Ευρωπαϊκή Ημέρα Πολιτικής Δικαιοσύνης: Πιο κοντά οι ευρωπαίοι πολίτες με τη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης

Αυτές τις ημέρες ζούμε όλοι από τους τηλεοπτικούς δέκτες μας (αλλά και από το σύνολο των ΜΜΕ) την αρχή -μάλλον συνέχεια- της δικαστικής μεγάλης πορείας που έχει να διανύσει ο πρώην Υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου. Η υπόθεση θυμίζει πολύ αυτήν του πρώην συναδέλφου του Άκη Τζοχατζόπουλου, φέρνοντας για άλλη μια φορά το θέμα της Δικαιοσύνης στην επικαιρότητα.

Σήμερα λοιπόν γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πολιτικής Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, τo 2003, Αναπληρωτές Υπουργοί του Συμβουλίου

της Ευρώπης αποφάσισαν να σημάνουν μια Ευρωπαϊκή Ημέρα Πολιτικής Δικαιοσύνης, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ημέρα εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου από τα κράτη-μέλη, έχοντας ως στόχο να φέρει τη Δικαιοσύνη πιο κοντά στους πολίτες, να τους ενημερώσει για τα δικαιώματά τους μέσω της προσομοίωσης των διαδικασιών και ενημερωτικών συνεδριών ανοικτών για τους φοιτητές, τους επαγγελματίες του νομικού χώρου αλλά και σε όλο το κοινό, καθώς επίσης και μέσω των δικαστηρίων που παραμένουν ανοικτά προς το κοινό.

Αξιολόγηση των ευρωπαϊκών δικαστικών συστημάτων

Το καταστατικό της CEPEJ (The European Commission for the Efficiency of Justice) τονίζει τη σύγκριση των δικαστικών συστημάτων και την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τη λειτουργία τους. Το πεδίο εφαρμογής αυτής της σύγκρισης είναι ευρύτερο από μια στενή έννοια, υπογραμμίζοντας την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης.

Προκειμένου να εφαρμόζει τα καθήκοντα της, η CEPEJ έχει αναλάβει μια τακτική διαδικασία για την αξιολόγηση των δικαστικών συστημάτων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η oμάδα εργασίας (working group) για την αξιολόγηση των δικαστικών συστημάτων (CEPEJ-GTEVAL)είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση αυτής της διαδικασίας.

Για να διευκολυνθεί η διαδικασία της συλλογής και επεξεργασίας δικαστικών δεδομένων, έχει δημιουργηθεί μια online ηλεκτρονική έκδοση του συστήματος αξιολόγησης.

Κάθε εθνικός ανταποκριτής μπορεί έτσι να προσχωρήσει σε μια ασφαλή ιστοσελίδα για να εγγραφεί και να υποβάλει τις σχετικές απαντήσεις στη Γραμματεία της CEPEJ.

Οι Εθνικές απαντήσεις περιέχουν επίσης περιγραφές των νομικών συστημάτων και εξηγήσεις που συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση των στοιχείων που υποβλήθηκαν.

Έτσι, μια πραγματική βάση δεδομένων σχετικά με τα δικαστικά συστήματα των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες, στους φορείς χάραξης πολιτικής, στους επαγγελματίες του νομικού κλάδου, στους ακαδημαϊκούς και τους ερευνητές.

Παράλληλα, τα κράτη, εφόσον το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να ανανεώσουν ορισμένα βασικά στοιχεία. Όσο για τον προηγούμενο κύκλο πληροφοριών που περιέχονται στην έκθεση, η CEPEJ θέλησε να ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο της γνώσης των δικαστικών συστημάτων, με ένα στάδιο βαθύτερης ανάλυσης ορισμένων θεμάτων.

Η φετινή έκθεση έχει τον τίτλο “”European judicial systems – efficiency and quality of justice”: what impact in the European press?” και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Με πληροφορίες από socialpolicy.gr και www.coe.int

Keywords
Τυχαία Θέματα