικοί συνεταιρισμοί, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστημονικοί φορείς. Το θέμα είναι να μάθουμε να ακούμε και να συνθέτουμε απόψεις, είπε ο κ. Βερνίκος.

Για έλλειψη ηγεσίας στην Ευρώπη, μίλησε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ι. Μανιάτης, ο οποίος μετέφερε τις προτάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τη μελλοντική Ευρώπη:

«Έχουμε προτείνει να υπάρξει Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας και όχι το αντίθετο, με νέα εντολή προς την ΕΚΤ και Ευρωπαϊκό Ταμείο Απασχόλησης, όπου μέρος των πλεονασμάτων θα συνεισφέρουν στην καταπολέμηση της ανεργίας». Ζητούμε επίσης, πρόσθεσε, αντί του πακέτου Γιούνκερ ένα διαρκές Ταμείο Επενδύσεων. Στο πακέτο Γιούνκερ έχουν φανεί οι ανισότητες, με την απορροφητικότητα να είναι 92% για τις αναπτυγμένες χώρες και 8% για τις χώρες της περιφέρειας. Πρέπει επίσης να αναδειχθεί και ο ρόλος των Δημοσίων Επενδύσεων, τόνισε.

«Έχουμε κάνει πρόταση για τη δημιουργία Ταμείου που θα διασφαλίζει ελάχιστο εισόδημα σε όλους τους πολίτες της ΕΕ», παρενέβη ο κ. Ντάσης.

Να μην ξεκινήσει καν η συζήτηση για τις πολλές ταχύτητες, ζήτησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, τονίζοντας ότι η Γερμανία με άλλες τέσσερις-πέντε χώρες θέλει να μπει στην πρώτη ταχύτητα απολαμβάνοντας τα προνόμια του χαμηλού δανεισμού και της ανταγωνιστικότητας. Εμείς, είπε, αναφερόμενος στην Ελλάδα, έχουμε τα θέματα της άμυνας και το μεταναστευτικό και κρατάμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα κράτος, όσο ισχυρό και να είναι. Τα πέντε σενάρια είναι η αρχή διαλόγου και δεν εξαντλούν τις επιλογές. Θέλουμε περισσότερη πολιτική και κοινωνική συνοχή, μόνον έτσι θα έχουμε επιτυχές μέλλον, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Περιφερειακής Πολιτικής, Γ. Κολυβάς, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περιμένει τις απόψεις των κρατών – μελών να τις ενσωματώσει τον Σεπτέμβριο και μέχρι το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου η Επιτροπή θα έχει διαμορφώσει τις προτάσεις της.

Μιλώντας για το παρελθόν που οδήγησε στην κρίση, ο Κώστας Αγοραστός, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, είπε ότι «υπήρχε ρευστότητα αλλά όχι εθνικό σχέδιο». Χρειάζεται ευρωπαϊκή παραγωγική επανάσταση. Πρέπει να μιλάμε για παραγωγή, θέσεις εργασίας και όχι για μνημόνια και σ’ αυτό πρέπει να συνεισφέρει η ΕΕ.

Ο ευρωσκεπτικισμός και ο λαϊκισμός ήταν αποτέλεσμα της διάψευσης προσδοκιών, της υπαναχώρησης από την αλληλεγγύη και τον διάλογο και της περιχαράκωσης των μεγάλων χωρών, δήλωσε ο επικεφαλής της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς.

Στο ερώτημα «λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη» η απάντηση δεν είναι μονολεκτική, είπε. Η εμβάθυνση στους θεσμούς προϋποθέτει αναγνώριση των λαθών και ενίσχυση των αδύναμων παιχτών. Ο πυρήνας της ΕΕ πρέπει να πλησιάσει την περιφέρεια.

Ένα αισιόδοξο μήνυμα ήρθε από τον επικεφαλής του ΣΕΤΕ, κ. Ρέτσο. «Πήγαμε κόντρα στο ρεύμα και απεδείχθη σωτήριο. Ο κλάδος αυτή τη στιγμή παράγει το 25% του ΑΕΠ και απασχολεί το 10% του εργατικού δυναμικού.

Ο τουρισμός μπορεί να φέρει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες πιο κοντά. Να συνθέσουμε τις καλύτερες επιλογές της Λευκής Βίβλου, να πούμε όχι στην κατάτμηση και να κινηθούμε στην κατεύθυνση του συλλογικού κεκτημένου και της εξωστρέφειας».

Στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αναστάσιος Κουράκης, καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων και κοινωνικοί φορείς.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα